Made Expo

Future Museum: João Tabarra & Andrei Ujică — Allegro Molto Lento – b

29 noiembrie 2017 – 23 februarie 2018

Galeria de artă a Centrului Ceh, Future Museum (Strada Ion Ghica nr. 11, București) se redeschide cu ultima expoziție de anul acesta. Vernisajul expoziţiei Allegro Molto Lento – b va avea loc pe data de 29 noiembrie 2017 la ora 19:00, în prezența artiștilor João Tabarra și Andrei Ujică.

Allegro Molto Lento – b este o instalație creată de João Tabarra care reinterpretează trilogia lui Andrei Ujică – Videogramele unei revoluţii (1992), Out of the present (1995) și Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010) în contextul galeriei care demontează filmele lui Ujică prin crearea unei altfel de abordări – întorcând perspectiva de la mediul narativ, în cazul nostru de la trei evenimente istorice particulare, la o imagine vastă în complexitatea lucrărilor lui Ujică.

Această instalație combină fragmente care vin din diferite medii și sunt puse laolaltă în același spațiu cu scopul de a crea apariția unor noi circumstanțe. Chiar în centrul spațiului sunt proiectate trei fragmente din filmul lui Andrei Ujică ‘Out of the present’, prin care este redată partea care expune natura. Sunetul narează partea legată de istorie , care se manifestă prin 4 canale de sunet – voci, sunete înregistrate, care sunt combinate și care vin din toate colțurile camerei. Aceste bucăți de sunet sunt subtitrate și proiectate pe un material negru.

Întregul context ne oferă un indiciu despre măreția istoriei și a naturii și cum timpul se joacă cu amândouă, prima fiind supusă temporalității și cealaltă atemporalităţii, dar amândouă fiind guvernate de evoluție în procese mai lente sau mai rapide. Vedem măreția și sălbăticia planetei așa cum este și auzim răgetul istoriei dezvăluindu-se. Opera artistului este o sferă care oricând poate fi spartă în bucăți mai mici și lipite împreună pentru a produce o operă în totalitate nouă.

João Tabarra (Lisabona, 1966) a studiat fotografia și a început prin a expune regulat la finalul anilor ’80, având astăzi un parcurs complex care include participarea la expoziții naționale și internaționale, atât individuale cât și colective. În prezent este profesor la departamentul Moving Image in the Media al Universităţii HGK Karlsruhe pentru Artă și Design din Germania.

Andrei Ujică (Timișoara, 1951) a studiat literatură în Timișoara, București și Heidelberg. În 1981 a emigrat în Germania. Datorită exilului său și a întâlnirii cu Harun Farocki, și-a început cariera ca regizor. Primul său film Videogramele unei revoluţii (1992) este considerat unul dintre cele mai subversive 10 filme realizate până acum. A continuat să creeze cinematografie sintactică, așa cum o numește, regizând Out of the Present (1995) și Autobiografia lui Nicoale Ceauşescu (2010).

Obiectivele programului din 2017 al Future Museum sunt de a exprima poziția artiștilor români care s-au născut în România și fie s-au stabilit în altă țară, fie au petrecut mai mulți ani în străinătate. Programul a început în mai 2017 cu expoziția solo a lui Ovidiu Anton, vara a continuat cu Anetta Mona Chișa și Lucia Tkáčová, iar expoziția din această toamnă este o colaborare între artistul João Tabarra și regizorul de film Andrei Ujică.

Acest eveniment este organizat de Future Museum (Centrul Ceh București), cu susținerea BCR, Instituto Camões, Ambasada Republicii Portugheze în România și Staropramen.
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Observator Cultural, Revista Arta, re:art, Zeppelin.

1