Festivalul Strada Armenească 2017

28-30 iulie 2017 – Bucureşti

A patra ediţie a Festivalului Strada Armenească va avea loc pe Strada Armenească şi în cadrul complexului armenesc (curtea interioară a Bisericii Armene, sediul Uniunii Armenilor din România, Muzeul Dudian, Centrul Cultural Armean și Strada Armenească).

În Bucureştiul de odinioară, cartierul armenesc se întindea în zona din jurul Bisericii Armene între Bulevardul Carol I, Strada Armand Călinescu, Strada Speranţei, Strada Franzelarilor şi Strada Spătarului, coloana lui vertebrală fiind Strada Armenească. Dealtfel, cea mai veche casă din Bucureşti, casa Melik, construită în anul 1760 se găseşte în inima cartierului armenesc al oraşului.

Peste drum de cartierul armenesc, de cealaltă parte a Bulevardului Carol I începea cartierul evreiesc dominat de cele două mari sinagogi din zona Udrişte şi Sf. Vineri, iar foarte aproape, în zona Pieţei Pache Protopopescu, cartierul grecesc în mijlocul căruia a fost înălţată Biserica Greacă construită în stil ionic la sfârşitul secolului al XIX-lea. Romii erau peste tot şi din acea perioadă este şi binecunoscutul cântec Pe uliţa armenească. Aşa că, la fel ca la ediţiile anterioare ale festivalului, organizatorii i-au invitat pe vecinii lor evrei, greci şi romi să recreeze împreună o bucăţică din Bucureştiul de atunci, îmbinând însă, în faţa bucureştenilor, tradiţia cu modernitatea.

Festivalul se adresează tuturor bucureştenilor, având câte ceva pentru fiecare. De la spectacole de teatru şi concerte de muzică tradiţională şi modernă la obiceiuri armeneşti sau bucureşteneşti. De la expoziţii de fotografie la descifrarea artei scrisului cu caractere armeneşti. De la restaurante şi cafenele cu produse specifice arealului gastronomic armean şi bazarul plin cu de toate, cu iz de mirodenii orientale la dansuri tradiţionale armeneşti, greceşti, evreieşti şi sublimarea lor în modernitate realizată cu multă măiestrie de romi. Nu va lipsi nici tradiţionala bătaie cu apă, prilejuită de vechea sărbătoare Vartavar, poate cea mai populară bătaie cu apă din București şi din ţară!

bataia-cu-apa

 

Copiii vor găsi în cadrul festivalului un program copios de teatru şi ateliere teatrale, ateliere pentru confecţionat păpuşi şi pictat figurine dar şi ateliere de dans, de creaţie cu Lego şi un loc foarte special unde vor vedea cum o jucărie imaginată de ei poate deveni realitate prin imprimarea 3D. Dealtfel şi oamenii mari vor putea pleca de la festival cu propria statuetă imprimată 3D după ce vor fi bine scanaţi ca să semene statueta cu ei.

În Bazarul ce se va întinde de o parte şi de alta a străzii, vizitatorii vor putea descoperi o mică parte din Armenia unde vor putea observa bijuterii, obiecte de ceramică, ţesături armeneşti, obiecte handmade dar şi cărţi, icoane sau ilustraţii cu motive armeneşti.

În cele trei zile ale festivalului vizitatorii vor putea admira interiorul Bisericii Armene şi vor putea afla câte ceva despre istoria armenilor, despre limba lor şi despre felul în care scriu şi îşi transformă literele în obiecte de artă.

Festivalul se va desfăşura vineri 28 iulie între orele 18:00 – 22:00, sâmbătă 29 iulie între 10:00 – 22:00 şi duminică 30 iulie între 10:00 – 22:00.
Accesul este gratuit.

Scena este de departe cea mai vizibilă componentă a festivalului iar anul acesta sunt invitaţi artiști de renume precum Nicu Alifantis, AG Weinberger, Corina Chiriac, Harry Tavitian & Cserey Csaba, Mahala Rai Banda și mulți alții. De asemenea vor fi prezente și diferite ansambluri de dansuri, unele cunoscute şi îndrăgite deja, precum Ansamblul Vartavar, Kymata sau Hayakaghak, dar și un ansamblul nou, Karin Fold Dance Ensemble, venit direct din Armenia, pentru a încinge atmosfera la festival.

Duo – Harry Tavitian & Cserey Csaba
Sâmbătă, 29 iulie, 20:00 – 21:00
Harry Tavitian (pian, voce) / Cserey Csaba (tobe, percuţie)

*Fb event
 

harry-tavitian-cserey-csaba
Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de presa americană drept cel mai interesant jazzman român contemporan, Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei.

Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic. Tavitian se consideră armean prin naştere, român prin adopţie şi se simte acasă în ambele culturi, folclorul balcanic şi caucazian fiind una din sursele sale majore de inspiraţie.

Harry Tavitian: “Particip la Festival însoțit de prietenul meu Cserey Csaba. Poate nu e întâmplător că el este născut în Gheorghieni, unul dintre orașele întemeiate de armeni în Transilvania. Cserey Csaba este unul dintre cei mai inventivi percuționiști români de jazz și este unul din partenerii mei preferați. În ultimii 15 ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express, în numeroase concerte din România, Ungaria, Belgia, Germania, Austria, Turcia. Cserey Csaba îmi este un partener foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simț extraordinar al ritmului și al… umorului

Cserey Csaba: „Harry e un om foarte interesant, misterios, atras – ca și mine – de lumea Orientului. Simt că în jazz mă exprim pe mine însumi și reușesc să transmit această emoție și publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, poate chiar esența jazzului: spontaneitatea și trăirea adevărată”.
 
Programul complet al festivalului la stradaarmeneasca.ro

Sari la conținut