Rockwool - fabricat in Romania

F-SIDES Chapters – cinecluburi feministe coordonate de adolescente în 11 orașe din România

În 11 orașe din România, platforma F-SIDES desfășoară F-SIDES Chapters – cinecluburi coordonate de adolescente în orașe care au nevoie de mai multe evenimente culturale cu tematică feministă. Programul educațional își propune să formeze o comunitate de tineri care parcurge un curriculum educațional despre feminism ilustrat prin film, așa că la Arad, Bacău, Bistrița Năsăud, Curtea de Argeș, Făgăraș, Iași , Oradea, Ploiești, Râmnicu Sărat, Târgoviște, și Timișoara, timp de șase luni, tinere/i/x între 15-19 ani participă la proiecții și grupuri de discuție având ca temă feminismul și reprezentarea femeilor în media.

Scopul cinecluburilor în orașe mici și mijlocii din România este de a suplini nevoia tinerilor de a avea un spațiu în care să vizioneze filme și a purta discuții în baza lor.

Proiectul a fost construit astfel încât să ofere o bază teoretică feministă tinerelor și tinerilor, bază care să îi ajute să descifreze mai bine experiențele de gen personale, să afle mai multe despre procesele politice și istorice care au avut impact asupra drepturilor femeilor și să descopere mai multe regizoare și feluri în care poate arăta un film.

F-SIDES Chapters a venit ca răspuns la faptul că ocaziile pentru a vedea filme de artă, filme regizate de femei, dar și de a participa la discuții asumate despre feminism, nu sunt în momentul de față deloc prezente în programul cultural al orașelor mici și mijlocii. Astfel, anul acesta, organizatoarele proiectului F-SIDES Cineclub au extins proiectul Chapters în 11 orașe din țară: Arad, Bacău , Bistrița Năsăud, Curtea de Argeș, Făgăraș, Iași , Oradea, Ploiești, Râmnicu Sărat, Târgoviște, Timișoara.

Programul educațional F-SIDES Chapters își propune să formeze o comunitate de tineri care parcurge un curriculum educațional despre feminism ilustrat prin film. Timp de șase luni, tinere/i/x între 15-19 ani participă la proiecții și grupuri de discuție având ca temă feminismul și reprezentarea femeilor în media. F-SIDES Chapters le lărgește orizonturile cinematografice, oferindu-le ghiduri de discuție, filme de artă, invitați speciali și instrumente educaționale. Dar, mai presus de orice, F-SIDES Chapters își dorește să fie un spațiu sigur pentru discuții libere și gândire critică.

Printre cele 14 teme din curriculum se numără subiecte precum introducerea în feminism, socializarea de gen, obiectificare, relații sănătoase și consimțământ, muncă domestică, ierarhii și viitorul feminismului. Filmele care însoțesc fiecare temă le oferă participanților ocazia de a se familiariza cu filmul de artă, catalogul incluzând filme din perioade și în stiluri foarte diferite, de la animație („Persepolis”, r. Marjane Satrapi, 2007), la comedii („Bend it Like Beckham”, r. Gurinder Chadha, 2002) la drame fantastice („Orlando”, r. Sally Potter, 1992) și de suspans („Innocence”, r. Lucille Hadzihalilovic, 2004).

Curricula a fost dezvoltată în colaborare cu Asociația Front și Asociația de Analize Feministe AnA și este scrisă de Xhenis Shehu, iar selecția filmelor din catalog și materialele de educație cinematografică sunt realizate de Georgiana Vrăjitoru. Proiectul este coordonat de Andreea Negoi, care are și rol de facilitare, alături de Lia Burg.

Atât selecția filmelor, cât și materialele educaționale dezvoltate sunt tratate printr-o lentilă intersecțională, analizând felul în care diferite categorii biologice, sociale și culturale precum genul, etnia, rasa, clasa, (diz)abilitatea, orientarea sexuală, religia sau naționalitatea și alte axe de identitate interacționează pe multiple niveluri.

Prima ediție a proiectului F-SIDES Chapters a primit în septembrie 2023 Premiul pentru Impact Social la Gala Societății Civile, la secțiunea Artă și Cultură.

Necesitatea evenimentelor în orașe mici și mijlocii este confirmată de o cercetare realizată de platforma F-SIDES în 2022, „Consumul cultural al tinerilor și tinerelor din orașele mici și mijlocii. Perspective feministe”, realizat de Asociația Room 2046 și Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România. Autoarea cercetării este socioloaga Carmen Voinea.

Studiul realizat subliniază importanța încurajării poziției tinerilor de (potențiali) co-creatori ai activităților culturale, atât în orașele cu o infrastructură deficitară, cât și ca ideal de participare culturală mai angajată a tinerilor.

Cercetarea poate fi citită integral aici.

Platforma F-Sides a fost lansată în 2020 în București, fiind inițial un program de cineclub dedicat exclusiv filmelor realizate de femei și modurilor alternative de a privi și imagina femininul în cinematografie și societate. Programul s-a ramificat între timp și include și programe educaționale pentru adolescente, discuții de gen și activiști pentru drepturile femeile, materiale online cu studii aprofundate despre subiectele abordate și colaborări cu festivaluri de film din România: One World, Cinefemina, Bucharest Feminist Film Festival. Programul educațional F-Sides Chapters a venit ca un pas firesc în a duce mai departe misiunea cinecluburilor.

 

KV landscape

 

Acest proiect este finantat în parte printr-un grant al Departamentului de Stat al S.U.A. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate sunt ale autorului/autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al S.U.A.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Mai multe detalii despre Cineclub F-SIDES: f-sides.ro

Sari la conținut