Expozitia „Polonia. Icoanele arhitecturii”

Vineri, 19 octombrie, la ora 17.00, Institutul Polonez va invita la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti (str. Academiei nr. 18-20), la vernisajul expozitiei „Polonia. Icoanele arhitecturii”.

Pregatita de revista poloneza „Architektura-Murator” in colaborare cu Departamentul de Promovare al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, expozitia isi propune sa ofere o imagine asupra tendintelor actuale din domeniul arhitecturii din Polonia, prezentand o selectie de fotografii ale unor cladiri construite dupa 1989, devenite simboluri ale spatiului care le inconjoara. Valoarea lor remarcabila a fost, de altfel, recunoscuta la importante concursuri internationale.
Fotografiile cladirii Bibliotecii Universitare din Varsovia, sediului Rodan Systems din acelasi oraa sau Centrului Stary Browar din Poznan, proiectate de arhitecti polonezi de renume, sunt prezentate alaturi de cele ale unor lucrari realizate de arhitecti straini in colaborare cu arhitecti polonezi (Centrul de Arta Japoneza „Manggha” din Cracovia).
Forma atractiva a expozitiei proiectate de tanarul birou silezian de arhitectura „medusa group” accentueaza cele mai importante trasaturi ale cladirilor prin fotografii special combinate, scheme si descrieri tehnice. Fiecare dintre cele 20 de „icoane” este prezentata pe planse mari, tiparite pe ambele parti, intr-o formula clara, universala, menita sa-i atraga nu numai pe arhitecti, ci si publicul larg. 

„Trebuie avut in vedere ca cele 20 de cladiri prezentate in expozitie sunt doar o farama din miile de realizari existente, o mostra din ceea ce se intampla in arhitectura Poloniei contemporane. Alegerea noastra a fost motivata de dorinta de a prezenta un spectru cat mai larg al tendintelor arhitectonice, stilurilor, multitudinea domeniilor de interes si posibilitatilor creative ale proiectantilor” – a spus Ewa P. Porebska, curator al expozitiei „Polonia. Icoanele Arhitecturii” si membru al juriului concursului initiat de revista „Architektura-Murator”, la care au participat 220 de cladiri.

Considerata unul dintre evenimentele culturale de elita menit sa promoveze Polonia, expozitia a fost expusa initial la Centrul de Arta Contemporana al Castelului Ujazdowski din Varsovia, iar momentan se afla pe un itinerar care include institutii si misiuni diplomatice poloneze in strainatate, dar si muzee din Paris, Berlin, Frankfurt, Ottawa si New York.
Expozitia de la Bucuresti va putea fi vizitata pana la 9 noiembrie a.c.

Sari la conținut