Expozitia „Case vechi, design si ceva in plus“, premiata la Anuala de Arhitectura Bucuresti 2013

Expozitia noastra interactiva „Case vechi, design si ceva in plus“, dedicata reactivarii patrimoniului architectural din Romania, a castigat Premiul sectiunii Design,  categoria amenajari interioare in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti – editia a XI-a, 2013, aflata sub tema: „Local-Global”.

Autori: arh. Constantin Goagea, arh. Stefan Ghenciulescu, Cosmina Goagea, Mugur Grosu, Cosmin Caciuc.

Gazduita de Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”, Bucuresti, in perioada 24 septembrie – 17 octombrie 2012, expozitia s-a desfasurat in spatiul solemn si extrem de ornamentat al holului Aulei Magna, unde initierea unui dialog vizual era cat se poate de dificila. Culori puternice, materiale multe, texturi diferite. Ne-am tot întrebat cum am putea expune aici proiecte atât de diverse, despre atâtea locuri diferite. De fapt întrebarea era cum am putea instala ceva care sa convietuiasca pasnic cu holul Aulei Magna. Spatiul era suficient siesi si orice încercare de a mai aduce imagini si cuvinte despre orice altceva parea a fi o stridenta.

 Solutia aleasa – un design foarte retinut, ce nu incerca sa concureze arhitectura veche, si care ascundea, de fapt, o instalatie interactiva, cu un pronuntat caracter ludic. Pentru asta, am ales sa facem o expozitie fara imagini vizibile. De fapt, acestea sa nu se vada de la intrare. Sa fie ascunse.

 Sa-i lasam pe oameni sa le descopere. Si, cel mai important, sa-i lasam sa se joace cu spatiul expozitiei.

În loc de panouri printate am ales sa facem niste ferestre mobile. Fiecare vizitator le putea schimba pozitia, astfel încât de fiecare data se va decupa alt spatiu si alt detaliu din interiorul holului. Si cum erau doua rânduri de panouri mobile pe fiecare perete, jocul avea si mai multa substanta. Expozitia era strecurata în mijlocul acestui joc.

Unele fotografii ale proiectelor prezentate, de regula cele care aratau rezultatul final, erau printate.

Vizitatorii le puteau scoate din cutie si le puteau privi cât de aproape doreau.

Am vrut sa aducem ceva din experienta tactila bogata pe care le stârnesc mai toate proiectele prezentate.

Si am adus mai aproape de toti scotocitul printre lucruri vechi.

O expozitie (si o carte omonima) despre design si arhitectura moderne, aplicate pentru salvarea si reactivarea unor cladiri istorice. Spre deosebire de alte prezentari cu subiect similar, acest proiect s-a referit in mod explicit la interventii de tip contemporan in cadrul patrimoniului arhitectural.

20 de povesti despre locuri batrane si fragile, despre reparatii rabdatoare si despre idei destepte, curaj si injectii de energie. Proiecte realizate in ultimii ani (unele continua inca), de la ansambluri de mii de metri patrati la actiuni punctuale de design interior, si care probau ca exista, chiar si in contextul crizei, alternative la distrugere si abandon, iar patrimoniul ajunge sa genereze valoare economica. Si ca, azi, cea mai cool arhitectura noua poate fi o interventie creativa si responsabila asupra arhitecturii vechi.

Multa lume inca percepe patrimoniul ca fiind o piedica in calea dezvoltarii si modernizarii. Altii, dimpotriva, viseaza la mumificarea / pastrarea inghetata a cladirilor vechi si refuza complet orice interventie noua. Operatiile alese aici nu s-au limitat la respectarea regulilor de protectie, ci au dat o viata noua unor cladiri vechi; proiectele trec de restaurare pentru a vorbi de regenerare. Interventii in care elementele moderne constituie un nou strat, ce intra intr-un dialog respectuos si sensibil cu cele istorice.

 Printre cele 20 de exemple se numara Casa Mincu, astazi sediul Ordinului Arhitectilor din Romania, Centrul de arhitectura din fosta Uzina de Apa din Suceava, locuinte vechi reabilitate, baruri extrem de populare din Centrul Vechi al capitalei, cladiri istorice din Cluj sau Brasov ce capata o viata noua, Bastionul Theresia din Timisoara, renasterea Salii Elvira Popescu din cadrulInstitutului Francez din Bucuresti si multe altele.

 

In 2013, expozitia a fost itinerata prin tara, fiind vazuta pana acum in Brasov si Sibiu.

Multumim colaboratorilor si voluntarilor, precum si sustinatorilor, sponsorilor si partenerilor nostri: Administratia Fondului Cultural National, Ordinul Arhitectilor din Romania, Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” ,  Lafarge, Grohe, Sika, Rigips, Tassullo, Techno Office, Onduline, Alukonigstahl, Il Spazio si Radox.

In 2013, expozitia a fost itinerata prin tara, fiind vazuta pana acum in Brasov si Sibiu.

Multumim colaboratorilor si voluntarilor, precum si sustinatorilor, sponsorilor si partenerilor nostri: Administratia Fondului Cultural National, Ordinul Arhitectilor din Romania, Biblioteca Centrala Universitara “Carol I” ,  Lafarge, Grohe, Sika, Rigips, Tassullo, Techno Office, Onduline, Alukonigstahl, Il Spazio si Radox.

 

Sari la conținut