Articol revista # 100

 

Editorial: Specialisti in viitor

Post de: Constantin Goagea
 

Viitorul este campul pentru cultivat planuri optimiste si stralucitoare, iar in ceea ce priveste orasele, eforturile globale se indreapta catre noi tehnologii digitale sofisticate si catre interfete care sa ne ajute sa ne descurcam in toate aceste tehnologii.

Exista deja o cunoastere a viitorului oraselor sau un fel de imagine existenta a lui, il putem deja simti in imaginile si rezultatele care ies din concursuri vizionare pentru trafic mai bun, pentru infrastructuri digitale, pentru mobilitate, pentru vehicule adaptate viitorului, pentru iluminat inteligent al oraselor, pentru arhitectura si orase sustenabile, pentru design responsabil si tot asa.

De la producatori de masini, software si hardware, automatizari la oameni din industria energetica – pentru ca sa nu mai pomenim de cei din industria de materiale de constructii sau de producatorii de design –acestia sunt foarte preocupati sa dezvolte modele de analiza si previziuni pentru viitorul oraselor. 

Am publicat in ultimul an multe initiative corporatiste din aceste arii de activitate, care au lansat concursuri internationale mari de arhitectura si design sau au sprijinit laboratoare de creativitate, au facut expozitii si au organizat dezbateri la care ati fost invitati si care va sunt inca deschise. Este important de subliniat faptul ca multe dintre aceste noi directii, pentru care suntem solicitati si care ne platesc pentru a fi cat de creativi posibil, vin din directia unor companii cu interese clare, dar care au totodata deschiderea si transparenta intentiilor lor viitoare. O alianta buna care va avea efect intr-o lume din ce in ce mai inghesuita unde vor fi cruciale ambitiile sociale si culturale.

Vorbim despre interese, dar totodata si despre responsabilitati pe masura si care ne privesc direct. Profesia noastra este in centrul atentiei si la baza unor planuri mari ce tintesc viitorul orasului. Suntem din ce in ce mai des incurajati si premiati sa vedem si sa intelegem viitorul. Nu doar trenduri, nu doar cladiri frumoase, ci deja vorbim despre strategii urbane credibile, despre scenarii pertinente care includ oameni si resurse pentru care trebuie sa ne depasim limitele uzuale ale profesiei noastre. Pentru a face acest lucru este nevoie de articularea viziunilor, de intelegerea propriilor idei si intuitii si de formarea unui nou fel de a vorbi, de a comunica si mai ales de a concepe proiectele.

O perspectiva deci optimista pentru noi; sa nu ne plangem ca nu e loc pentru inteligenta si creativitate.

CITY MONEY ARCHITECTURE

O astfel de platforma interdisciplinara, un mod de a integra mai multe tipuri de gandire si un model de configurare a problematicilor in dialog cu un public divers initiem si noi anul acesta cu ocazia Festivalului Zeppelin.

Cum suntem desigur framantati de cum are sa fie 2012 pentru economie si pentru noi, arhitectii si urbanistii romani, Zeppelin va propune o discutie sub semnul echilibrului si al rationalitatii: oras, bani arhitectura (city, money, architecture), o dezbatere interactiva care pune  in prim-plan problemele resurselor de dezvoltare ale orasului si ale economiei romanesti. Vom vorbi despre piata si despre dezvoltarea urbana in viitorul apropiat. Cine, cum si cand poate face ceva in Romania, ce zic specialistii romani si straini in arhitectura, urbanism si economie? Cum pot fi orasele noastre mai atractive pentru locuitorii lor, dar si pentru investitii? cine si in ce fel ar putea sa implementeze viziuni, cum se pot crea parteneriate, in ce conditii si cum pot fi atrase fonduri europene? 

UN AN CAT 10

In primul an al revistei Zeppelin, avem de sarbatorit. Am pariat pe acest nume acum aproape un an, si in 3 zile ideea s-a desprins din computer si a devenit realitate. Desi Zeppelin este o revista tanara, echipajul de bord are experienta si implineste 100 de zboruri editoriale reusite. Zeppelin e un proiect care ne-a dat idei noi si ne-a transformat intr-un grup hiperproductiv. Pentru noi acest an a insemnat chef de lucru si vibratii bune cu care speram ca v-am contaminat. La multi ani si la mai multe pentru toti, va dorim chef si inspiratie!

Sari la conținut