Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Articol revista # 125

 

Editorial: Plastic, plastic, plastic!

 

Text: Cosmin Caciuc

Mașinăriile haioase proiectate de Dave Hakkens  pentru reciclarea plasticului – „The Precious Plastic Machine” – îmi amintesc de inventatorii amatori ai altor secole prin reîntoarcerea la principiile elementare, lipsite de complicațiile lumii postindustriale: o manivelă, o pâlnie, niște tuburi, câteva sârme, un întrerupător… tocare, topire, extrudare…  Iată un proiect open-source cu îmbunătățire colectivă perpetuă de pe urma căruia orice amator poate beneficia ca să facă o mulțime de chestii haioase.

 

edito CRA_FFD_ALGAETECTURE_5031

Plastic Bank” e afacere socială demarată de un antreprenor din Vancouver, David Katz, pe baza unei capanii de crowd-funding, a cărei miză este reducerea poluării cu deșeuri de plastic, dar și a sărăciei globale în zonele mai puțin favorizate. Localnicii acestor zone, dornici să se implice în colectarea deșeurilor de plastic, vor fi răsplătiți cu alte produse de consum (mâncare, îmbrăcăminte, încălțăminte) sau cu servicii sociale și de educație: PET-urile recuperate devin astfel un fel de monedă de schimb. „Social Plastic Movement” a demarat acum un an și intenționează să coopteze tot mai multe industrii în folosirea plasticului reciclat și cât mai mulți oameni care să colecteze eficient.   

GiraDora este o mașină de spălat cu pedale! E un mic butoi de plastic pe care poți să stai, low-tech, low-cost (40 $) destinat zonelor sărace ale globului, lipsite de curent electric. Realizatorii acestui dispozitiv portabil, designerii Alex Cabunoc și Ji A You, au încercat să răspundă prin soluții neașteptat de simple și de ingenioase problemelor ergonomice provocate de mijloacele primitive de spălat manual, păstrând principiile de bază ale oricărei mașini de spălat, eliminând însă complicațiile mecanice, electrice și electronice.

Ideea lui Michael McDaniel (Frog Design) pentru Exo Housing System a pornit de la banalul pahar de plastic de unică folosință. E vorba despre un adăpost modular de 7,4 m2 pentru locuirea de urgență în cazul dezastrelor, realizat ca o cocă ușoară, prefabricată pe o matriță extrem de simplă. Carcasa ieftină poate fi manipulată de 4 oameni și montată oriunde în doar 2 minute fără unelte specializate. Modulele sunt suficient de flexibile și bine gândite încât să încurajeze refacerea spiritului social și urban al comunităților devastate.

Sistemul arhitectural pe bază de alge, dezvoltat de ecoLogicStudio, Cesare Griffa și Carlo Ratti Associati, pentru Milano 2015 [vezi Zeppelin #124], e inspirat de pungile medicale pentru perfuzie: membranele ETFE sunt pliate și clipsate într-un mod deopotrivă isteț și spectaculos încât să devină demne de o piele arhitecturală pentru fațade verzi.

Exemplele pot continua… Plasticul, invenția miraculoasă, dar atât de criticată, chintesența artificialului, expresia modernității, nu e ceva de care să putem scăpa prea ușor. Îl putem reinventa la nivel chimic, reinsera în cicluri ecologice, remodela la nesfârșit și, cel mai important, putem să creăm cu el nestăviliți, reîntorcându-ne de fiecare dată la momentul lipsit de complicațiile științifice și tehnologice, dar atât de fertil.

Sari la conținut