Duiliu Marcu: Palatul Victoria, București

Dedicăm articolul săptămânii unui proiect istoric: Palatul Victoria, proiectat inițial pentru a găzdui Ministerul de Externe, în perioada comunistă a fost sediul Ministerului de Externe și al Consiliului de Miniștri, iar din 1990 este sediul Guvernului. Îl prezentăm așa cum a fost publicat în monografia lui Duiliu Marcu „Architecture.1930-1940”, apărută la București, în 1946.

Textul  e în franceză și începe cu planul urbanistic din 1939 al pieții, realizat tot de Duiliu Marcu. O parte din acest plan avea să fie dusă la capăt, în mod ironic, de către regimul  Ceaușescu, printr-un bloc în arc de cerc între strada Buzești și Calea Victoriei,  un fragment mai  scurt dar mult mai înalt decât  „Ministerul Aerului și Marinei (sau alt edificu public)” propus în 1937.

Articolul continuă cu descrierea pe larg a soluției, însoțită de planuri și fotografii, inclusiv cu panourile decorative ale sculptorului Mac Constantinescu, azi dispărute. Lista materialelor și a echipamentelor este impresionantă: marmură de tot felul, lemn prețios, dar și aer condiționat, avertizări de incendiu sau uscătoare de mâini automate în băi .

Clădirea era în execuție în timpul celui de-al  Doilea Război Mondial  și a fost grav avariată de bombardamente.

duiliu-marcu-palatul-victoria-1

duiliu-marcu-palatul-victoria-2 duiliu-marcu-palatul-victoria-3 duiliu-marcu-palatul-victoria-4 duiliu-marcu-palatul-victoria-5 duiliu-marcu-palatul-victoria-6 duiliu-marcu-palatul-victoria-7 duiliu-marcu-palatul-victoria-8 duiliu-marcu-palatul-victoria-9 duiliu-marcu-palatul-victoria-9b duiliu-marcu-palatul-victoria-9c duiliu-marcu-palatul-victoria-9d duiliu-marcu-palatul-victoria-9e duiliu-marcu-palatul-victoria-9f duiliu-marcu-palatul-victoria-9g duiliu-marcu-palatul-victoria-9h duiliu-marcu-palatul-victoria-9i duiliu-marcu-palatul-victoria-9j duiliu-marcu-palatul-victoria-9k duiliu-marcu-palatul-victoria-9l duiliu-marcu-palatul-victoria-9m duiliu-marcu-palatul-victoria-9n

Sari la conținut