Rockwool - fabricat in Romania

Dosar Zeppelin #162: „Spații publice“

Intro: Ștefan Ghenciulescu

De fapt, acest mic dosar începe dinainte de introducerea pe care tocmai o citiți. Materialul  despre poziția față de lumea rurală și lucrările recente ale biroului Larix Studio, închide dosarul despre arhitectură la sat; el conține și un proiect de spațiu public, unul dintre cele mai vitregite programe într-o lume rurală care trebuie să se descurce cu subfinanțare, emigrație și abandon, dar și cu interesele individuale și slaba coagulare civică.

Ei, vorbim de sat, dar la oraș e, evident, la fel: spațiul public este terenul de vânătoare și conflicte între noi toți, o masă informă din care se acaparează sau abandonează fragmente. Adăugăm la asta un urbanism care acționează mai ales pentru interese private individuale sau pentru orgoliul și fanteziile delirante ale primarilor și obținem realitate crâncenă a orașelor românești.

Un proiect aparent modest și fără focuri de artificii, dar sensibil, așa cum este strada transformată de Planwerk la Cluj, e deocamdată o excepție care credem că ar trebui să devină un model urgent de bună practică.

Avem și două exemple internaționale, importante prin temă și prin modul ăn care o interpretează: un parcaj de biciclete devine prilejul pentru un relief urban artificial complet accesibil la Copenhaga. Operația din Vilnius se referă la un tip de program care nu prea apare în Zeppelin: marele centru comercial de la marginea orașului. L-am inclus însă pentru efortul de a obține spațiu public dintr-un loc privat, și pentru injectarea de artă contemporană și umanizarea unui tip de loc ce va face încă multă vreme parte din oraș, și, în consecință, pe care e greșit să le ignorăm.

……..

*Dosarul complet poate fi citit în ediția de vară Zeppelin #162. Revista e disponibilă în librăriile Cărturești, Inmedio și Relay sau poate fi comandată aici, la prețul de librărie (30 RON), căci preluăm noi costurile de transport pentru toate livrările interne.

Sau, ca să ne ajutăm reciproc și mai tare, puteți opta pentru un abonament extrem de avantajos, care să o includă – aici.

Râmânem la înălțime, împreună.

Sari la conținut