DOI GORZO la Arsmonitor. Ioana Gorzo și Dumitru Gorzo expun în premieră împreună

Galeria de artă Arsmonitor deschide joi, pe 29 februarie, de la ora 18, expoziția DOI GORZO, o colaborare în premieră între Ioana Gorzo și Dumitru Gorzo. Expoziția va fi accesibilă publicului până pe 12 aprilie 2024. Cei doi vor expune o serie de lucrări noi și recente, într-un dialog vizual neașteptat și atipic, luând în considerare direcțiile lor artistice complet diferite, atât generațional, cât și stilistic.

Artiștii nu au mai expus împreună sub forma unui duo-show, cu toate că, de-a lungul timpului, au avut participări fie în expoziții de grup, fie în expoziții solo în cadrul unor spații și galerii de artă din New York, București, Cluj, Timișoara. De data aceasta, alegerea lor de-a expune la galeria Arsmonitor din București îi așează într-o lumină nouă de „cuplu artistic”, aceștia propunând o confruntare-dialog. Lucrările celor doi pun discuție noi mediumuri și materialități pentru demersul lor plastic, cu ajutorul cărora desenul și pictura sunt supuse unei reflecții de ordin contemporan asupra condiției „imaginii”. În ce mod comunică și unde se despart limbajele lor vizuale sunt întrebări care-și vor primi răspunsurile abia în seara vernisajului.

În cazul acestui duo, în mod particular, tehnele și subiectivitatea sunt „suporturi” secundare ale iconicului, iar propunerea expoziției este de a reflecta tocmai la acest aspect din două perspective aparent opuse și care fac corp comun pe tărâmul anti-reprezentării. Pe de o parte, pentru Ioana Gorzo, imaginea e o temă de studiu cu răceală și obiectivitate, subiectul reprezentat fiind anulat și înlocuit de multiplele degradări obținute printr-un demers care duce la ștergere. Pe de altă parte, pentru Dumitru Gorzo, imaginea e o temă fierbinte, în care forma liberă și conturul sunt anulate de materialitate și straturi minerale printr-un demers al adaosului. Într-un caz, imaginea e urma păstrată printr-o serie de eliminări, la altul, e accident și surplus.” (Fragment din textul curatorial.)

Program de vizitare: marți – vineri: 12.00 – 17.00.

Adresa: Casa Presei, Corp A2, et. 3, Piața Presei Libere 1, București

 

 

Galeria de artă Arsmonitor este o inițiativă exclusiv privată și autofinanțată, susținută de Mia Munteanu, antreprenor, și Silviu Pădurariu, curator, fiind cea mai nouă galerie deschisă în București în Casa Presei Libere, în 2023.

Sari la conținut