Documentarele și arhitecții: Daguerreotypes, o antropologie afectivă de Agnes Varda

Joi, 12 decembrie 2018, 19:00—21:00 @ Latitudine53, Str. Hristo Botev 27, București

În luna noiembrie, biroul de arhitectură Latitudine53 by Manasc Isaac a pornit, cu sprijinul organizației One World Romania, o serie de proiecții speciale la noul sediu, în care s-a instalat din primăvara aceasta. Dacă în timpul verii a transformat diverse spații private și publice în cinematografe de-o noapte, acum continuă proiecțiile în propriul sediu, în fiecare cea de-a doua zi de joi din fiecare lună.

Fiind un birou de arhitectură, filmele proiectate au în centrul lor teme legate de urbanism, arhitectură, orașe și spații locative, precum și raportarea noastră la acestea, în funcție de poziții și contexte sociale.

Dacă la prima ediție a fost proiectat documentarul Koolhaas Houelife, din 2013, regizat de Ila Bêka și Louise Lemoine, acum este propus documentarul Daguerreotypes, de Agnes Varda – Franța, 1976. 80 min.

O serie de portrete de oameni care populează micile magazine de pe strada Daguerre din Paris, unde a locuit și Agnes Varda, prin care aceasta inventează un nou gen cinematografic: antropologia afectivă.

Pornind de la farmacistul excentric de la care fiica sa adolecentă își cumpără parfumuri, Varda investighează micile afaceri care țin în viață strada. Pe parcurs, surprinde imagini și sunete care compun atmosfera străzii – crusta baghetelor proaspete de la brutărie, reflecția luminii în hălcile de carne de la măcelărie, greutatea materialelor cusute de mână. Observă de asemenea ce pune strada în mișcare: banii. Și migrația de la țară la oraș în căutarea lor.

* Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

* Fb event

1