DOBROJAZZ #6: Space Kadillac [BG], Harry Tavitian Trio [RO], Folk Reverse [MD] & Eyot [SRB]

13-14 septembrie 2019 @ Tulcea – Casa Avramide, Str. Progresului 32

A șasea ediție a festivalului internațional DOBROJAZZ va pune în dialog patru trupe excepționale de etno-jazz, venite din Bulgaria, România, R. Moldova și Serbia.

Vineri. 13 septembrie
ora 19:30 – SPACE KADILLAC Quartet [BG]
ora 21:00 – HARRY TAVITIAN Trio [RO]

Sâmbătă, 14 septembrie
ora 19:30 – FOLK REVERSE Trio [MD]
ora 21:00 – EYOT Quartet [SRB]

*Fb event

 

SPACE KADILLAK quartet [BG]

Alexander Logozarov – chitară
Rossen Zahariev – trompetă
Mihail Ivanov – bas
Stefan Goranov – tobe

 

Space Kadillak este denumirea grupului condus de chitaristul Alexander Logozarov căruia i s-au alăturat Rossen Zahariev la trompetă, Mihail Ivanov la bas şi Stefan Goranov la tobe. Repertoriul cvartetului e format în special din compoziţii proprii ce combină sound-ul de chitară al rock-ului anilor ‘60 cu elemente de bebop. Împreună cu trompetistul Rossen – “vocea” formaţiei, cel care aduce lirism şi nuanţe de postbop – membrii grupului Space Kadillak reuşesc să fie când sălbatici, când melancolici, dar mai ales liberi să impovizeze şi să se urmeze reciproc.

 

HARRY TAVITIAN trio [RO]

Harry Tavitian (pian, voce)
Zoltan Hollandus (contrabas)
Cserey Csaba (tobe, percuție)

 

Pianistul Harry Tavitian este una dintre personalităţile care au marcat evoluţia jazz-ului românesc şi nu numai. Considerat de International Herald Tribune «cel mai interesant jazzman român contemporan», Tavitian a jucat un rol activ în apariţia şcolilor naţionale de jazz din Estul Europei. Jazzul de avangardă şi bluesul arhaic alternează în creaţia sa, traversată de la începutul carierei sale de un puternic filon etnic.

Percuționistul Cserey Csaba este unul dintre partenerii preferați al lui Tavitian. Harry îl consideră unul dintre cei mai inventivi percuționiști români de jazz: ”Csabcsy are mult rafinament, sensibilitate, plus un simț extraordinar al ritmului și al… umorului.
În ultimii 15 ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express, în numeroase concerte din România, Ungaria, Belgia, Germania, Austria, Turcia”.
Harry Tavitian și Cserey Csaba au lansat CD-ul „Naşterea”, care s-a bucurat de un mare succes.

Contrabasistul Zoltan Hollandus și-a început cariera în 1993 cu Big Band Gaio din Cluj, condus de Ștefan Vannai. În 1999 a fost cooptat de Harry Tavitian în Orient Express – prima formație de etno-jazz din România, cu care a concertat în țară și străinătate, la Smithsonian Folklife Festival din Washington, și World Expo Hannover 2000. El este prezent și pe CD-ul Orient Express-ului, „Axis Mundi”.

 

FOLK REVERSE Trio [MD]

Anatol Ștefaneț (violă)
Dan Bruma (chitară, electronice)
Garry Tverdohleb (tobe)

 

Acest proiect e o fuziune fermecătoare de jazz, muzică de cameră și folclor, pe care trioul basarabean le explorează asezonându-le cu improvizații și sunete neoclasice.
Uneori reflexivă, alteori veselă, alteori extatică, ei desfășoară un spectru larg de dispoziții și culori, acționând astfel ca o orchestră în miniatură. Anatol Ștefaneț, Dan Bruma și Oleg Baltaga, fiind lirici și foarte melodici, încearcă să reînnoiască acest tip de conversație intimă, ajutându-se cu extensii electronice și cu un loop-machine. Folk Reverse propune o muzică originală, oferindu-ne „punți noi între jazz și folclor”, improvizație liberă și scriere neoclasică. Vedem multă melancolie și eleganță în acest univers muzical care se adresează în egală măsură sufletului și intelectului.

 

EYOT QUARTET [SRB]

Dejan Ilijic (pian, claviaturi)
Sladjan Milenovic (chitară)
Milos Vojvodic (tobe)
Marko Stojiljkovic (bass)

 

Reprezentant de excepție al noii generații de muzicieni europeni, cvartetul sârbilor de la EYOT sparge barierele temporale, geografice și culturale ale jazz-ului balcanic, amestecând-l cu muzica clasică, art-rock și muzică tradițională. O trupă cu un sound eclectic de o mare frumusețe, care navighează între rock și jazz, punk și ambiental, impresionism și romantic, și este susținut de compoziții puternice. Indiferent cum veți alege să numiți muzica acestor patru băieți, un lucru e clar : conține un melanj de energie și de inteligență care nu vă lasă să stați locului. Spectacolele lor live sunt pline de energie și de emoție, îl împing pe ascultător către lumea sa interioară și îi creează o experiență unică.
La Gărâna, în 2016, EYOT au făcut să explodeze “Poiana Lupului” și multă lume i-a considerat o revelație a ediției 20. Dacă ați fost acolo, veți dori cu siguranță să îi revedeți, iar dacă nu i-ați văzut, acum chiar e momentul, pentru că veți putea asculta piese noi, de pe ultimul lor album, lansat in ianuarie 2017. Cu siguranță este o trupă despre care vom auzi multă vreme.

Jazzwise : “Electro jazz rock fusion plin de energie și de inventivitate – un spectacol de clasă”
All About Jazz “Acest foarte original cvartet unifică jazz, muzică clasică, folk și rock într-un amestec îmbătător, în egală măsură meditativ și înviorător”
Souland Jazz “Pur și simplu uluitor”
Harmonia Mundi World Village “O coliziune de genuri muzicale diverse care generează muzică vie”

 

Preț bilet: 30 lei / seară
Abonament: 50 lei
În cazul în care condițiile meteo vor fi nefavorabile, concertele se vor muta la Teatrul Jean Bart (Str. Progresului 34)

 

Dacă Festivalul DobroJazz s-ar fi înfiripat la vecinul bulgar, automat numele i s-ar fi tradus în urechea de român drept Jazz Bun, dar aşa, dobro-gean-get-beget fiind, trebuie să înţelegem din conotaţia sa fonetică un parfum al amplorii, care derivă din întinderea cea bună (conform uneia dintre etimologiile ce se vehiculează), precum şi să apreciem inspiratul joc ambiguu al cuvintelor, care lasă loc interpretării potrivite fiecăruia.

Cu condiţia să fiţi acolo, în Tulcea, pentru un festival de Jazz Bun, care-și propune să ne alcătuiască o imagine a muzicii contemporane de descendenţă din spaţiul multietnic al vărsării Dunării, cu influenţe majore din cultura acestor locuri şi a rădăcinilor popoarelor perindate în atipicul sălaş al g(r)indurilor.

Dar, mai cu seamă, în aceste timpuri tulburi mai ceva decît apele furioase ale fluviului, sensul acestei şezători muzicale trebuie să fie înţeles şi ca un mesaj al ne-violenţei, al ne-urii şi al ne-dorinţei de învrăjbire. Îi urăm să devină viral, dobroviral.” — Paul Tutungiu, Dilema Veche

 

Un proiect organizat de de Fundația ParterR, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, Centrul Cultural ”Jean Bart” Tulcea, Asociația de Dezvoltare Regională ”Aegyssus” Tulcea, și cofinanțat de Primăria Municipiului Tulcea.

Mai multe info pe www.dobrojazz.ro

Sari la conținut