O revistă de arhitectură și cultură urbană, acum și o revistă on-line, dar și o platformă de cercetare și intervenție asupra orașului, un atelier de proiectare, mai multe cărți și câteva sute de expoziții, conferințe și alte evenimente.

O lume nouă. O nouă etapă Zeppelin
În 2016, suntem la fel de obsedați de arhitectură, design, orașe, de oamenii care le produc și folosesc. Însă țintim și mai sus și vă aducem de acum toate aceste lucruri prin două instrumente actualizate și perfecționate: o publicație on-line în toată puterea cuvântului și un bookazine – un produs periodic spectaculos, de dimensiunile și calitatea unui album de arhitectură.

Platforma de arhitectură și design e-zeppelin
Azi, la nivel global, cam toate proiectele noi apar întâi pe net și abia într-o a doua etapă în publicații de tip clasic. Nu găsești însă întotdeauna o selecție potrivită și nici prea multe articole veritabile, adică o analiză critică și o poveste și nu doar date despre o casă. Chiar și revistele publică pe site-urile lor doar un mic număr de proiecte, și, de obicei după apariția lor în print. Pentru contextul românesc, lucrurile stau chiar mai prost.

Răsturnăm această situație și transformăm site-ul nostru într-o publicație on-line consistentă, în care vor apărea în timp real articole despre cele mai noi și valoroase lucrări, cu precădere din România, dar și din practica internațională de excepție, despre concursuri, probleme majore, idei deștepte, evenimente care chiar merită urmărite. Un conținut dinamic, o prezență de zi cu zi, cu aceeași seriozitate, curaj și calitate marca Zeppelin.

Zeppelin Bookazine. 4 + 2 publicațiiZeppellin-bookazine-coverÎn ciuda profețiilor din ultimii ani, tiparul nu a murit. Internetul e bun și rapid, dar poți rata lucruri importante, și nu îți poate nici el da tot. Peste tot în lume, oamenii cer (din nou) publicații tipărite de anvergură, cu conținut masiv și atent analizat, valabile și pe termen mai lung, prezentând ceea ce rămâne, dincolo de momentul imediat. Avem, iată, nevoie de obiecte reale, frumoase, cu un conținut și o realizare pregătite cu grijă.

Am construit așadar un format de tip bookazine, o formulă complexă care combină caracterul dinamic de revistă (apariție periodică, rubrici clar structurate, subiecte de actualitate) cu cel generos de album (număr de pagini și dimensiuni mari, hârtie, tipar și legătorie de top).

În fiecare an, cele patru numere cu apariție fixă – câte una pentru fiecare anotimp (cu apariții în lunile martie, iunie, septembrie și decembrie) vor fi acompaniate de două ediții speciale, dedicate unor teme majore.

Vă mulțumim că ne sunteți alături și ne provocați să fim mereu la înălțime!

Puțină istorie
Când am ales acest nume surprinzător, ne-am gândit la avangardele inter-și postbelice, când dirijabilul începea să fie asociat cu imaginea oraşelor care creşteau pe înălţime, simbolizând saltul de la utopie la tehnologiile cele mai îndrăzneţe cu putinţă; în egală măsură, zeppelin-ul prilejuieşte un zbor lin peste oraş, permiţând observarea şi compararea evoluţiilor arhitecturale. Şi o critică pe îndelete :)

Iniţial au fost nişte evenimente experimentale, cu identitate puternică, Serile Zeppelin, al căror succes ne-a depăşit aşteptările; din 2011, echipa care timp de 11 ani a editat revista Arhitectura a ales să continue proiectul editorial și, de fapt, să își pună cea mai mare parte a activității sub numele Zeppelin.

Numele a apărut în 2008, însă echipa a fost fondată în 2000 de către arhitecţii Cosmina Goagea, Constantin Goagea şi Ştefan Ghenciulescu.

 

Stefan Ghenciulescu - Cosmina Goagea - Constantin Goagea

Am început prin a face critică de arhitectură (și nu ne-am oprit nici un moment), și am început apoi să construim o platformă de cercetare, evenimente și intervenții urbane. Serile Zeppelin sunt cea mai longevivă serie de conferințe de arhitectură din România de după 1990, am produs și/sau itinerat câteva zeci de expoziții naționale și internaționale.

Suntem, o recunoaștem deschis, destul de mândri de independența noastră și de spiritul nostru critic, de faptul că aproape toți tinerii arhitecți de succes din România au fost publicați pentru prima oară în revista noastră. Ne bucurăm că ne-am păstrat și dezvoltat deschiderea culturală, abordarea interdisciplinară, și că vorbim cu la fel de mult entuziasm despre construcții și design de ultimă oră, tehnologii și invenții, arhitectură socială, orașe cool, sustenabilitate pe bune și nu doar ca slogan, comunități și spațiu public, istorie și activarea patrimoniului.

Suntem mândri și de echipa noastră, de partenerii noștri la diferite proiecte, de aici sau dintr-o rețea care merge de la Belgrad și până în Chile și, foarte tare, de un public care ne-a susținut prin toate crizele și transformările.  
……………………
Revista, publicațiile și proiectele echipei Zeppelin au câștigat până acum 6 premii și 7 nominalizări la Anuala de arhitectură București, o medalie și două nominalizări la Bienala Națională de Arhitectură, o nominalizare la premiile ˮEuropean Public Space of the Year 2011ˮ  pentru proiectul ˮMagic Blocksˮ, premiul I la concursul național și realizarea Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția, 2006.

*Legendă foto: de  la stânga la dreapta, Ștefan Ghenciulescu, Cosmina Goagea, Constantin Goagea

1