Despre abonamente, solidaritate, cadouri între prieteni

Text: Ștefan Ghenciulescu, redactor-șef
Foto: echipa „Drum bun!”

Da, recunosc: nu am prea fost amator de abonamente la publicații. La biblioteci, căi ferate (nu la noi, ce-i drept), transport în comun, piscine, da – pentru că am adorat libertatea, voluptatea de a mă bucura oricât de mult de ceva, odată plătită o taxă preliminară.

Ca un turist lacom, ador all-inclusive când e vorba de cultură.

Însă, chiar dacă mă costa mai scump, am preferat întotdeauna să cumpăr reviste și cărți de la chioșc sau din librării, să le pândesc, să le răsfoiesc, decât să le primesc prin abonament.

Mi-am cam schimbat părerea. Azi cred că abonamentele sunt foarte, foarte importante. Și pentru editori, și pentru cititori. Inclusiv, aici la Zeppelin. Cele ce urmează pot fi considerate o autopromovare: dacă da, nu e doar pentru noi, și, în orice caz, e una complet sinceră.

În primul rând, pentru cititor e întotdeauna mai ieftin. Intri într-un contract pentru o perioadă de timp, în schimb obții un preț mai bun. Pentru editori, avantajul financiar e de obicei minim sau chiar inexistent. Aceasta pentru că împreună, reducerile și trimiterile poștale (mai ales, dacă alegi formula curieratului, care e mai scumpă, dar mai sigură) anulează economisirea adaosului comercial al distribuitorilor.
Și atunci, de ce mai propunem cu toții abonamente ? Mai ales în cazul revistelor de artă, a căror producție costă mult mai mult decât prețul de vânzare? Pentru că ele înseamnă stabilitate, continuitate și încredere: o relație specială cu publicul tău. Când cititorii tăi se abonează, te creditează în mai multe feluri. Au încredere că vei scoate numere în viitor și, mai ales, au încredere în faptul că nu va scădea calitatea, că le vei oferi lucruri bune și importante. Fiecare abonament e un mic semnal că ești pe calea bună, că are rost, că trebuie să continui. Strict financiar, e vorba de o sumă compactă pe care știi că te poți bizui, ceea ce e important, mai ales în cadrul catastrofelor mai mari sau mai mici din ultima perioadă.

În ceea ce privește abonamentele și mai reduse pentru studenți, chiar simțim că e o datorie.

colectia zeppelin

 

Drum bun! Și mai departe

Abonații noștri curenți au avut o surpriză plăcută când au primit numărul curent – Zeppelin 162 (ediția de vară): în pachet se afla și o adorabilă și foarte serioasă hartă a unor clădiri postbelice importante dar și a câtorva zeci de semne de intrare în județ, construite înainte de 1990. Evident, toate sunt amenințate cu dispariția sau mutilarea ireversibilă. Harta „Drum bun!” este un proiect al Centrului Ceh din București, și a fost editată de Roberta Curcă, Jakub Charousek, Sorina Neaga și Robin Ujfaluši (am și publicat-o în acest număr). Evident, oricine alege să se aboneze începând cu acest număr o va primi, datorită unui parteneriat cu Centrul Ceh.

 

drum bun

 

De aici înainte vom introduce un mic cadou în toate revistele ce ajung la abonați. Nu vor fi pliculețe de șampon, ci lucruri utile sau simpatice, întotdeauna legate de valorile noastre comune.

Rămânem la înălțime, împreună.

 

*abonamene, aici

 

Sari la conținut