Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Articol revista # 101

 

Design dintr-o bucata. Cu Anca Fetcu / Bucharest Design Center

Post de: Constantin Goagea
 

Constantin Goagea: In 2008 te-ai intors din Anglia. Logic, pe mutat muntii din loc, si presupun ca te-ai dat repede cu capul de pereti.
Anca Fetcu: La o zi dupa ce m-am intors… (rade) …Nu, nuu, n-a fost asa… Pentru ca nu se poate, nu aici, nu acum, e complicat si nu o sa iasa. Cu arhitecti vorbind. Nu se poate.

C.G.: Ce nu se poate?
A.F.: Sa produci niste lampi care sa fie design si nu craft sau obiect artistic, si sa ai avize de functionare pentru produse electrice.

C.G.: Diferenta intre craft, design si artistic?
A.F.: E vorba despre automatizarea productiei si de finisaj. Trebuie sa fie machine-made si nu man-made. Masina da un control mai bun si un detaliu. Am venit chitita sa-mi fac meseria, asta apucasem sa testez un pic.

C.G: Deci serie de obiecte, si aveai in cap lantul cost – productie – vanzare. Pe lumini / lampi e o competitie mare, distribuitorii locali au branduri foarte serioase, designeri celebri si tot asa. Cum te bati cu ei?
A.F.: Ma bat cu designul din afara, da, e adevarat, ca nu avem obiecte din astea Made in Romania si vreau, nu vreau, imi mut competitia in designul de afara. Nu vreau sa ma bat cu aia din afara. Din pacate, neavand altii aici pe acelasi nivel, trebuie sa ma bat cu ei. Totusi, am o strategie mai punctuala, lucrez cu arhitecti, ei aleg obiectele unui desinger, adica isi aleg inca un brand, isi largesc aria cu inca un nume.

C.G.: Cum vinzi?
A.F.: Prin colaborari cu magazine, si online, si direct, si in scurt, prin magazinul meu online.

C.G.: Se poate cumpara design, online? 
A.F.: Cred ca nu suntem noi, ca piata, bine pregatiti. Depinde de fotografie… daca e obiect de decor, e mai bine sa fie intr-un context decat intr-un raft.

C.G.: Cat de mare e antrepriza Anca Fetcu? 
A.F.: Doar eu, si sprijin punctual de la diversi colaboratori.

C.G.: Lampi… Ce fel de lampi, pentru cine, pentru ce?
A.F.: Interior de casa, in principal de masa, de noptiera, lampi de atmosfera si foarte decorative, au o poveste. Sunt aproape 10 modele. In afara de lampi – mic mobilier, rafturi, cuiere si, in asteptare, mobilier mai mare.

C.G.: Cum produci?
A.F.: Cu ateliere specializate, plexiglas, MDF, lemn, metal.

C.G.: Certificare electrica? 
A.F.: Am reusit sa ocolesc problema asta, regandind situatia. Componentele sunt certificate si sunt chestii gandite sa fie asamblate casnic. Sunt cumva inspirate dintr-un proces de packaging, si asta m-a ajutat sa fiu eficienta in utilizarea materialelor, am simplificat la maximum. O foaie fara lipiri si sudari, doar indoiri. Tine si de ce pot eu sa fac, ca tanar designer, sa fac ceva cat mai simplu, sa nu am obstacole. Deci obiecte indoite dintr-o foaie si atat. Cuiere intr-o singura foaie, volum si spatialitate intr-o foaie.

C.G.: Gen proxim?
A.F.: A fost o perioada in care imi trageam inspiratia din jocuri, jucarii, chestii de copii, hai sa zicem Alessi sau Jaime Hayon… care e mai arty, e mai teatral. Asta ma inspira.

C.G.: Cum au fost participarile la cele doua targuri de design din iarna?
A.F.: Bun, bun… Bine primit. M-am simtit in fata targetului corect.

C.G.: Strategie de crestere? 
A.F.: Distributie cat mai buna. Si, da, vreau o relatie cat mai buna cu arhitectii. Pe urma, nu vreau sa ma cantonez doar in lampi, vreau sa intru in zona de interior, am rafturi, oglinzi, nu am inca o cerere directa, totul e ce ma loveste din interactiunea mea directa cu locuinta sau inspiratia de moment. Nu lucrez cu materiale prea scumpe sau la care nu pot avea acces, pornesc de la mai putin. Colegii mei sunt acum in publicitate, au o psihoza, nu au curaj sa faca obiect… fiindca nu au curaj. Am expus la Milano ca reprezentant al Elle Decoration Romania, si Giulio Capellini a ales Terrier si Liar, a zis ca sunt ca lumea. Redactorul-sef al Elle Decoration Italia mi-a zis ca obiectele mele sunt realmente foarte misto. Am avut presa buna. Pentru viitor vreau chestii exclusiviste, lanturi de distributie ca Molecule F de pilda (e pe fashion mai mult, deocamdata…), Carturesti, cu tabiet, lifestyle, care cauta poveste, asociaza carte, muzica, atmosfera, story, oameni cultivati.

Actualizare [6 noiembrie 2012]

Anca Fetcu, alaturi de Ioana Bardas si Simona Dinu, este membru fondator al BUCHAREST DESIGN CENTER – o initiativa menita sa demonstreze ca exista design romanesc de produs, si este proaspat, contemporan si comparabil cu cel de pe pietele internationale consacrate: intre 7 noiembrie – 2 decembrie 2012, acesta face obiectul unei multiexpozitii „hotspots” – care acopera 12 locuri din Bucuresti – de la cafenele si puburi la sedii de banci, cladiri de birouri si stabilimente ale advertiserilor. Manifestarea prezinta peste 70 dintre cele mai frumoase obiecte create si produse in Romania. O initiativa tip “cluster”, BDC isi propune sa fie puntea de legatura intre designerii romani si: mari branduri si producatori de design international, organizatii internationale de profil, cumparatorii produselor romanesti de design, autoritati, mediul de afaceri, mass – media si, fireste, marele public.

www.bucharestdesigncenter.org

Sari la conținut