De acum, zeppelin

Echipajul e gata de zbor, publicul e asezat in scaune (sau orice lucru asemanator, fie el canapea comoda sau celebrele calorifere din scoala), cu revista zeppelin in mana. Prea buni prieteni cititori, trebuie sa va spunem ca numele acesta sub care ne continuam proiectul de revista, dintr-o mie de povesti cu sarm, e unul ales sa semnifice ascensiune, indrazneala si timp de reflectie. Zeppeline si arhitecturi am gasit in proiectul Instant City semnat Archigram, in benzile desenate ale lui Schuiten si Peeters, in filme vechi, in desene fantastice… si cate si mai cate. Ne-au placut metafora si poezia ascunse in aceasta sonoritate, ideea de tehnologie, asocierile optimiste la care indeamna si revin mereu la perspectiva privilegiata pe care dirijabilul o are fata de oras. E un imaginar retro futuristic copios, ne hraneste si ne reflecta perfect stilul personal al oamenilor din nacela, si asa cum ati vazut de 3 ani incoace, e un motor puternic pentru viata culturala.
 
Cand am pornit acest proiect, ne-am gandit la ideea unor seri culturale, la prilejul de a va intalni direct si de a discuta lucruri interesante si, de ce nu, un mod de a interfera cu toate zonele creative care ating profesia noastra. Si s-a dovedit o idee bine primita. Asa se face ca proiectul zeppelin a iesit bine din prima seara cand ne-am pornit motoarele si am intalnit primii 40 de oameni. In ultimul an ne-am dat seama ca timp de 3 ani am primit mai bine de 6.000 de prieteni la aceste party-uri culturale. Intre timp si trei carti de gratie scoase sub acest nume, multe expozitii, Bienala de arhitectura 2010 organizata sub aceeasi dinamica marca a norisorului-balon. Si sa nu uit Magic Blocks, Urban Report si alte proiecte de regenerare urbana. Lucrul acesta ne-a dat imboldul sa continuam sub acest nume toate proiectele noastre. As spune ca avem de sarbatorit acesti… exact 3 ani de cand am inceput.
 
Serile placute zeppelin va asteapta tot anul ce vine, iar acum proiectul editorial sub acest nume vine sa ne defineasca mai puternic si sa comunice cu voi mai direct si mai intens. In formula zeppelin. Arhitectura. Spatii. Idei. ne materializam deci o viziune articulata pe care o avem despre felul in care o revista trebuie sa fie un observator entuziast, si deopotriva un critic constructiv al orasului, al proiectelor si evenimentelor de arhitectura, al felului in care ne legam de istorie si in care privim responsabil viitorul.  
 
La urma, pentru cei care va intrebati despre vechiul nume, el ramane Uniunii Arhitectilor, careia ii apartine. Cum de altfel stiti, revista Arhitectura a aparut in ultima suta de ani sub varii formule editoriale si grafice, reprezentand diverse organizatii si politici culturale, avand uneori aparitii mai clar conturate, alteori nu. Daca te uiti in istoria ei, ea nu a avut nicidecum o constanta si de la o generatie la alta a inceput cate o noua cale: de la conservatorism si un program antimodernist infocat, la eclectismul si modernismul temperat al anilor ’30, si la vremurile comunismului cand a incercat sa anime tacerea anilor dificili, crezand in modernitate, si pana la eforturile din anii ’90. Noi am reconstruit-o, i-am dat munca noastra pentru aproape 12 ani, cu suisuri si cu vai inerente. I-am daruit, si cand spun asta o spun la modul cel mai propriu al cuvantului, tot ce-i poti darui unei reviste – de la lucruri inalte, precum idei si forma, pana la spinarile proprii pentru a o duce in librarii in vremurile de inceput. Acum, in urma unui acord intre noi si Uniune, fiecare si-a exprimat dorintele si directiile si am decis ca e vremea ca drumurile noastre editoriale sa se desparta. In continuare, asociatia zeppelin este alaturi de Uniune in itinerarea Bienalei in tara si in organizarea evenimentelor locale legate de acest proiect. 
 
De-aici inainte pe noi ne veti gasi sub frumosul nume zeppelin. Stiti ce facem si stim ca ne sunteti mereu alaturi. Pentru ca noi credem in toata aceasta munca si ii respectam pe toti cei care ne-au cumparat si citit pentru ceea ce exista in interiorul revistei, pentru arhitectura prezentata, pentru design si interioare, pentru proiectele urbane, pentru interventiile in spatiul public si proiectele de activism, pentru felul in care dam detaliat planuri, sectiuni, sau date economice despre proiecte, pentru articolele teoretice si actualitatea evenimentelor, iata azi acest nume nou. Cu toate acestea, acelasi proiect si aceiasi oameni pe care-i cunoasteti. 
 
Zbor placut tuturor.
Sari la conținut