Cuprul în arhitectură. Câștigătorii „European Architectural Copper Awards” 2017

S-au anunțat rezultatele concursului ”Cuprul în Arhitectură”, ediția 18, din 2017. Clădirea Maersk din Copenhaga, proiectată de C.F. Møller Architects și caracterizată de nervurile verticale din cupru, a fost desemnată ca proiect câștigător. Două proiecte de infrastructură au primit mențiune, iar Centrul Hydropolis din Wrocław, Polonia, a primit premiul publicului.

Ediția 18 a concursului bienal ”Cuprul în Arhitectură” recunoaşte influenţa crescândă a cuprului și aliajelor sale asupra designului modern. Expune unei ample audiențe internaționale proiecte deosebit de interesante, dintre care unele ar rămâne de altfel nerecunoscute. Juriul din 2017 a fost compus din patru arhitecți, toți câștigătorii unor ediții precedente ale concursului: Ebbe Waehrens (BBP ARKITEKTER, Copenhaga), Maxime Enrico (LAN, Paris), Ville Hara (Avanto Architects, Helsinki) și Craig Casci (GRID Architects, London).

Proiectele câștigătoare au fost alese dintre 35 de lucrări înscrise, fiind evaluate prin intermediul fotografiilor, desenelor și descrierilor arhitecților. Designul arhitectural general, răspunsul la program și context, importanța cuprului în proiect și felul în care s-a lucrat cu cuprul, au fost toate luate în considerație. Alegerea finaliștilor a fost o adevărată provocare, dar juriul a desemnat în cele din urmă opt proiecte care au ieșit în evidență și dintre care au ales câștigătorul și cele două mențiuni. În plus, cititorii înregistrați ai paginii web copperconcept.org au votat on-line pentru proiectul lor preferat dintre finaliști, desemnând cu vot unanim laureatul.

Câștigătorul concursului a fost, conform alegerii unanime ale juriului, clădirea Complexului de Cercetare Maersk din Copenhaga, proiectată de C.F. Møller Architects.

*Maersk Tower ©Adam Mørk

În ianuarie 2017, a fost inaugurat un nou turn iconic – clădirea Maersk, în prezența Reginei Margrethe, adăugând un punct de reper la orizontul orașului Copenhaga. Arhitecți de la C.F. Møller explică designul lor, caracterizat de benzi curbilinii continue, din cupru -ca aranjament parasolar vertical.

Intenția arhitecturală a fost de a crea un punct de reper durabil, într-un dialog nou și deschis cu orașul și cu universitatea. Noul complex este destinat să acționeze și ca un catalizator al dezvoltării urbane pozitive, în vecinătatea sa imediată -și în întregul oraș. Turnul cu 15 etaje este așezat peste o serie de clădiri mai mici, care conțin funcțiile comune: trei săli mari de predare, săli de clasă, cantină, laboratoare, săli de conferințe și o cafenea literară.

Partea cea mai izbitoare al acestui nivel este piața publică științifică, ce va alcătui noul punct de concentrare al Institutului Panum și al campusulul Universității Nørre din Copenhaga. Aici se află intrarea principală, care leagă toate funcțiile din complex. Se va înființa un nou parc public în campus, care va oferi spații de studiu și de recreere în aer liber, pentru cercetători și studenți, destinate și locuitorilor din Nørrebro, împreună cu o alee suspendată, de 300 de metri. Publicul poate vizita și partea de sus al turnului, aici se află o cafenea și un salon, de unde se poate admira priveliștea.

Noua clădire de 42.700 mp deține spații de ultimă generație -pentru cercetare și predare a științelor medicale. Cele mai multe etaje sunt dedicate cercetării avansate. Miezul de beton al clădirii este monolit, astfel vibrațiile cauzate de oraș, nu deranjează activitățile de cercetare. Clădirea este una dintre clădirile cele mai eficiente din punct de vedere energetic din Danemarca, deoarece reutilizează energia reziduală cu ajutorul instalațiilor de climatizare -de nouă generație, reutilizând și apa pluvială, în scopuri sanitare și de irigare, totodată deține și 1.500 m2 de panouri solare.

Setările urbane și canalele de comunicație către întreaga localitate au fost factori cheie în modelarea clădirii Maersk. Amprenta triunghiulară derivată din unghiurile străzilor adiacente, rezultă ca cel mai îngust fronton să se îndrepte către turnul zvelt al unei biserici din apropiere. Această orientare, contribuie și la eficiența energetică a clădirii, prin reducerea expunerii sudice și al aportului de energie solară.

Proiectul creează o compoziție ușor lizibilă pe amplasament – o formă de stea, care permite complexului să fie construit în faze, lăsând loc pentru viitoarele extinderi, încă nedefinite. Forma de stea creează și o serie de spații urbane animate, legate strâns de clădirile înconjurătoare și include împrejurimile, oferind spațiu verde și căi publice – accesibile pentru public.

Aspectul exterior al turnului științific intră în dialog cu complexul Panum existent și cu clădirile înconjurătoare, unde predomină cărămida roșie. Fațada este formată dintr-o grilă, cuprinzând fâșii de ferestre de înălțimea nivelelor, care descompun scara mare a clădirii. Benzile de înălțimea etajului, sunt prevăzute cu peste 3000 de nervuri verticale de cupru.

*Maersk Tower ©Adam Mørk

Alegerea cuprului pentru această clădire proeminentă anticipează schimbările naturale care vor avea loc, la început fiind lucios, apoi dezvoltând o culoare maro închis, căpătând patina verde al cuprului abia după mulți ani.

O treime dintre nervuri sunt mobile, permițând fațadei să-și schimbe în mod constant caracterul, când aceste nervuri se deschid și se închid, reacționând la traseul soarelui în jurul clădirii. Când sunt activate, secțiunile se împart în două, cu o jumătate rămasă statică, în timp ce cealaltă jumătate alunecă în fața geamului, asigurând o protecție eficientă împotriva încărcărilor termice către laboratoare. Acest lucru asigură clădirii calificativul de “clasă energetică scăzută 2015”. Calificativul se adaugă la acreditările privind sustenabilitatea clădirii, alături de alegerea cuprului, ca un material cu o durată de viață extrem de lungă, care va fi în cele din urmă reciclat.

 

Una dintre cele două proiecte de infrastructură, care au primit mențiune a fost Stația de transport din Lahti, Finlanda, proiectată de JKMM Architects.

*Lahti Travel Centre ©Mika Huisman

Juriul a apreciat utilizarea cuprului, clădirea fiind extrem de bine detaliată și executată. Cuprul a unit elementele disparate și a consolidat imaginea structurilor cotidiene, asociate cu interschimbarea mijloacelor de transport. Din punct de vedere al concepției arhitecturale, este un proiect remarcabil pentru domeniul public, călătorii beneficiind de design deosebit și materiale de calitate, accentul fiind pus pe îmbunătățirea experienței de călătorie.

A doua mențiune a fost acordată structurilor aflate la cele două intrări ale Tunelului Bosruck, Austria, proiectate de Riepl Riepl Architekten.

*Bosruck Tunnel ©Otto Hainzl

Juriul a considerat acest proiect un exemplu deosebit pentru felul în care un aliaj de cupru înnobilează structuri utilitare -aici cuprul a fost pus într-un mediu provocator. Abordarea foarte arhitectonică, pe scară mai largă, răspunde la peisajul spectaculos și va îmbunătăți experiența celor care călătoresc cu viteză prin tunel.

Câștigătorul premiului ”Alegera publicului” a fost un nou pavilion din cupru, care încorporează o inovatoare ”imprimantă de apă”. Proiectul celebrează regenerarea rezervorului de apă din secolul al 19-lea din Wrocław, transformat în „Hydropolis” – singurul centru de cunoștințe din Polonia dedicat în întregime apei. Cuprul de pe fațada laterală este perforat, ca să imite cardurile perforate ale calculatoarelor, legându-se la tema imprimantei de apă.

*Hydropolis ©Michal Lagoda

 

În ansamblu, juriul a considerat că proiectele au fost deosebite-provocatoare, din cauza tipurilor, scalelor, abordărilor și contextelor de proiectare, dar și din cauza calității ridicate a proiectelor înscrise. Juriul a declarat, că proiectele câștigătoare și cele finaliste prezintă puncte forte foarte diferite, dar toate demonstrează că și clădirile mari pot utiliza cuprul, oricare ar fi destinația lor. Au fost, de asemenea, încântați să vadă tot felul de tipologii de clădiri, la care s-a investit în design și în materiale de cea mai bună calitate, cum ar fi cuprul.

Proiectele selectate şi cele premiate vor fi prezentate audienţei internaţionale, inclusiv printr-o broşură a premianţilor şi revista Copper Architecture Forum. Mai multe informaţii şi imagini ale proiectelor din 2017 şi din edițiile anterioare pot fi găsite pe site—ul copperconcept.org/awards

 

1