revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Cu orasul totalitar la plimbare

Rambla Barcelonei e sparta în vreo trei locuri. Jumatate din centrul medieval dispare. Extinderea lui Cerdà pierde procentual mai putina suprafata, însa exact atâta cât trebuie pentru a nu mai avea nici un fel de continuitate si a nu mai functiona ca sistem urban. Imediat în spatele axei demente si a cortinelor de beton ramân fragmente de insule din grid sau de tesut istoric.

La Paris, monstrul cruta Catedrala Notre-Dame, Luvrul si Arcul de Triumf (fara Champs-Elysees). Brazdeaza în schimb necrutator toata partea de nord a orasului si sectioneaza majoritatea bulevardelor.

Acestea sunt doar variante. Te poti muta, alegi ce pastrezi, ce elimini; efectele pot fi mai mult sau mai putin grave, însa niciodata nu vor trece neobservate.

Ce spun autorii

Bogdan Ilie este arhitect si masterand în urbanism si planificare strategica. Dan Achim este inginer IT. Sunt prieteni din copilarie si pasionati de orasul lor, Bucuresti.

„Identitatea orasului este conturata si de trecutul socialist, cu care majoritatea locuitorilor nu sunt înca împacati. Ultimul capitol al acestei perioade ne-a lasat mostenire un ansamblu megaloman, intitulat pompos „Victoria Socialismului”, a carui logica si ierarhie contrazic total cu structura si valorile orasului preexistent. Ansamblul în cauza se voia a fi începutul unui nou oras, bazat pe o viziune nord-coreeana asupra modernitatii si, pentru a-i face loc, Bucurestiul vechi a trebuit sa-si sacrifice o suprafata de marimea Venetiei.

Am pornit de la întrebarea „OK. Este mare. Dar cam cât de mare este?” Pentru noi a fost o provocare interesanta mai ales prin prisma faptului ca suntem pregatiti în discipline diferite si comunicam idei în limbaje diferite.  Tocmai aceasta diferenta ne-a ajutat sa gasim o metoda simpla, interactiva si dinamica, zicem noi, de a putea vedea impactul pe care acest proiect l-ar fi avut în alte contexte. Am crescut împreuna hoinarind pe strazile Bucurestiului, pe care am ajuns sa îl apreciem si sa îl luam asa cum este, cu bune si cu rele. Încercam sa îl întelegem cât mai bine, iar prin acest proiect si prin posibile proiecte viitoare încercam sa ajutam la aceasta cautare de identitate.” (Bogdan Ilie, Dan Achim)

Un modul urban totalitar

Portmanteau.ro este pe cât de simplu de înteles si de simpatic, pe atât de impresionant: o platforma integrata cu Google Maps, cu ajutorul careia suprapui planul la scara al operatiei lui Ceausescu peste un oras ales de tine sau, daca vrei, la întâmplare (asezarea succesiva peste megalopole si orasele idilice este extrem de savuroasa). Un mic buldozer te ajuta sa-l plimbi pe musafirul nepoftit oriunde pe teritoriul orasului ales. Cumva, masori si compari orase cu ajutorul unui modul totalitar.

Proiectul realizat integral prin voluntariat serveste, evident, aducerii aminte si constientizarii. Dincolo de cazul Bucurestiului însa, mi se pare interesant si ca instrument de cercetare interdisciplinara, si ca act cultural: te obliga în mod aparent jucaus la o reflectie asupra urbanismului, responsabilitatii, solidaritatii si unei identitati comune.

* Articol publicat în revista Zeppelin nr. 113 / aprilie 2013

Text: Stefan Ghenciulescu + Bogdan Ilie, Dan Achim

www.portmanteau.ro

Sari la conținut