Cu lupa pe generația Peter Pan și rolul femeii în postcomunism: NEVERLAND, un film jucat pe scenă de teatru

Premieră: 16 octombrie 2018 la Apollo 111 – Palatul Universul, Str. Actor Ion Brezoianu 23-25, București

Spectacolul multimedia NEVERLAND, în regia Iuliei Rugină, un one woman show cu actrița Ioana Flora, va avea premiera pe 16 octombrie, la Apollo 111 Teatrul. Premiera va fi urmată de alte 5 reprezentații, două în luna octombrie și trei în noiembrie.

Produs de Asociația Culturală Control N și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, NEVERLAND este construit în jurul unui singur personaj și folosește diverse mijloace de expresie: text, dans, proiecție video, muzică live. Scenariul urmărește viața unei femei de la 16 la 42 de ani, prin prezentarea unor momente distincte din evoluția ei, pe tot parcursul celor 26 de ani, între 1992 și 2018. E o privire pe furiș în intimitatea unei femei, ce îi scoate la iveală traseul emoțional pe parcursul vieții, vulnerabilitatea, fricile, iubirile, raportarea la locul din care provine și o dorință de evadare, cronicizată în timp.

NEVERLAND pune lupa pe unul dintre cele mai discutate fenomene antropologice la nivel mondial, așa numita generație Peter Pan. Deși mai puțin resimțit în societatea românească, oarecum tradiționalistă, generația Peter Pan se referă la acea categorie de vârstă care, potrivit studiilor recente, refuză să își asume normele sociale ce caracterizează de multe ori viața adultă în societățile dezvoltate economic, ajungând la vârste de 30-40 de ani fără să fi bifat realizări precum căsătoria, un job stabil, copii, o casă sau posesiuni materiale importante.

Extrem de ancorat în realitatea socială a României prezente, spectacolul propune și o dezbatere antropologică privind rolul femeii în societatea românească post comunistă.

La nivel de formă, spectacolul împrumută foarte multe elemente din cinema. Regizor și scenarist exclusiv de film până la NEVERLAND, Iulia Rugină recunoaște că “e un teritoriu total necunoscut pentru mine și acesta e motivul pentru care mă feresc să spun că NEVERLAND e o piesă de teatru. NEVERLAND e un performance multimedia, gândit și pus în aplicare de o echipă întreagă care provine din film, după o poveste originală, care e scrisă asemenea unui scenariu de cinema și care vorbeste, cred eu, despre generația mea și a Ioanei – a celor care sunt acum in their 30s – 40s. E generația care în adolescență vorbea la telefon cu disc și se uita la video. NEVERLAND e de fapt o reamintire a ceea ce eu cred că e o viață comună. Este, de fapt, un film care se întâmplă pe scenă, pentru că toate elementele de narațiune și de limbaj provin din film, nu din teatru (textul, tipul de joc, realismul, proiecțiile video, sound design-ul). E un perfomance multimedia cu mai mulți actori, dar în care joacă doar unul.”

La rândul său, actrița Ioana Flora, protagonista spectacolului, spune că “NEVERLAND s-a născut dintr-o admirație profesională reciprocă, apoi din nevoia de exprima cumva aceleași gânduri și viziuni. Am pornit la drum de la o idee, evitând să avem un text livrat, gata scris. Am construit acest spectatol de la punctul zero. Textul s-a născut din discuții, fișe de personaje, legături între ele, improvizație, multe povești și întâmplări de care ne aduceam aminte, pentru a deveni, încet, încet, povestea unui om care nu își găsește locul.”

Iulia Rugină

Regizor de film cu un portofoliu de 12 scurt-metraje și 3 lung-metraje realizate scrise și regizate în cei 12 ani de activitate.  Acesta e primul spectacol de teatru pe care-l montează. 

*foto Claudiu Dumitru

Scurtmetrajele regizate au fost prezentate și premiate la festivaluri de film internaționale precum cele din Oberhausen, Ludwigsburg, Munchen, Trieste, Bruxelles, Poitiers, Sofia, Valencia, Cracovia, Bristol și altele.
În 2013 a debutat în lung-metraj cu filmul Love Building, recompensat cu mențiunea specială a juriului FIPRESCI la Festivalul de Film de la Varșovia. Filmul s-a bucurat de un mare succes de box office, clansându-se pe locul 2 în topul celor mai vizionate filme la cinema în 2013.
În 2014 Iulia a regizat și continuarea filmului, Alt Love Building, iar în 2017 a finalizat al treilea lung metraj, Breaking News, premiat la Karlovy Vary International Film Festival și prezentat precum în festivaluri din Europa, Rusia si Statele Unite.
În 2016 Iulia a semnat conceptul video pentru spectacolul de coregrafie Dorian (regia: Oana Răsuceanu), iar în 2017 conceptul pentru Expoziția Multimedia DISCO BTT – Discotecile Perioadei Comuniste, recompensat cu Premiul AFCN pentru activarea patrimoniului cultural imaterial.
În prezent este doctorand la UNATC “I.L. Caragiale” și este asistent universitar la catedra de scenaristică a aceleiași facultăți.

 

Ioana Flora

Actriță de film, teatru și televiziune, a debutat într-unul dintre rolurile principale din Marfa și banii (regia: Cristi Puiu), alături de Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, primul lungmetraj din cinematografia românească actuală selectat de Festivalul Internațional de Film de la Cannes, în 2001, în cadrul prestigiosului program Quinzaine des Réalisateurs.

*foto: Domnica Carciumaru

Mai târziu, Ioana avea să primească unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internaționale de film: Premiul pentru Cea mai bună actriță, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din Pescuit sportiv (regia: Adrian Sitaru, 2007).
A urmat Periferic (2009), în regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat și premiat la cele mai importante festivaluri internaționale. Ioana primește, în 2012, Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar și Premiul Pro Cinema pentru artistul anului 2012. Joacă apoi în unul dintre rolurile principale în Domestic al lui Adrian Sitaru, film lansat în cinematografe în 2012.
În 2012, Ioana primește rolul din Déjà Vu, în regia lui Dan Chișu, un rol foarte dificil, care îi aduce Premiul UCIN pentru Cea mai bună interpretare feminină, 2013.
Flora interpretează personajul principal feminin în co-producția olandezo-română A Long Story (Marea Neagră), film lansat în 2013 în cadrul Festivalului de Film Olandez de la Utrecht. Pentru acest rol, Ioana primește Premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Aubagne (2014).
Pentru rolul Paula din filmul Acasă la tata, în regia lui Andrei Cohn, primește Premiul Gopo (2016) pentru cea mai bună actriță în rol principal și Premiul UCIN.

Ioana Flora este unul dintre cei 20 de actori selecționați în 2012 la Berlinale, la Talent Actors Stage, din peste 4300 de candidaţi.
In 2015 a apărut pe marile ecrane în trei producții: Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, film ce a făcut parte din Selecția oficială Cannes 2015 – Un Certain Regard, urmat de lungmetrajul de debut al lui Andrei Cohn, Acasă la tata, peliculă ce a deschis Festivalul Filmului European și Scor Alb, scurtmetraj independent în regia lui Marius Olteanu, care a fost prezentat în premieră internațională în Competiția Festivalului de film de la Busan.
A urmat Breaking news, lungmetrajul Iuliei Rugină.

În această vară a încheiat filmările pentru filmul Zavera, în regia lui Andrei Gruzsniczki, iar în teatru poate fi vazută în spectacolul Mult zgomot pentru nimic, în regia lui Andrei Șerban, la Teatrul de Comedie din București.
În teatru, Ioana Flora a debutat la Piatra Neamț, în regia lui Vlad Mugur și a jucat în teatre de stat, independente sau în spații neconvenționale pentru piese de teatru din București și din țară. De-a lungul vremii a lucrat cu regizori precum Alexandru Dabija, Mihai Maniuțiu, Vlad Massaci, Cristian Theodor Popescu.
În paralel cu teatrul, în cei 20 de ani, a dezvoltat o carieră de film impresionantă, jucand în peste 25 de filme de lungmetraj, scurtmetraj și TV.

Iulia și Ioana au mai lucrat împreună și pentru cel mai recent lungmetraj semnat de Iulia Rugină, Breaking News (2017).

După premiera de pe 16 octombrie, spectacolul NEVERLAND va putea fi vizionat la Apollo 111 Teatrul în datele de 18 și 19 octombrie și pe 9,10, 13 noiembrie 2018.
Mai multe detalii despre spectacol sunt disponibile pe www.controln.ro, iar programul complet și biletele pentru reprezentații sunt disponibile pe apollo111.ro.

*Fb events

Echipa NEVERLAND

Actriță: Ioana Flora
Concept: Iulia Rugină, Ioana Flora
Scenariu și regie: Iulia Rugină
Scenografie: Andreea Popa
Construcție decor: Marius Bărdășan, Cristian Bărdășan, Bianca Micu
Costume: Laura Hîncu
Light design scenă: Alin Popa
Light design video: Mișu Ionescu
Proiecție video: Viorel Petric, Iulia Rugina
Sound design: Dumitru Alexandru
Coregrafie: Oana Răsuceanu
Roluri adiționale: Eduard Haris, Alina Grigore
Voci adiționale: Ion Rusu, Floriela Grapini, Eugen Matei Lumezianu, Dumitru Alexandru
Producător: Asociația Culturală Control N
Promovare și PR: Oana Dobre
Identitate vizuală: Glitch Shop

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 9 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii dezvoltand parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.
În ultimii 3 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 3 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii, Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself) și o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România.
Experiența de 15 ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 12 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

1