Conferință Patrizia VALLE – Restaurări în Nordul Italiei

21 noiembrie 2019, ora 18:00 – 20:00 @ Sala Frescelor, UAUIMStrada Academiei 18-20, București

De numele Patriziei Valle și al studio-ului său de arhitectură și urbanism din Veneția – Studio Valle – se leagă multe proiecte și premii importante. Dintre acestea, probabil cele mai sonore distincții au fost acordate bunelor practici instituite de Studio Valle în domeniul restaurării fortificațiilor medievale.

Atunci când își prezintă proiectele de restaurare, Patrizia Valle folosește termeni precum „animazione” sau „valorizazione” pentru a sublinia importanța componentei de punere în valoare ce trebuie asociată oricărei intervenții.

Institutul Național al Patrimoniului și Universitatea de Arhitectura și Urbanism Ion Mincu vă invită să descoperiți câteva dintre restaurările de referință Studio Valle alături de însăși autoarea proiectelor, Patrizia Valle, în cadrul unei conferințe-eveniment la Sala Frescelor a UAUIM.

> Cittadella (Padova)
> Noale (Veneția)
> Bastioanele Padovei

 

*Protejarea și punerea în valoare a fortificației Cittadella (Padova)

 

Despre Patrizia Valle și Studio Valle, Veneția

Formată în atmosfera intelectuală și de design a școlii venețiene de la începutul anilor ’70, profund marcată de influența lui Carlo Scarpa, Giuseppe Samonà și Manfredo Tafuri, Patrizia Valle și-a rafinat în timp un stil propriu și soluții de proiectare în care concepte aparent disjunctive – vechi / modern, masă / transparență, complet / gol, restaurare / proiect-proiecție – se ciocnesc și se topesc dialectic, devenind complementare, în proiecte sinonime echilibrului și armoniei.

Studioul Patriziei Valle a produs, începând cu 1981 numeroase lucrări de arhitectură și urbanism: școli elementare, școli medii, facilități sportive, complexe turistice, spații publice, case private. Printre cele mai cunoscute lucrări amintim: construcția școlii medii Sambruson din Dolo (Veneția), proiectul de restaurare a Villei Ferretti dello Scamozzi din Dolo (Veneția), Piazza Cortina în Spinea (Veneția), proiectul de restaurare a via Garibaldi, ex via Eugenia, del Selva, la Veneția, restaurarea Bisericii Torresino și a sistemului fortificat din Cittadella (Padova), restaurarea centrului expozițional din Campo della Marta și restaurarea fațadei Jappelli la Teatro Sociale di Cittadella (Padova), proiectul de restaurare și punere în valoare a fortificației Rocca dei Tempesta, Noale (Veneția), construcția teatrului în aer liber Campo della Marta din Cittadella (Padova) și proiectul de restaurare a Palazzo Mantegna din Cittadella (Padova).

În ultimii ani, Patrizia Valle a derulat proiecte de restaurare și de punere în valoare în trei importante orașe cu fortificații: Cittadella (Padova), Noale (Venezia), Castelfranco (Treviso) și, de asemenea, proiectul pentru amenajarea spațiilor publice care leagă Villa Rubelli de complexul monumental din Castellaro in San Zenone degli Ezzelini (Treviso).

 

*Fortificația Noale, înainte și acum. Cât de mult contează documentele de arhivă într-un proiect de restaurare și de punere în valoare?

 

Premii și distincții

Patrizia Valle este câștigătoarea Premiului Centocittà al ediției Compagnia di San Paolo II, a premiului Barbara Cappochin, 2004; a fost selectată pentru premiul City of Oderzo Architecture, 2004, laureată cu premiul IQU, Rimini 2005, și mențiune specială în concursul de restaurare arhitecturală 2004-2005, Tradiție, Devoție, Ambiție, Vila Pisani, Strà (Ve), în 2006 a câștigat premiul pentru urbanism și planificare teritorială Luigi Piccinato 2005 din Regiunea Veneto, a primit mențiunea specială a premiilor Europa Nostra 2006, în 2009 a câștigat premiul Ippolito Pizzetti pentru categoria grădină, selectat pentru premiul pentru Planificarea urbană Luigi Piccinato din ediția 2009 a Regiunii Veneto iar în 2010 câștigă premiul I al Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural la categoria „cercetare”. În 2014, Patrizia Valle a primit medalia de aur a International Domus Restauration and Conservation Award pentru proiectul de restaurare a fortificației Cittadela de la Padova.

Pentru experiența sa în domeniul restaurării, protejării și valorificării monumentelor istorice, arhitectul Valle a fost chemată să facă parte din mai multe asociații: din 2008 face parte din comitetul științific al orașelor cu fortificații din regiunea Veneto, din 2010 face parte din Consiliul științific al Europa Nostra și este membru al Comitetului Internațional ICOMOS și al consiliului științific național al Institutului italian pentru castele și fortificații, iar în 2014 a fost numit vicepreședinte pentru regiunea Veneto al aceluiași Institut.

Mai multe informații pe vallearchitettura.it

*Fb event

Sari la conținut