Concurs de soluții pentru realizarea primei tabere incluzive din România 

Filiala Teritorială București a O.A.R. și Asociația HELP Autism, prin Anuala de Arhitectură București 2022, cu sprijinul ASAR și AMAIS, au lansat oficial pe 27 septembrie 2022, concursul de soluții arhitecturale pentru dezvoltarea primei tabere incluzive din România, pentru copii și tineri cu diferite abilități și dizabilități. Evenimentul a avut loc la Refugiu Urban din Palatul Universul. , pentru copii și tineri cu diferite abilități și dizabilități. Evenimentul a avut loc la Refugiu Urban din Palatul Universul.

În contextul în care copiii cu dizabilități merg foarte rar în excursii sau în tabere pe parcursul anilor de școală, fie pentru că nu sunt pregătiți, fie pentru că nu există locuri de cazare care să răspundă nevoilor lor, concursul își propune să construiască un campus inovator în Munții Retezat, care dă startul la o călătorie independentă și incluzivă.

În cadrul evenimentului au vorbit Emil Ivănescu (arhitect, coordonator concurs și președinte Filiala Teritorială București a O.A.R.), Daniela Bololoi (psiholog, activist și antreprenor social, președinte Asociația Help Autism), Mihaela Șerban (arhitect, activist pentru promovarea designului incluziv, vicepreședinte AMAIS), Adrian Zerva (arhitect și președinte ASAR), Robert Zotescu (comisar Anuala de  Arhitectură București), copii și adolescenți – viitori beneficiari ai campusului incluziv alături de părinții lor.

Demersului inițiat de Asociația Help Autism și Filiala Teritorială București a O.A.R. s-au alăturat AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială), ASAR (Asociația Societăților de Arhitectură din România) –, reprezentanți ai Filialei Teritoriale București a OAR, ai mediului de afaceri care își doresc și au posibilitatea să sprijine proiectul, părinți și copii care vor fi beneficiarii direcți ai rezultatului concursului de soluții.

Concursul de soluții pentru construirea unui campus inovator în Munții Retezat este un prim-pas care ține de pionierat în România și care va putea servi ca exemplu de bune practici.

 

context

CONTEXT

Copiii cu dizabilități merg foarte rar în excursii sau în tabere pe parcursul anilor de școală, fie pentru că nu sunt pregătiți, fie pentru că nu sunt primiți. Concursul își propune să construiască un campus inovator în Munții Retezat, care dă startul la o călătorie independentă și incluzivă.

Scopul acestui concurs este de a selectiona, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție pentru ansamblul Tabăra Help Autism, situat în județul Hunedoara, oraș Uricani, zona denumită Câmpu lui Neag.

Analiza peisajului major din care face parte situl (macropeisajul) scoate în evidență tipologia dominantă a peisajului caracteristic montan, peisaj de pădure de amestec (fag și brad) și pajiște alpină. Zona studiată reprezintă „poarta de intrare” în Masivul Munților Retezat: peisajul este grandios, natura generoasă și orizontul este dominat de crestele munților care înconjoară orașul Uricani și satele Valea de Brazi și Câmpul lui Neag.

Masivele muntoase sunt brăzdate de pâraie care au format în timp numeroase peșteri: Dâlma cu Brazi (m-ții Retezat), Peștera nr. 4 (din Scocul Sorotei), Peștera cu Corali (Vâlcan, m-ții Retezat- Godeanu), sau Peștera Zeicului (m-ții Retezat – Rezervație Naturală speologică de categoria III), Peștera de Gheață (din Masivul Vâlcan). – (extras din Studiu Peisagistic de Biodiversitate –Uricani, sit Toplița)

Va fi prima tabără din România construită în acord cu cerințele terapiilor contemporane.

Premii
Premiul I: Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare 780 000 LEI, fără TVA (din care 50 000 RON parte din valoarea contractului)
Premiul II: RON 30.000
Premiul III: RON 20.000
Mențiune I: RON 5.000
Mențiune II: RON 5.000

Calendarul apelului

Înscrieri vizită sit –  3 octombrie 2022
Vizită sit – 7 octombrie 2022
Data limită primire întrebări Runda 1 – 14 octombrie 2022
Data limită răspuns întrebări Runda 1 – 21 octombrie 2022
Data limită primire întrebări Runda 2 – 28 octombrie 2022
Data limită răspuns întrebări Runda 2 – 4 noiembrie 2022
Data limita Predare proiecte – 30 ianuarie 2023
Analiză preliminară proiecte(verificare comisie tehnică) – 3 februarie 2023
Jurizare proiecte – 8 februarie 2023
Anunț oficial câștigător(conferință de presă cu juriul – 9 februarie 2023
Publicarea Rezultatelor pe Site-ul oficial al competiției – 10 februarie 2023
Data limită depunere contestații – 10 zile de la publicarea pe site OAR Bucuresti
*Data și ora limită se consideră potrivit orei oficiale pe teritoriul României.

Regulamentul complet poate fi consultat pe  www.concurs.oar-bucuresti.ro/tabara-help-campus

 

ORGANIZATORI 

Anuala de Arhitectură București este cel mai important festival de arhitectură din București, fiind deschis atât profesioniștilor din industria de construcții, cât și publicului larg. Festival organizat de OAR București, Anuala expune an de an cele mai bune realizări ale arhitecților bucureșteni. Anuala conține cea mai amplă platformă online ce prezintă atât arhitecții-autori, toate proiectele cât și construcțiile valoroase din București.
www.anuala.ro 

Filiala Teritorială București a O.A.R. își dorește construirea unei comunități profesionale închegate și responsabile, ghidată de codul etic (deontologic) al arhitecturii ca meserie liberală în România. Organizația urmărește focalizarea resurselor pentru promovarea și consolidarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale. Este nevoie de o voce unitară a profesiei la nivel de comunitate, pe plan național și internațional.
www.oar-bucuresti.ro 

Asociația HELP Autism
Asociația Help Autism își propune să crească șansele copiilor cu autism de a se dezvolta la potențialul lor și de a se integra social, ghidând pașii copiilor cu minți aparte, de la evaluare și diagnostic la terapie, de la integrare școlară la tranziția spre viața de adult, construind astfel o Românie în care mințile diverse să fie primite cu inimi deschise.
www.helpautism.ro

CU SPRIJINUL:
ASAR este o inițiativă a unui grup de arhitecți români, cu activitate susținută în domeniul proiectării, reprezentanți ai unor birouri de proiectare de arhitectură. Asociația Societăților de Arhitectură din România – ASAR reunește în prezent peste 40 de membri fondatori, arhitecți și societăți de arhitectură cu experiență care doresc să se implice activ în schimbarea și evoluția domeniului construirii în România, fiind deschisă tuturor societăților de arhitectură care împărtășesc principiile asociației, membri sau nu în cadrul altor asociații de breaslă.
www.asar.org.ro

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) este o organizație non-profit, înființată în 2015. Misiunea ONG-ului este de a contribui la construirea unei societăți incluzive prin aplicarea principiilor designului incluziv în arhitectură. De asemenea, realizează analize de accesibilitate pentru diverse tipuri de spații; folosește tehnologia pentru a construi incluziv și a accesibiliza platforme web și aplicații; dezvoltă proiecte sociale pentru persoanele tipice și cele cu dizabilități cu scopul de a crește incluziunea socială.
www.amais.ro

Sari la conținut