Cinema One Laserplex – Complexul Comercial Aushopping, Satu Mare

(a) Sunetul este un aspect foarte important în viața noastră: fie ne deranjează, fie ne place. Două bune exemple ar fi muzica și sunetul produs de o ambulanță. Dintre acestea, cele care ne deranjează sunt dificil de atenuat. Și dacă noi nu reușim acasă scăpam de sunetele care ne deranjează, imaginați cât de dificilă este această problemă pentru un cinematograf, unde sălile sunt mari și se află una lângă cealaltă.

Proiectarea cinematografelor tip multiplex este o provocare atât pentru proiectanții de specialitate, cât și pentru specialiștii în domeniu.

Cele mai importante aspecte acustice care trebuiesc rezolvate sunt: izolarea acustică între sălile de cinema, izolarea zonelor comune (foyer, bar, birouri, food-court), izolarea față de sursele externe de zgomot (echipamentele de instalații), corecția acustică în săli și coordonarea cu celelalte cerințe de proiect (siguranță la incendiu, rezistența mecanică, aspecte funcționale și arhitecturale, cerințe specifice operatorului de cinema).

Care au fost provocările proiectului Cinema One Laserplex din complexul comercial Auchopping Satu Mare?

Dl. arhitect Andrei Multescu: “Strip-Mall-ul de la Auchan Satu Mare a fost un proiect care ne-a cerut rezolvarea unor probleme tehnice serioase (pereți înalți pentru cinematografe, structura elastică, gradene). Pereții acustici pe înălțimi de 8 și peste 8 metri de la Siniat au fost soluții excepționale de închidere a sălilor de cinema; cu ajutorul echipei tehnice a furnizorului am reușit găsim nu o soluție generalistă ci soultii particulare pentru diferențiere între pereți exterior, între săli, pentru plafoane acustice suspendate, pentru variante cu o singură față. Lăsând de-o parte aspectul tehnic, soluțiile puse la dispoziție, mai insista și pe modul de lucru: am avut permanent acces la un consultant cu calități de proiectant reale și asistenți tehnici în șantier care au instruit și verificat montatorii. A fost, evident, la orice lucrare bine organizată, impecabil. Arhitecții din birou s-au simțit în largul lor cu proiectul dar și inginerii de structură au trăit o experiență de colaborare foarte comodă. A existat și elementul de noutate reprezentat de panourile de pardoseală care ne-au permis experimentăm și soluții de gradene ușoare cu rezultate remarcabile.

Principalele sisteme instalate

Partițiile principale intre sălile de cinema s-au realizat cu sisteme performante acustic, pe care, spre deosebire de cerințele uzuale din Romania pentru aplicații asemănătoare, operatorul Cinema One Laserplex le-a dorit cu un indice superior de izolare la zgomot aerian. Astfel, sistemul Siniat propus și instalat este NIDA System SLA 530, un perete separativ, legat cu conectori antivibratii, izolat cu două rânduri de vată minerală de 100 mm, cvadruplu placat pe fiecare parte a peretelui cu NIDA Flam 15. Acest sistem asigură un indice Rw = 79 dB, o rezistență la foc EI 180’ și o rezistență mecanică aferentă înălțimii mari de instalare. Sistemele de pereți au fost echipate cu rosturi de glisare, pentru a răspunde la cerință de integritate în situațiile de deformare a clădirii (ex. acțiuni seismice, încărcări din zăpadă etc.).

De asemenea, izolarea sălilor de cinema de exteriorul clădirii s-a realizat cu sisteme NIDA System Noisy, capabile îmbunătățească performanțele acustice și de protecție la foc a panourilor sandwich de fațadă.

Izolarea pe verticală a sălilor de cinema s-a realizat cu plafoane suspendate care asigură simultan rezistența la foc EI din ambele sensuri (above→bellow și bellow→above), izolare acustică superioară, rezistența agrementată la foc R30′ a ansamblurilor de suspendare (conform cerinței P118-1) și suport pentru plafonul inferior.

Ansamblurile de suspendare sunt speciale, fiind echipate cu conectori antivibratii Phoni care reduc transmisia vibrațiilor la structura de rezistență a clădirii. Datorită suprafețelor mari și a înălțimii mari de suspendare, plafoanele suspendate au fost stabilizate cu structuri metalice special proiectate pentru acest scop.

Una dintre soluțiile speciale aplicate la acest proiect este cea de pardoseală structurala pentru gradene. Plăcile incombustibile din fibrociment Duripanel s-au instalat pe structura metalica a gradenelor, asigurând rezistenta mecanica la încărcare utila și suport direct pentru mobilier (fotolii de cinema). Plăcile Duripanel A2 (A2-s1, d0) cu grosime de 25 mm au fost folosite pentru realizarea treptelor, în timp ce plăcile Duripanel A2 cu grosime de 10 mm s-au folosit pentru contratrepte.

 

Immochan_SM_0062

 

Utilizarea sistemelor din gips-carton în astfel de aplicații are avantaje dovedite, pornind de la performanțele acestora, la flexibilitatea și adaptarea lor în relație cu celelalte elemente de construcție și nu în ultimul rand un proces de execuție care devine din ce în ce mai cunoscut și accesibil companiilor de execuție specializate.

Un exemplu în acest sens este dat de utilizarea acestor aplicații în domenii diverse, cum ar fi cel rezidențial (săli private de cinematografe), entertainment (Săli de spectacole, Săli de conferință) și de sport (săli de fitness).

În tot acest timp, specialiștii în inovație lucrează la îmbunătățirea acestor sisteme, la realizarea unor sisteme și produse performante care răspundă cerințelor actuale și viitoare. Cu siguranță modalitatea de construcție se va schimba în viitorul mediu îndepărtat, iar inovația trebuie răspundă acestor provocări

Immochan_SM_0007

 

siniat.ro

Sari la conținut