Cine español en ruta/ Cinema spaniol in turneu

26-28 aprilie 2010, Cinema „Elvira Popescu”

De ceva vreme, o parte consistenta a cinematografiei spaniole sufera presiunea vanzarilor de bilete, in ciuda calitatii unora dintre propuneri, semnificative pentru productia contemporana. Altfel spus, exista filme – si nu putine – de o exceptionala calitate artistica, dar care nu umplu cinematografele. Ce putem face pentru ca astfel de demersuri sa continue sa existe, in ciuda faptului ca sunt de nisa?

Cinema spaniol in turneu – care ajunge, saptamana viitoare, la Bucuresti – porneste de la o initiativa, realizata impreuna cu centrele Institutului Cervantes din toata lumea, ce doreste sa puna in prim-plan pelicule cu mai putin de 50.000 de spectatori in salile de cinema, prin intermediul unui ciclu de patru filme recent produse.

Proiectia peliculelor va fi insotita de un studiu de teren asupra relatiei cinema-ului cu publicul sau, in contexte politice si socio-culturale diferite.

La Bucuresti, proiectiile vor beneficia de prezenta lui Guillermo Hita, unul dintre responsabilii proiectului, si Pablo Caballero, consilier de presa (participare conditionata de reluarea in timp util a traficului aerian international).

Guillermo Hita este absolvent de Stiinte Economice si de Afaceri, specializat in Audit, la Universitatea Complutense din Madrid (1997). Expert in analiza si dezvoltarea de proiecte tehnologice, comunicare si administrare culturala. Profesor la Scoala de Arte si Antichitati din Madrid si la Institutul European de Desen. Producator al festivalurilor: Mostra de Film si Muzica a Festivalului de Jazz de la Madrid, Medit – Festivalul Mediteranean din Ciudadela, Festivalul de Scurt-Metraj de la Soria.

Pablo Caballero este licentiat in Jurnalism la Universitatea Complutense din Madrid (2000). In prezent, este codirector al Festivalului de Creatie Audiovizuala VisualFest, este programator pentru Mostra de Film si Muzica a Festivalului de Jazz de la Madrid si coordonator general – responsabil de presa al proiectului „Cine en ruta“. Scenarist de televiziune si scurt-metraje, a publicat in 2006 romanul “Cartas clandestinas de un cartero casi enamorado“. 

Programul proiectiilor
Cinema „Elvira Popescu“, Institutul Francez, Bd. Dacia 77

Luni, 26 aprilie, ora 19:00
Retorno a Hansala/ Intoarcerea la Hansala
Regia: Chus Gutiérrez, Spania, 2008
Cu: Farah Hamed, José Luis García Pérez, Adam Bounaga, Antonio de la Torre, Cuca Escribano
Lungmetraj,  95 min.

Sinopsis: O ambarcatiune naufragiaza si lasa pe o plaja o duzina de trupuri inerte. Martin se apropie de patruzeci de ani, are o fata de doisprezece ani si nu demult s-a despartit de sotia lui. Are o firma de pompe funebre in Algeciras si se confrunta cu o multime de probleme legale si economice. Este anuntat de Garda Civila sa mearga pe plaja si sa stranga trupurile. In pumnul strans al unuia dintre cadavre gaseste o foaie de hartie pe care e scris un numar de telefon. Martin ajunge la birou, suna si da peste Leila, o femeie marocana care lucreaza de noapte intr-un magazin din Malaga. Cei doi pornesc intr-o calatorie neasteptata.

Marti, 27 aprilie, ora 18:00
8 citas/ 8 intalniri
Regia: Peris Romano si Rodrigo Sorogoyen, Spania, 2008
Cu: Fernando Tejero, Belén Rueda, Miguel Ángel Solá, Adriana Ozores, Enrique Asenjo
Lungmetraj, 92 min.

Sinopsis: Toata lumea stie: dragostea e ceva ce apare cand te astepti cel mai putin, iti ataca nervii, marcheaza un inceput si un sfarsit, presupune ca doua persoane sa se cunoasca, schimba vieti, devine monotona, se sfarseste si doare, doare intotdeauna. O poveste de dragoste spusa in cheie comica, in 8 episoade. 

Marti, 27 aprilie, ora 20:00
La vergüenza/ Rusinea
Regia: David Planell, Spania, 2008
Cu: Alberto San Juan, Marta Aledo, Natalia Mateo
Lungmetraj, 107 min.

Sinopsis: Pepe si Lucía au adoptat de putina vreme un copil si nu mai stiu ce sa faca pentru ca au incercat cu el de toate si a fost in zadar: copilul e prea mult pentru ei si s-au hotarat sa-l duca inapoi. Nu trece insa mult timp si isi dau seama ca gestul lor ar putea avea consecinte incalculabile. 

Miercuri, 28 aprilie, ora 18:00

25 Kilates/ 25 de carate
Regia: Patxi Amezcua, Spania, 2008
Cu: Francesc Garrido, Aida Folch, Manuel Morón, Joan Massotkleinter, Héctor Colomé
Lungmetraj, 86 min.

Sinopsis: Un mare oras. Habitatul ideal pentru tot felul de hoti, talhari, mafioti si politisti corupti. Abel e un tip singuratic, recuperator de bani. Kay – o tinara care fura masini. Sebas, tatal ei, face comert cu obiecte furate si tot timpul are cate o problema, fie ca are datorii, fie ca fura de la unii ca sa-i plateasca pe ceilalti. Garro e un inspector nu tocmai curat de la brigada antifurt. O fauna foarte complexa de delincventi in jungla de asfalt a unui mare oras. Toti doresc sa dea marea lovitura. O geanta plina cu bijuterii poate fi solutia.

Toate filmele sunt prezentate in versiune originala in limba spaniola, cu subtitrare in limba engleza. Biletele se pun in vanzare la casa de bilete a cinematografului, in ziua proiectiei (pretul unui bilet  – 7 lei).

Eveniment realizat in colaborare cu Asociatia “Cine español en ruta”, Ambasada Spaniei in Romania si Institutul Francez din Bucuresti.

Sari la conținut