Cazinoul din Constanța are o valoare arhitecturală și urbanistică excepțională și un capital simbolic deosebit, care, în ciuda notorietății, a fost închis publicului în ultimii ani.
Clădirea-simbol a litoralului românesc își poate redeschide porțile pentru publicul larg între 1 și 10 august. CaziNou este un proiect de reactivare urbană și socială inițiat de Calup, care își propune să deschidă clădirea Cazinoului și să-l redea publicului timp de 10 zile. Pe timp de zi, Cazinoul va fi deschis pentru vizitare și va propune ateliere și activități vizitatorilor de toate vârstele. Serile vor fi dedicate concertelor de jazz, proiecțiilor de film, teatrului, baletului, muzicii clasice și electronice, iar exteriorul clădirii va fi animat de proiecții 3D. Vizitatorii vor avea oportunitatea de a bate la picior tot spațiul interior al cazinoului, unde îi așteaptă informații despre istoria și, mai ales, poveștile țesute în jurul acestei clădiri-simbol, care le vor fi livrate într-o manieră alternativă prin instalații artistice și materiale informative interactive.
Calup a lansat pe platforma crestemidei campania de crowdfunding pentru CaziNou, cu scopul de a implica publicul larg în proiectul de redeschidere a Cazinoului între 1 și 10 august și de a reafirma clădirea emblematică a litoralului ca simbol cultural comun, printr-o acțiune concretă.
Costul lucrărilor de igienizare și de stopare a degradării actuale a clădirii se ridică la 10.000 Euro (44.000 Ron), sumă minimă care ar trebui atinsă până pe 13 iulie, data la care ia sfârșit campania de crowdfunding. Aceste lucrări de reabilitare sunt absolut necesare pentru ca accesul publicului în clădire pe perioada proiectului să se facă în toate condiții de siguranță.
Suma de 10.000 euro reprezintă o investiție minimă pentru oprirea degradării spațiului, asigurarea zonelor aflate în stare critică, repararea golurilor în pardoseli și acoperiș și rebranșarea la apă și la curent electric a clădirii.
„Cazinoul devine, din păcate, din ce în ce mai fantomatic. Acțiunea Calup vrea să arate că nu trebuie să asteptam ca altcineva să facă un gest care să conteze, ci să-l făcem cu toții. Printr-o donație minimă vă puteți număra printre susținătorii proiectului, confirmând locul simbolic al Cazinoului pentru noi toți. Fiecare dintre noi contează în construirea unei comunităti care, alături de Calup, își dorește redeschiderea Cazinoului pentru public și face ceva pentru asta.” – Cristiana Tăutu, Calup
Momentan, echipa CaziNou este formată din 60 de oameni. La 4 zile de la lansarea campaniei de crowdfunding, 38 de oameni au donat 6.110 ron = 11% din necesarul cerut.
Toți cei care vor să susțină proiectul pot dona începând de la o sumă minimă de 20 RON.
Acces la campania de crowdfunding: http://crestemidei.ro/CaziNOU
***
Calup e un proiect de regenerare urbană inițiat de un grup de tineri activi în industriile creative din București. Grupul reactivează spații în impas din patrimoniul construit prin organizarea de evenimente culturale adaptate istoriei și personalității fiecărui imobil în parte. Fiecare intervenție Calup funcționează și ca o platformă pentru artiști și designeri, susținând scena culturală autohtonă. Deja au fost incheiate patru asemenea demersuri în clădiri de valoare arhitecturală din București, Cazinoul din Constanța este prima intervenție în afara capitalei și cea de cea mai mare amploare de până acum. Fiecărui proiect i s-au alăturat în permanență oameni entuziaști din diferite domenii, care pe de o parte au lărgit sfera preocupărilor, iar pe de alta au consolidat obiectivele grupului.
www.crestemidei.ro este o platformă administrată de Asociația Creștem Idei și care permite derularea de campanii de strângere de fonduri pentru a finanţa proiecte, oferind recompense susținătorilor. Până în prezent, datorită acestei platforme au fost finanțate 11 proiecte sociale și culturale.
Crowdfunding-ul e o metodă de finanțare a proiectelor importante pentru comunitate cu ajutorul a cât mai mulți oameni. Procesul de donare durează două minute, iar in cazul in care proiectul nu-si atinge scopul financiar, deci nu se poate intampla, banii iti sunt returnati.