Catalogul Bienalei de Arhitectura Bucuresti 2008

Catalogul Bienalei de Arhitectura Bucuresti 2008

2 ani de arhitectura. 122 de lucrari selectate. 2000 de km parcursi de juriu. 7 medalii si un premiu special. 6 expozitii + 1 instalatie. 3 conferinte internationale.

Catalogul Bienalei de Arhitectura Bucuresti 2008 prezinta 200 de pagini cu cele mai valoroase realizari din ultimii 2 ani din arhitectura, urbanism si spatii publice, restaurare & reabilitare, design & amenajari interioare, publicatii ale arhitectilor din si originari din Romania


2 principii esentiale si 2000 de km

Juriul Bienalei de Arhitectura Bucuresti 2008 s-a sprijinit in cadrul dezbaterilor pentru evaluarea proiectelor pe doua concepte considerate esentiale cu privire la practica actuala: 1. fara un sistem de relatii nu exista arhitectura si 2. fara idei nu exista arhitectura. 

Pe de o parte, juriul a subliniat faptul ca o atitudine pertinenta fata de schimbarile accelerate ale realitatii contemporane ar trebui sa fie generata mai degraba intelegerea arhitecturii ca sistem complex legat de universul proceselor deschise, dezvoltate in timp, decat de simpla ei considerare ca o lume rigida de obiecte inchise si invariabile. Modul sigur de a garanta vitalitatea viitoare a arhitecturii in circumstantele actuale nu se mai poate initia doar de la creatia de obiecte „pretioase” si izolate, ci trebuie sa porneasca de la sisteme relationale capabile sa depaseasca autismul arhitectonic, angajand o intelegere a profesiei noastre prin prisma unor procese fondatoare relevante pentru dezvoltarea proiectelor la niveluri de complexitate in continua crestere.Pe de alta parte, juriul celei de-a 8-a Bienale de Arhitectura din Bucuresti nu a dorit sa se angajeze in dezbateri fundamentate numai pe opinii personale estetice sau formale si a considerat inca de la bun inceput si in unanimitate ca arhitectura golita de idei nu poate fi Arhitectura. Punctul de pornire in judecarea valorii proiectelor l-a constituit incercarea de a descoperi care sunt ideile capabile sa atribuie operei sens, semnificatie si identitate. Membrii juriului au dorit sa experimenteze in mod personal obiectele nominalizate construite pentru a intelege cu adevarat care au fost ideile cristalizate in lucrare prin evaluarea relatiei fiecarei opere cu contextul ei si a modului in care aceasta interactioneaza in mod activ intr-un sistem complex de relatii. Verdictul definitiv pentru acordarea medaliilor a fost emis astfel numai dupa vizitarea directa a fiecaruia dintre proiectele ramase in cursa finala. In pofida timpului restrans avut la dispozitie, toti membrii juriului au decis sa realizeze un circuit de 2000 km in doua zile, cu scopul de a „trai” si a intelege mai bine proiectele premiate.

Catalogul poate fi achizitionat din retelele Carturesti, Diverta, Humanitas, inMedio, Relay. Puteti comanda catalogul si direct de la serviciul de distributie si abonamente al revistei Arhitectura. Pret: 30 RON (TVA si taxe postale incluse). 

E: abonamente@arhitectura1906.ro

Catalog editat de Q-GROUP PROIECT SRL
Coordonatori: Stefan Ghenciulescu, Andreia Glavcea
Colaboratori: Cosmin Caciuc, Ioana-Elena Vultur
Design grafic: Catalina Zlotea
Marketing & PR: Raluca Martis, Camelia Ghita, Monica David
ISBN 978-973-0-06122-2

Sari la conținut