Bulevardele bucurestene pana la Primul Razboi Mondial de Nicolae Lascu.

Editura Simetria va invita
vineri, 25 noiembrie 2011, ora 18.30, la
Libraria Carturesti, Café Verona, str. Pictor Verona 13, Bucuresti
cu ocazia lansarii volumului Bulevardele bucurestene pana la Primul Razboi Mondial de Nicolae Lascu.

Vor prezenta volumul Alexandru Beldiman, Liviu Ianasi, Adrian Majuru si Andrei Pippidi. Lucrarea trateaza un subiect prea putin cercetat: acela al bulevardelor, componenta esentiala a modernizarii Bucurestiului pana la Primul Razboi Mondial.

Artere complet noi, ale caror intentii, proiecte si realizari efective s-au derulat pe parcursul multor decenii, incepand cu Regulamentul Organic, ele exprima poate cel mai bine, prin ele insele si prin consecintele imediate sau de durata, ideile municipalitatii de transformare a orasului si de configurare a spatiului urban modern. 

Volumul este structurat in trei parti. Prima parte analizeaza aspectele legate de proiectarea fiecarui bulevard, prezentate in ordine cronologica, precum si a celor legate de regularizarea Dambovitei, care a fost insotita de formarea spatiului public al splaiurilor. Partea a doua inscrie bulevardele in functionalitatea complexa a structurii urbane, in formare, a orasului modern; semnaleaza generarea, ca urmare a proiectarii noilor artere, a unor masive restructurari urbane si a amplasamentelor pentru cateva importante cladiri publice; ilustreaza modul de constituire a noului spatiu public. Ultima parte urmareste realizarea bulevardelor si modul de asimilare treptata de catre societatea bucuresteana.
 
Volumul a aparut cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania, din Timbrul Arhitecturii.
 
Nicolae Lascu este arhitect, profesor la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, Departamentul Istoria & Teoria Arhitecturii si Conservarea Patrimoniului, membru al Comisiei de Istorie a Oraselor din Romania, vicepresedinte al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Activitatea didactica si interesul de cercetare, materializat prin carti, studii si articole publicate in Romania si in alte cateva tari, sunt indreptate spre istoria arhitecturii si a oraselor din Romania secolelor XIX si XX.

Sari la conținut