Brut şi rafinat. Colecţia RAW de la PIATRAONLINE

(a) Showroomul PIATRAONLINE e un loc prietenos şi deschis. Intri printr‑o grădină simpatică cu plăci de piatră şi multă verdeaţă, iar în clădire te poţi plimba aproape peste tot, poţi sta jos confortabil şi discuta, primi o cafea. Nici nu trebuie să fii neapărat arhitect, designer sau constructor şi nici nu trebuie să ai o comandă precisă în minte. E un loc în care vezi şi afli lucruri despre produse din piatră naturală.

În tot acest spaţiu general accesibil, există însă un loc „secret”, o cameră dedicată în mod exclusiv celei mai noi colecţii, RAW. Aici nu doar că intri doar după ce stabileşti o întâlnire, ci şi, dacă eşti client, doar însoţit de arhitectul sau designerul cu care lucrezi. Înăuntru ai senzaţia că eşti într‑un muzeu sau o galerie. Nu vezi preţuri, etichete amănunţite, fotografii sau pliante. E doar un fond calm şi întunecat, pe care se detaşează lastrele de piatră, expuse şi luminate ca nişte opere de artă — ceea ce într-un sens și sunt.

RAW este un produs revoluționar, ce a fost posibil doar datorită unui concept creativ și folosirii unor tehnologii de ultimă oră. Impactul său asupra arhitecturii și amenajărilor va fi cu siguranță unul determinant. După cum bine ştim, şlefuirea a atins performanţe rermarcabile în ultimele decenii şi poţi obţine suprafeţe perfect netede. Însă uneori, îţi doreşti să păstrezi din caracterul masiv, rugos, brut chiar al pietrei, într‑un mod care să fie controlat din punct de vedere arhitectural. Înainte, aceste texturi se obţineau de către meşteri pricepuţi, prin buciardare, de pildă. Astăzi, când cantităţile necesare au explodat, timpul pentru finisare nu se mai măsoară în ani, iar meşterii sunt rari, operaţiile manuale nu prea mai reprezintă o opţiune.

Soluţia pentru colecţia RAW este o prelucrare high‑tech (care, de altfel, rămâne un secret) cu o serie de texturi, aplicate mai multor tipuri de piatră. În mod inteligent, aceste texturi nu încearcă să imite tehnicile naturale, ci îşi asumă regularitatea şi precizia zilei de azi.

Efectul este fermecător, pentru că se obţine o suprapunere între tiparele regulate şi aspectul natural neregulat, cu vene şi alte diferenţe de compoziţie, granulozitatea şi nuanţele specifice. Faptul că se lucrează în adâncimea suprafeţei pietrei înseamnă că nu doar fiecare placă în parte arată altfel, ci şi aceeaşi placă din unghiuri diferite. Nobleţea materialului şi texturile definite digital, întâmplarea şi precizia merg foarte bine împreună.

Noi am avut o preferinţă pentru modelul Microdot Design, care transformă suprafaţa lastrei într‑o reţea de mici pătrate cu muchii adâncite, şi care pixelizează şi diferenţele din cadrul pietrei. Forrest Cotton evocă mai degrabă o sumedenie de fire de plante fosilizate. La Casual Design, geometria devine subtilă şi organică, ca şi acum ar fi fost obţinută printr‑o repetiţie insistentă de mişcări circulare. Lineal este mai degrabă o familie de texturi obţinute prin incizii paralele, cu adâncimi, spaţieri foarte diferite. La extrema cealaltă, Super‑Rock Design mai degrabă accentuează cu subtilitate textura naturală.

De fapt, pornind de la câteva tipuri de prelucrare şi de piatră, variaţiile sunt extraordinare. Aceasta se vede cel mai bine când compari cum arată texturidiferite aplicate aceluiaşi tip de piatră sau, dimpotrivă, o textură identică unor pietre diferite. Aceasta nu permite doar o alegere extinsă, ci şi compoziţii spectaculoase, în care poţi păstra doar materialul sau doar textura şi varia restul. Tehnologia avansată permite, de altfel, şi lastre foarte subţiri. Rezultă o economie de material natural şi deci un caracter mai sustenabil, pe de alta, o greutate mai mică şi o montare mai uşoară a unor elemente mari.

Lastrele RAW se pot folosi atât pentru faţade (unde se recomandă exclusiv montajul metalic, prin ancorare), cât şi la interior, unde pot fi prinse foarte bine cu răşină epoxidică bicomponentă.

Aici am ales doar câteva exemple. Merită mers şi văzute piesele preţioase din showroom — într‑o explorare profesională sau împreună cu un client pretenţios. (Zeppelin)

piatraonline.ro/colectia‑raw

 

Foto & info:

1  (foto titlu) –  Camera dedicată colecţiei RAW în cadrul showroomului Piatra Online. © Fennec Studio

2 – Precizie tehnologică şi complexitate naturală: lastră Piatră Rainbow Green, Cotton Design

Web Cadr

 

3 – Lastră Black Crystal, Linear Plus Design

Web

 

4 – Lastră Grigio Elegante, Double Wave design

Web Cadr

 

Diferenţe radicale.

 

5 – La stânga, Concrete Avorio, Super‑Rock Design, © Fennec Studio

05_01_Concrete Avorio Super-Rock Design

 

6 – La dreapta, lastra Black Crystal, Lineal Extreme, © Fennec Studio

05_CROP_Black Crystal LIneal Extreme

 

7 – Aceeaşi piatră, diferenţiere prin textură: Black Forest, Lineal Design (sus) şi Casual Design (jos)

07a_b

 

8 – Aceeaşi textură, diferenţiere prin material: Microdot Design, Volga Blue (sus) şi Black Forest (jos)

08a-b

piatraonline.ro/colectia‑raw

Sari la conținut