- Architecți din 54 de țări au înscris în concurs 743 de proiecte spectaculoase.
- Câștigătorii Brick Award 24 au impresionat juriul prin concepte sofisticate, foarte atrăgătoare din punct de vedere estetic și modalități durabile de integrare a materialelor ceramice în arhitectura contemporană.
- Cinci birouri de arhitectură din Paraguay, Argentina, Irlanda, Spania și Marea Britanie au fost premiate pentru atenția deosebită acordată calității arhitecturii, nivelului de inovare a proiectului, utilizării materialelor ceramice și modului în care sunt îmbinate funcționalitatea, durabilitatea și eficiența energetică.
*Foto titlu (detaliu): © Trieu Chien
De mai bine de un deceniu, Wienerberger AG găzduiește concursul internațional de arhitectură Brick Award o dată la doi ani. Competiția pune în centrul atenției materialele ceramice, care au fost încercate și testate de mii de ani, demonstrând în același timp cât de incitantă poate fi utilizarea acestora în arhitectura modernă.
„Astăzi, arhitecții se confruntă simultan cu mai multe provocări majore. Ei trebuie să creeze spații care să reducă impactul nostru asupra planetei și să ne protejeze de efectele schimbărilor climatice, în timp ce fac locuințele mai accesibile în condițiile în care costul de trai a crescut considerabil în ultimii ani. Pentru a găsi răspunsuri, arhitecți extraordinari explorează noi modalități de a utiliza materialele, așa cum o demonstrează câștigătorii din acest an ai concursului Brick Award. Proiectele lor, dincolo de calitățile estetice și structurale, sunt manifestări fizice ale spiritului inovator de care este nevoie în fața provocărilor actuale. De la economisirea resurselor la integrarea în medii existente, aceste minți creative au găsit soluții explorând potențialul încă vast al cărămizii. Suntem mândri să onorăm și să susținem acești pionieri”, spune Heimo Scheuch, CEO al Wienerberger.
Anul acesta, Wienerberger a premiat arhitectura pentru a unsprezecea oară. Competiția creează cadrul perfect pentru ca arhitecții și pasionații de arhitectură să împărtășească concepte unice de design și să exploreze noi moduri de a construi.
Câștigătorii au fost selectați dintr-o listă scurtă de 50 de proiecte de către un juriu internațional format din: Christelle Avenier/Franța, Christine Conix/Belgia, Ingrid van der Heijden/Olanda, Wojciech Malecki/Polonia și Boonserm Premthada/Thailanda.
Pe parcursul procesului de selecție, juriul a luat în considerare atât contextul cultural, cât și metodele tradiționale de construcție locale ca punct de plecare pentru creații arhitecturale inovatoare.
Juriul a selectat cinci proiecte câștigătoare în categoriile Feeling at Home, Living Together, Working Together, Sharing Public Spaces și Building Outside the Box. Ultima categorie reprezintă concepte și utilizări inovatoare ale materialelor ceramice, noi tehnici de construcție, materiale ceramice la comandă și noi modalități de ornamentare.
Categoria „Sharing public spaces”:
International Rugby Experience – Irlanda
Architeți: Níall McLaughlin Architects Londra, Marea Britanie
Loc: Limerick, Irlanda
Perioada construcției: 2019-2022
Destinație: Culturală
Produse folosite: Cărămidă aparentă, pavaj ceramic
Aici cărămida este mai mult decât decorativă – ea domină atât la interior cât și în exterior.
A fost folosit un număr considerabil de cărămizi, aproape jumătate de milion, asigură arhitecții. Trei tipuri de cărămizi turnate manual au fost amestecate pentru a obține tonul de culoare adecvat pentru a se potrivi cu cartierul, iar dimensiunile clădirii au fost adaptate la dimensiunea cărămizii pentru a minimiza risipa.
„Proiectul, datorită exteriorului său, atrage oamenii să intre și să afle ce îi așteaptă înăuntru”, subliniază membrul juriului Ingrid van der Heijden, iar acesta este cel mai bun lucru care se poate spune despre o structură ca aceasta. Astfel, acest proiect extraordinar oferă tot ce se cere unui spațiu public și a meritat din plin să fie câștigător, nu doar al categoriei „Sharing public spaces”, ci și al marelui premiu.
Categora „Feeling at home”:
The Intermediate House – Paraguay
Architecți: Equipo de Arquitectura, Asunción
Loc: Asunción, Paraguay
Perioada construcției: 2020-2021
Destinație: Construcție unifamilială
Produse folosite: Blocuri de pământ comprimat
În multe feluri, intermedierea este laitmotivul acestei case, creând o gamă atrăgătoare de soluții și atmosfere diferite, în ciuda structurii rigide.
Terenul este îngust și unul dintre vecinii din spate se află foarte aproape de limita proprietății . Arhitecții au răspuns cu pereți înalți de cărămidă expusă de-a lungul laturilor lungi ale structurii. În același timp, aceștia preiau funcția pereților exteriori, ceea ce înseamnă că nu există deschideri pentru ferestre, ci în schimb – pe interior – apare un spațiu de depozitare sub forma unor rafturi îngropate. Ceea ce pare a fi o problemă este de fapt parte din concept și un element cheie în jocul de lumini și umbre, în distribuirea spațiilor comune și private și în abordarea low-tech a condițiilor climatice.
Materialele simple, construcția prietenoasă cu mediul și combinația diferitelor zone fac din această casă o bijuterie exemplară – și mai mult decât o soluție intermediară.
Categoria „Living together”:
M 5605 – Argentina
Architecți: Estudio Arqtipo, Argentina
Loc: Buenos Aires, Argentina
Perioada construcției: 2020-2022
Destinație: Cladire rezidențială
Produse folosite: Cărămidă aparentă, blocuri ceramice
Fotografii: © Federico Kulekdjian
Clădirea de apartamente cu șase etaje și zece apartamente a fost construită pe o suprafață de 8,8 pe 12,7 metri. Planurile etajelor standard sunt compacte: fiecare dispune de o bucătărie, un living, dining room, un dormitor și zone sanitare.
Ceea ce nu sună neapărat spectaculos, este de fapt o piesă extraordinară de cultură a construcțiilor care impresionează prin claritatea vizuală și o doză bună de ingeniozitate.
Fațada dispune de ferestre mari, rotunjite la colțuri. Aici, limita dintre interior și exterior este clar articulată. La parter însă, elementul în consolă este inversat, invitând spațiul public în casă. Se poate privi direct prin ușa de intrare în hol, unde cărămida fațadei continuă pe pereții interior. În completare, există un spațiu de parcare pentru mașini la parter, delimitat de grilaje – și aici, de asemenea, spațiul exterior și interior se întrepătrund.
Categoria „Working together”:
Electricity Supply Board Headquarters – Irlanda
Architecți: Grafton Architects & O’Mahony Pike, Irlanda
Loc Dublin, Irlanda
Perioada construcției: 2017 – 2022
Destinație: Clădire de birouri
Produse folosite: Construcție din zidărie portantă, cărămidă aparentă
Două schițe de design transmit deja caracteristicile definitorii ale proiectului: în primul rând, îmbinarea zonelor construite și a celor verzi, și în al doilea rând, fațada, care este atât din punct de vedere structural – ca o fațadă perforată – cât și material – cu suprafețe din cărămidă – orientată către contextul urban.
Într-un cartier din centrul Dublinului, șaisprezece case au fost demolate în anii ’60 și un complex de birouri, nici frumos, nici utilizabil pe termen lung, a apărut în locul lor. Noul sediu al Electricity Supply Board (ESB) este acum atât frumos, cât și utilizabil și reprezintă o parte de oraș orientată spre tradiția arhitecturală și, în același timp, un exemplu de arhitectură modernă de birouri în ceea ce privește configurația spațiului, utilizarea resurselor și dezvoltarea unui mediu de lucru de înaltă calitate.
Arhitecții subliniază integrarea elementelor de peisaj în structura clădirii ca fiind crucială pentru design. Împletirea unei serii de clădiri subțiri și curți pline de vegetație asigură un microclimat plăcut, ventilație și lumină naturale. Un loc bun pentru angajați este, de asemenea, atractiv pentru trecători, datorită pasajelor publice către străzile care mărginesc complexul de birouri.
Categoria „Building outside the box”:
Types of Spaces – Spania
Architecți:HANGHAR, Madrid, Spania; PALMA, Mexico City, Mexic
Loc: Logroño, Spania
Perioada construcției: 2021
Destinație: Pavilion public temporar
Produse folosite: Blocuri ceramice
Proiectată ca parte a festivalului de arhitectură și design Concéntrico, „Types of Spaces” este o construcție temporară într-un pasaj îngust din orașul spaniol Logroño, care ghidează vizitatorii prin mai multe stiluri arhitecturale într-o călătorie fantastică.
Proiectul are doar 40 de metri lungime și este situat pe locul unei foste fabrici de tutun. Arhitecții HANGHAR și PALMA creează o călătorie care acutizează percepția spațiului, luminii și aerului într-o progresie labirintică prin curțile interioare.
În contrast cu zidurile perfect construite este podeaua, acoperită cu mici bucăți de cărămidă. Aceasta contribuie, de asemenea, la diversitatea senzațiilor senzoriale: mersul necesită atenție și încetinire. „Vedem ceva puternic și jucăuș în asta”, spune Diego Escamilla de la PALMA.
Mai multe detalii la www.wienerberger.ro/brick-award-24