Beta 2024 – Bienala timișoreană de arhitectură la 10 ani

Principalul eveniment de arhitectură din vestul României, cu o influență euroregională și o componentă de colaborare cu țările învecinate (Serbia și Ungaria), Bienala timișoreană de arhitectură ajunge la a cincea ediție, Beta 2024, marcând zece ani de activitate. O parte importantă a conexiunilor internaționale este asigurată de apartenența Beta la comunitatea LINA, o rețea care conectează instituțiile relevante cu practicieni și gânditori emergenți care lucrează la intersecția dintre arhitectură și alte domenii legate de cultura spațială: aceasta își propune să promoveze talentele în devenire.

Beta articulează o serie de acțiuni, proiecte, evenimente și expoziții în jurul a 3 piloni: Educație, Profesie și Oraș. Ce propune e o arhitectură a acțiunii, definită de dorința de a fi proactiv, de a colabora, de a intra în dialog și de a relaționa. De a înțelege, până la urmă, harta completă și complexă a mediului construit. Dorește e să promoveze interacțiunea dintre diferite entități, înainte de a vorbi despre intervenții concrete. Propune dialog în locul declarațiilor, colaborare în locul izolării, procese în locul evenimentelor punctuale.

Curator Beta 2024

Oana Stănescu, arhitectă, designer și formator, cunoscută pentru proiectele sale care împing granițele profesiei, va curatoria expoziția din cadrul Beta 2024.

În această calitate își pune la dispoziție expertiza multidisciplinară și înțelegerea profundă a peisajului arhitectural contemporan pentru a realiza o ediție originală de Beta. Experiența sa diversă, de la refuncționalizarea funicularului din Reșița până la instalații la scară largă în întreaga lume, reflectă angajamentul său de a reimagina spațiile urbane pentru locuibilitate și sustenabilitate.

Sub îndrumarea ei, Bienala Timișoreană de Arhitectură Beta 2024 promite să împingă limitele practicii arhitecturale printr-o abordare interdisciplinară și intersecțională.

Beta Awards

Premiile Beta 2024 reprezintă principalul eveniment al categoriei Profesie, care susține și promovează arhitectura de calitate și profesioniștii care contribuie la îmbunătățirea mediului construit, fiind concepută ca o interfaţă de relaţionare atât în cadrul profesiei, cât şi între profesie şi mediul socio-cultural în care aceasta activează.

Premiile Beta 2024 vor avea, ca și expozițiile-concurs de până acum, un caracter euroregional, prin deschiderea concursului la nivelul celor 3 țări vecine: România, Ungaria și Serbia. Organizarea concursului în acest format se bazează pe similaritățile de context la nivelul celor 3 țări, încurajând participarea la o scară mai largă și contribuind astfel la dezvoltarea unui dialog multilateral despre viitorul profesiei.

Pe lângă cei 10 ani de activitate a echipei Beta, ne propunem să celebrăm în 2024 și producția de arhitectură de calitate din ultimul deceniu. Premiile Beta vor putea oferi o imagine de ansamblu asupra proiectelor remarcabile ale ultimei decade.

Expoziția de curator

Tema fiecărei ediții a bienalei se reflectă cel mai puternic în expoziția de curator, care reprezintă rezultatul unei cercetări aprofundate și care expune o temă relevantă pentru relația dintre arhitectură, oraș și societate.

Efortul curatorial al fiecărei ediții urmărește setarea unui discurs racordat la teme relevante din plan internațional, interpretându-le prin si pentru unicitatea contextului local și hyperlocal.

Bienala timișoreană de arhitectură Beta este un proiect cultural al Filialei Teritoriale Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizat de o echipă dedicată.

Bienala timișoareană de arhitectura Beta 2024 este un proiect prioritar al OAR, finanțat prin Timbrul de Arhitectură și cofinanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.

betacity.eu

Sari la conținut