Backtalk

Am transformat laptopurile si alte dispozitive electronice uzate în reporteri independenti care îsi documenteaza „a doua lor sansa la viata” prin transmiterea de imagini si coordonate GPS de la distanta. Informatiile raportate ofera o perspectiva inedita – de la amplasamente în care se recicleaza deseurile electronice la magazine locale ce ofera produse ieftine pâna la scoli si biblioteci publice – care invita la reflectie pe tema relatiei pe care societatea noastra o are cu dispozitivele electronice.

 

Ne-am concentrat asupra a doua scenarii uzuale aplicabile în cazul aparaturii electronice perimate: eliminarea deseurilor electronice în centrele urbane si refolosirea echipamentelor functionale în tarile în curs de dezvoltare. Prin colectarea de informatii cu ajutorul acestor dispozitive am pus bazele analizei uneia dintre povestile contemporane cel mai putin cunoscute – cea a reziduurilor tehnologice.

 

Backtalk arata efectiv lumea prin lentilele echipamentelor perimate. În 2011, am început sa lucram cu organizatiile care se ocupa de reciclarea echipamentelor electronice si organizatiile non-profit din domeniul educatiei care doneaza calculatoare perimate tarilor în curs de dezvoltare. Am echipat patruzeci de calculatoare modernizate de tip notebook cu programe de monitorizare adaptate pe baza celor folosite în proiectul open-source Prey. La fiecare douazeci de minute, aceste laptopuri ne trimit informatii cu privire la locatia unde se afla (cu ajutorul aplicatiei de geolocalizare API furnizata de Google) si o imagine înregistrata cu camera foto incorporata.

Voluntarii si beneficiarii acestor echipamente au primit informatii complete cu privire la aceste calculatoare si la obiectivele proiectului. În plus, pe fiecare laptop am lipit autocolante în care proiectul este explicat în limba tarii respective. Voluntarii au folosit laptopurile pentru lucru si studiu în sali de clasa si în biblioteci, în locuintele proprii si în calatorie – împartasindu-ne astfel crâmpeie din viata cotidiana a oraselor respective.

În cadrul acestui proiect, am reusit sa monitorizam traseul parcurs de reziduurile tehnologice si periculoase provenite de la locuitorii orasului Seattle, folosind mici dispozitive de monitorizare de baza de GPS care functioneaza cu baterii. Printre obiectele monitorizate se numara telefoane mobile, laptopuri, baterii si cartuse de imprimanta uzate.  Rapoartele referitoare la locatii care ne-au fost trimise prin intermediul dispozitivelor de monitorizare ne-au oferit o perspectiva unica asupra lantului de eliminare a reziduurilor tehnologice, dezvaluind traseele parcurse de aceste dispozitive si organizatiile care beneficiaza de ele.

Credite & info:

 

Loc: New York – exhibition Museum of Modern Art (MoMA), „Talk to Me: Design and the Communication between People and Objects”
Perioada: 2011
Echipa: Carlo Ratti – director, Assaf Biderman – director asociat, Dietmar Offenhuber – sef de proiect, David Lee – informatician, Jennifer Dunnam – implementare, E Roon Kang –  concept vizual, Paolo Patelli – vizualizare, Aaron Siegel – vizualizare, Francesco Pilla – urmarire, Douglas Albert – consultant tehnic

Partener principal: Qualcomm Inc.
Alti parteneri: World Computer Exchange, The Peace Corps, World Teach, Waste Management, Sprint , New York Architectural League
Tehnologie: Qualcomm Inc., LG Electronics

Sari la conținut