Avangarda Americana. 50 de ani de arhitectura: de la modernism la minimalism

Modernism, late-modernism, postmodernism, deconstructie, minimalism. 13 orase americane – din New York si pana in Los Angeles. 50 de ani de arhitectura moderna. 60 de arhitecti faimosi – de la Louis Kahn si Mies van der Rohe, la Frank Gehry si David Adjaye. 90 de cladiri publice de referinta – de la muzee si biblioteci, la biserici si centre de cercetare. 410 de fotografii direct de la sursa. mii de mile parcurse de-a lungul si de-a latul unui continent…
 

Tiraj epuizat!

 
La baza elaborarii volumului de fata se afla dorinta de a oferi practicienilor arhitecti, dar si publicului mai larg repere semnificative si interpretari critice asupra fenomenului arhitectural american, care au avut o influenta uriasa asupra intregii culturi actuale. Produs al modernitatii prin excelenta, notiunea de avangarda a implicat de la bun inceput conceptul de noutate, critica stereotipurilor si conventiilor, dislocarea traditiilor si repozitionarea productiei estetice cu privirea atintita catre viitor. De-a lungul secolului XX, avangarda a implicat un transfer reciproc de concepte si atitudini intre Europa si America. In perioada cea mai recenta, cautarea noutatii s-a globalizat odata cu turismul, devenind nu doar o goana dupa senzational, ci si o redescoperire a responsabilitatii fata de mediul construit.

Arhitectii prezenti in aceasta carte acopera toate curentele importante estetice, directiile majore actuale, dar si zona de experiment. Modernismul, late-modernismul, postmodernismul, deconstructivismul si minimalismul s-au nascut in America, lucru care este mai putin cunoscut la noi, iar cartea merge in adancime cu analiza, pentru a explica experientele concrete prin interpretari accesibile, dar deloc superficiale, incercand in acest fel sa ajute la stapanirea mai clara a unor termeni specifici din istoriografie, a filiatiilor intre diverse practici si atitudini.

Pe de alta parte, cartea vine sa descrie sub forma unui reportaj cultural aspecte ale conditiei modernitatii, definitorie pentru urbanitatea contemporana si modul in care este perceput spatiul public. Ea readuce in centrul atentiei actuale exemplele clasice moderniste, repozitionand in acelasi timp realizarile extrem de recente pe fundalul mostenirii moderniste. In conditiile unei mobilitati din ce in ce mai accentuate si mai lesnicioase, textul incearca sa devina un indrumar pentru tineri, pentru studenti, pentru arhitectii care pot vizita America, aratand oricui ce este esential de vazut si mai ales de inteles. Toate obiectele de arhitectura prezentate sunt accesibile spre vizitare (muzee, centre publice multifunctionale, centre de cercetare, scoli, biblioteci, edificii sportive sau cladiri de cult), cartea incercand sa apara si ca un reper practic pentru o vizita de studiu sau doar de placere.

Nu mai putin semnificativ este faptul ca aproape jumatate dintre obiectele exceptionale vizitate in Statele Unite sunt realizate de arhitecti care provin din alte state ale lumii, formati in sisteme culturale diferite. Tendinta contemporana urmareste legarea centrelor marilor orase de imaginile iconice arhitecturale, cu un impact public foarte mare, dar nu intotdeauna arhitectura semnificativa si valoroasa cultural coincide cu spectacularul formal. In spatele formelor se ascund interpretarile, textele despre obiecte, opinia publica si comentariile specialistilor. Cartea dezvolta intersectarile arhitecturii cu teoria culturala, referintele sociologice, trimiterile la istoria locurilor sau la cea a ideilor. Arhitectura nu este vazuta ca o colectie de obiecte abstracte, ci ca piese dintr-un puzzle mai larg: spatiul public.

Despre autor:
Cosmin Caciuc este lector la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” Bucuresti pe care a absolvit-o in 1999 si unde a ob?inut titlul de doctor in arhitectura in 2005. Este autorul cartii Supra-teoretizarea arhitecturii, publicata in 2007 la Ed. Paideia, Bucuresti. Intre 2007–2008, a fost bursier Fulbright la Colegiul de Arhitectura si Urbanism al Universitatii Statului Colorado din Denver. A participat in 2008 la Bienala de arhitectura a Municipiului Bucuresti, alaturi de Stefan Tuchila, cu expozitia de fotografie „35 de orase, multi pixeli, ceva cafea” (curator Constantin Goagea). Din 2008, este redactor la revista Arhitectura.

Cartea Avangarda Americana este editata de: Zeppelin & Editura Universitara „Ion Mincu”, Bucuresti
Editori: Stefan Ghenciulescu, Cosmina Goagea, Constantin Goagea
Text si foto: Cosmin Caciuc
Numar de pagini: 372 / dimensiune: 24 x 22 cm
ISBN 978-973-1884-60-8

Publicatia este disponibila la pretul de 29 de lei in librariile Humanitas, Carturesti, INMEDIO si Relay si poate fi comandata online aici

Sari la conținut