Studiu de caz în comunele Isverna, Ponoarele și Balta
În perioada 1 iulie – 30 septembrie 2014, Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană desfășoară proiectul cultural „Arhitectura tradiţională în Geoparcul Platoul Mehedinţi. Studiu de caz în comunele Isverna, Ponoarele şi Balta”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Parteneri în cadrul acestui proiect au fost primăriile celor trei comune și Muzeul Național al Țăranului Român din București. Echipa proiectului este formată din: Simona Meilescu, Mihaela Cristina Fișcuci, Horia Lupan, Adrian Șandor și Bianca Maria Bălșan.
Argumentul pentru alegerea comunelor (Isverna, Balta, Ponoarele) a fost atât reprezentativitatea valorilor naturale aflate pe teritoriul acestora, cât și varietatea elementelor de arhitectură tradițională existente. Prin realizarea acestui proiect am făcut un prim pas în readucerea în centrul atenției a tradițiilor legate de valorile arhitecturale ale zonei. Rezultatele proiectului pot constitui un exemplu pentru celelalte localități ale Geoparcului și, de ce nu, pentru cât mai multe așezări rurale din țară. Considerăm foarte importantă identificarea și promovarea elementelor de patrimoniu cultural prin protejarea peisajului și păstrarea specificului local. Din păcate, la fel ca în alte zone ale țării, există tendința de distanțare a comunității față de vechi – elementele arhitecturale tradiționale în cazul nostru, populația locală fiind atrasă din ce în ce mai mult de imaginea și „măreția” locuințelor urbane. În spiritul ideii de dezvoltare durabilă a zonei, în cadrul proiectului au fost studiate așezările rurale din acest mediu natural unic, precum și monumentele de arhitectură tradițională (locuințe, biserici de lemn, mori de apă etc.) prin raportarea acestora la patrimoniul natural. Păstrarea peste timp a modului de viaţă tradiţional depinde de conștientizarea importanței arhitecturii tradiționale, precum și de implementarea unor măsuri de conservare a așezărilor rurale. Prin acest proiect s-a atras atenția asupra unui peisaj unic în România, în care pot fi întâlnite urme ale diferitelor perioade istorice așezate pe un fundal verde impresionant.
Expoziții
Atât albumul, cât și ghidul de recomandări vor fi lansate la sfârșitul lunii septembrie în cadrul a două expoziții: prima în Drobeta Turnu Severin la Castelul Artelor în data de 20 septembrie 2014 – ora 18.00, și a doua în București, la Muzeul Național al Țaranului Român – partenerul principal al proiectului, în 25 septembrie 2014 – ora 19.00. Tot în luna septembrie va fi lansată și pagina web www.arhitectura-gpmh.ro.
Promovarea arhitecturii tradiționale locale a celor trei comune poate constitui un punct de plecare spre revitalizarea zonei, având un impact pozitiv asupra întregului Geoparc și creând premisa pentru apropierea comunității și pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor. Frumusețile zonei, fie ele naturale sau create de om, contribuie la dezvoltarea durabilă și armonioasă a Geoparcului Platoul Mehedinți, fiind un prim pas în atragerea turiștilor.