concert regal caritabil - top

Arhitectura norvegiană contemporană

Expoziție care a avut loc în ianuarie-martie 2014, la Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC, București

afis web Arhitectura contemporana norvegiana

 

[actualizare] În deschiderea evenimentului, din 23 ianuarie 2013, ora 18, arh. Eva Madshus – curator principal la Muzeul Naţional de Artă, Arhitectură și Design, Oslo – a susținut o prezentare a expoziţiei și a fenomenului arhitectural norvegian.

_MG_6827

_MG_6861

La ora 19 a avut loc vernisajul, în prezenţa E.S. dna. Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România. [mai multe imagini aici]

_MG_6883

 

Expoziția „Contemporary Norwegian Architecture # 7“ călătorește prin lume din 2011, fiind găzduită până acum de Brazilia, Cuba, Polonia, Croația, Cehia, Olanda, Slovacia, Grecia, Cipru, Germania și Bulgaria. În 2014, cu suportul Ambasadei Regale a Norvegiei în România, în parteneriat cu MNAC și Asociația Zeppelin, ajunge la București.

Cea mai nouă dintr-o succesiune de prezentări dedicate fenomenului arhitectural norvegian de ultimă oră, această selecție prezintă o paletă foarte largă de realizări, de la popasuri, mici case și locuințe private, la clădiri publice, soluții complexe de construcții, infrastructură și planificare urbană. Prin diverse formate de prezentare și new media, expoziția oferă un tablou complex al arhitecturii recente realizate de norvegieni în propria țară și peste hotare.

Ambițioasă inițiativă a Muzeului Național de Artă, Arhitectură și Design din Norvegia, această serie de expoziții – aflate acum la a șaptea ediție – are ca scop prezentarea celor mai bune lucrări ale arhitecților norvegieni din ultimii 5 ani, documentând, rezumând și, pe cât se poate, identificând tendințele și evidențiind o caracteristică norvegiană. În particular, acest program este un bun model pentru publicul și autoritățile românești, despre cum arhitectura de calitate poate „lucra“ pentru brandul de țară, atât de acasă – sub camerele foto și ochii turiștilor, cât și făcând înconjurul lumii, ca exemple cheie de bună practică arhitecturală.

Selecția prezintă peste 30 de proiecte, grupate în categorii diverse – construcții noi și renovări,  intervenții, spații culturale și educative, de recreere și spații publice, trasee turistice, case pasive. Asemănătoare jucăriilor Brio, cu elemente de aluminiu și nervuri realizate din lemn de mesteacăn, expoziția are o structură modulară ce poate fi adaptată la spații diverse, care conferă fiecărei instalații un caracter diferit și individual. În plus, publicul e invitat să contribuie la instalație cu ajutorul unor elemente ludice florale, galbene, cu care va putea marca proiectele favorite, atașându-le la module.

Credite
Curator: Nina Berre, Co-curator: Eva E. Madshus
Director de proiect: Ole Gaudernack, asistat de Stine Johansen
Design de expoziție: Magne Magler Wiggen sivilarkitekter AS
Graphic design: Anti AS

Expoziția este realizată de Muzeul Național de Artă, Arhitectură și Design din Norvegia, și finanțată de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei
Organizatori în România: Ambasada Regală a Norvegiei în România, în parteneriat cu MNAC și Asociația Zeppelin.
Parteneri media: Zeppelin, ArhiForum, Arhitext, Designist, Igloo, IQads, Modernism, Observator Cultural, Radio România Cultural, RFI, Ring, The Institute, Șapte Seri

Facebook eventlink

Programul tuturor evenimentelor culturale conexe expoziției Contemporary Norwegian Architecture #7: link

 

Sari la conținut