Geberit

Arhitecți din Austria, Croația, Grecia, România și Turcia câștigă Premiile Arhitext East Centric 2016

Duminică, 25 septembrie, la Teatrul Național București a avut loc Gala Premiilor celei de-a doua ediții a Trienalei de arhitectură Arhitext East Centric – ceremonie în care se celebrează cele mai bune realizări din arhitectură și design din Europa Centrală și de Est.

După o analiză a proiectelor realizate recent în toate țările regiunii, 26 au fost nominalizate și expuse la ARCUB Gabroveni, iar autorii lor au participat la o ultimă etapă de jurizare. Ei au susținut prezentări publice în fața celor 5 jurii aferente categoriilor de concurs PAEC.

 

La secțiunea „Design interior” premiul a mers la arhitecții Iva Letilović, Igor Pedišić de la AB Forum  (Croația) pentru amenajarea Expoziției permanente a Muzeului de Arheologie din Zadar.

ABForum_Croatia_Muzeul de Arheologie_Croatia_DesignInterior_Premiile Arhitext East Centric

Secțiunea a fost prezentată de Constantin Gorcea – preşedintele OAR Filiala Nord-Est, iar premiul acordat de Mihaela Dedeoglu – realizator RFI România.

 

Nikiforidis-Cuomo Architects din Grecia au câștigat premiul Arhitext East Centric la secțiunea „Amenajări exterioare” pentru reconfigurarea promenadei de pe țărmul orașului Salonic.

New Waterfront_premiu_East Centric Arhitext_amenajari exterioare

Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – Marian Moiceanu a prezentat secțiunea, premiul fiind acordat de coordonatorul concursului, arhitectul Ionuţ Butu.

 

Proiectul „Ansamblul de locuințe în București” realizat de ADNBA (autori: Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Claudiu Forgaci, Valentina Țigâră, Bogdan Brădățeanu, Simina Ignat) câștigă secțiunea „Clădiri Rezidențiale”, un premiu ce se adaugă la deja mult-premiatul proiect românesc.

ADNBA -Dogarilor

Nominalizații categoriei au fost prezentați de Boris Koružnjak – decan la Facultatea de Arhitectură din Zagreb (Croația), iar premiul acordat de Șerban Țigănaș – președintele Ordinului Arhitecților din România – partener strategic principal al Trienalei.

 

Pentru secțiunea „Clădiri publice”, Vlad Alexandrescu a decernat premiul biroului Radionica Arhitekture din Croația, asociat cu Vanja Ilić. Echipa (Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot, Vanja Ilić) a fost nominalizată pentru proiectul Muzeului Culturii Vucedol din Vukovar, Croația.

Radionica Arhitekture_Croatia_Muzeul Culturii Vucedol_premiu_Arhitext East Centric_cladiri publice

Ministrul Culturii în perioada 2015-2016 a acordat premiul după ce nominalizații categoriei au fost prezentați de arhitectul sloven Mihael Dešman.

 

Secțiunea „Regenerare” a fost prezentată de Aleksandar Jankovic (Serbia/Franţa), iar Excelența Sa Dl. Mihael  ZUPANČIČ, Ambasadorul Republicii Slovenia în România a acordat premiul biroului Hert.Architekten (Austria) pentru proiectul „Casa din Grădină”.

Casa din Gradina_Hertl_Austria_premiu Regenerare

 

Premiul Special acordat de echipa redacției Arhitext a fost înmânat de Arpad Zachi – redactor șef al publicației și director al Trienalei. Căștigătorii sunt EAA–Emre Arolat Architecture (Turcia) pentru proiectul Moscheea Sancaklar.

EAA-Emre_Turcia_Moscheea Sancaklar_premiu_Arhitext East Centric_special

 

Premiile la toate secțiunile competiției au fost acordate de Nemetschek România, sponsor oficial al Trienalei și au constat în licențe ale softului Allplan în valoare de 2500 euro fiecare. De asemenea, câștigătorii au primit și trofeul PAEC.

 

Trienala de Arhitectură East Centric continuă la București până pe 9 octombrie, weekendurile viitoare fiind dedicate modulului Discursuri Critice respectiv proiectului asociat Agora Experiments. Alberto Pérez-Gómez, Vladimir Slapeta, Boris Podrecca, Barbara Holub, Wolf D. Prix, Ana Maria Zahariade și Sami Rintala continuă seria conferințelor ECA Triennale 2016. Expozițiile majore ale trienalei pot fi vizitate zilnic între ora 10 și 18 la Teatrul Național din București (foaier și hol Sala Media, respectiv Sala Studio – etaj 1 și 2), ARCUB Gabroveni și Centrul Cultural Arhitectural al UAR.

Trienala de Arhitectură East Centric 2016 este organizată de Fundația Arhitext design – promotor și producător, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România – partener strategic principal şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” – partener strategic.

 

Website-ul oficial al Trienalei de Arhitectură East Centric: bucharest-triennale.eu

 

Sari la conținut