Rockwool - fabricat in Romania

Apel pentru 2 rezidențe What’s Next la Bucuresti si Wroclaw

Fundația Gabriela Tudor lansează în România programul european [What’s Next? Safe cultural multi-spaces for multidisciplinary reflection on (post)war and (post)crisis European identity] un proiect destinat cercetării și reflecției, cu accent pe inovație, procese de lucru colective, dar și pe (re)gândirea practicilor artistice prin organizarea de laboratoare, rezidențe artistice și discuții culturale care încurajează creativitatea, colaborarea și interdisciplinaritatea.  În cadrul acestui program sunt lansate 2 apeluri de rezidențe de cercetare artistică What’s Next la Bucureși (mai și iunie 2024) și Wroclaw (august-septembrie 2024), după cum urmează:

1. Performing Togetherness | București – mai și octombrie 2024

Performing togetherness este o rezidență-laborator de cercetare interdisciplinară curatoriată de Cosmin Manolescu și Fundația Gabriela Tudor care va avea loc la București între 9–28 mai 2024. Rezidența este concepută ca o platformă de cercetare, dialog cultural și inovație, unde participanții sunt invitați să cerceteze împreună diferente perspective asupra culturii și vieții și, mai ales, să descopere o nouă rutină de lucru bazată pe ideea de „împreună” (togetherness), concept înțeles ca o calitate de a lucra împreună și de a aparține unei practici colective anume. Sunt invitați să aplice artiști din lumea dansului contemporan, artiști vizuali, muzicieni, scriitori, cercetători, curatori și experți în management cultural și biodiversitate din Austria, Germania, Polonia, Ucraina și România, interesați în practici de lucru participative și incluzive. O rezidență adițională va fi oferită unui grup de maxim 3 persoane din cadrul participanților pentru dezvoltarea unui proiect artistic participativ în luna octombrie 2024. Performing Togetherness este un proiect inițiat de Fundația Gabriela Tudor (România) în colaborare cu Institutul Goethe din București, Institutul Polonez din București și Forumul Cultural Austriac din București, co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă. Pentru mai multe detalii vă invităm să consultați apelul pentru participanți aici.

Formularul de înscriere poate fi accesat la acest link.

2. Culture Utopias | București (3-30 iunie) și Wroclaw (15 august – 15 septembrie)

Dubla rezidența-laborator, Culture Utopias, invită la reflecție în jurul creării unui spațiu de siguranță care să genereze noi reflecții asupra (post)războiului în Ucraina și  (post) catastrofei în Europa. In acealași timp, rezidența este un incubator de noi idei legate de cooperare multidisciplinară în Europa și de reflecție comună asupra “utopiilor culturale” în viitor, ca și de crearea de  scenarii pentru un spațiu sigur de cooperare culturală. Rezidența va avea loc în vara anului 2024, în două etape de lucru distincte. Prima rezidența va avea loc la București  în perioada 3 – 30 iulie, fiind curatoriată de Cosmin Manolescu și având ca obiectiv construcția grupului și identificarea temelor de lucru și a modalităților practice de lucru. Ce-a de-a doua rezidența va avea loc la Wroclaw (Polonia) între 15 august -15 septembrie fiind găzduită de Wroclaw Institute of Culture și curatoriată de Paulina Brelinska-Garsztka, ocazie cu care ideile dezvoltate în prima etapă să fie testate. În funcție de situația războiului din Ucraina, rezultate rezidenței vor fi prezentate în mod informal și în Ucraina în luna noiembrie 2024.  Pentru această rezidență sunt invitați să aplice artiști, manageri culturali, activiști și cetățeni din România, Polonia și Ucraina, care vor dezbate împreună provocările prin care trece Europa în ultimul deceniu. Această dublă rezidență este oferită de Fundația Gabriela Tudor (București) împreună cu Wroclaw Institute of Culture (Varșovia) și proto produkciia (Kiev), în cadrul unui proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

Mai multe detalii despre această rezidență-laborator sunt disponibile aici.

Formularul de înscriere poate fi accesat aici.

Ambele rezidențe sunt deschise artiștilor din lumea dansului contemporan, muzicieni, actori, regizori, artiști vizuali, scriitori, curatori, cercetători culturali sau experți în biodiversitate din Austria, Germania, Polonia, Ucraina și România. Co-organizatorii rezidențelor oferă un onorariu artistic între 1000 – 1500 Euro, transportul internațional la București și Wroclaw (de preferat cu trenul sau mașina proprie) precum și costurile de cazare. În cazul rezidenței Culture Utopias se oferă și un fee adițional pentru membrii familiei.

Rezidențele vor fi găzduite la AREAL – spațiu pentru dezvoltare coregrafică, iar 5 decembrie 2023 este data limită de înscriere

Sari la conținut