Apel de proiecte pentru programul de finanțare „București acasă”

Au început înscrierile pentru Programul de finanţare „Bucureşti acasă”. Operatorii culturali din Bucureşti sunt invitaţi să depună  până pe 21 aprilie, ora 17.00, propuneri de proiecte culturale pentru sesiunea din acest an a Programului de finanţare nerambursabilă, derulat în fiecare an de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Ediţia din 2023 a programului se desfăşoară sub tema „Bucureşti acasă” şi introduce o secţiune nouă, dedicată proiectelor culturale incluzive şi sociale.

Tema programului

Programul de finanțare „Bucureşti acasă” 2023 îşi propune să finanțeze proiecte ce forează dincolo de aparenţele unei metropole aglomerate pentru a descoperi felurile diverse în care bucureştenii îşi însuşesc locul în care trăiesc şi pentru a împrieteni locuitorii oraşului cu laturi neştiute ale Bucureştiului.

Domenii de referinţă „Bucureşti acasă”

Programul se adresează tuturor domeniilor culturale – artele spectacolului (teatru, dans, muzică), arte vizuale (care includ dar nu se limitează la: film, pictură, sculptură, grafică, arte decorative, instalații, colaj, artă textilă, design, proiecte curatoriale, fotografie, street art), educație culturală şi artă comunitară, patrimoniu material și patrimoniu imaterial (intervenție culturală urbană, arhitectură), multimedia, artă și tehnologie (Noile media, Artă digitală) şi proiecte interdisciplinare şi colaborative.

De asemenea, pentru atingerea obiectivelor din acest an, Sesiunea de finanţare „Bucureşti acasă” va susţine proiecte culturale incluzive şi sociale care pot face parte din orice domeniu de referinţă.

Obiective „Bucureşti acasă”

Principalele obiective ale Programului cultural „Bucureşti acasă” în anul 2023 sunt stimularea participării/implicării active a locuitorilor orașului în proiectele artistice (caracter participativ, interactivitate), încurajarea de proiecte care valorifică patrimoniul material / imaterial al orașului sau care creează o legătură emoțională cu locuri și spații din București, descentralizarea ofertei culturale și încurajarea unor inițiative la nivelul cartierelor sau diferitelor comunități din București, dezvoltarea componentei de educație culturală pentru copii, dar și pentru adulți, care să contribuie la creșterea calității cererii în domeniul culturii la nivelul Bucureștiului, activarea spațiului public prin forme artistice diverse și creșterea accesibilității culturii pentru toate categoriile de public.

Un element de noutate a sesiunii din acest an este introducerea unei secţiuni de proiecte culturale incluzive şi sociale dedicate creşterii gradului de conştientizare, combatere şi prevenire a fenomenelor de bullying, excludere socială pe criterii etnice sau sexuale, a consumului de droguri şi, de asemenea, prin conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei și prin integrarea persoanelor cu dizabilități făcând apel la diferite forme de artă.

Solicitanţi eligibili

Finanțarea nerambursabilă va putea fi solicitată de persoane fizice autorizate, asociații, fundații, instituții publice care nu sunt subordonate Primăriei Capitalei, societăţi comerciale care derulează activități culturale sau educaţionale.

Buget

Bugetul disponibil pentru sesiunea de finanţare nerambursabilă 2023 este de 4.110.000 de lei.
Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect.

Calendar

Vor fi acordate finanţări nerambursabile pentru oferte culturale ce se vor desfăşura exclusiv în Bucureşti, în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi data de 15 noiembrie 2023.

Proiectele pot fi înscrise până la data de 21 aprilie 2023, ora 17.00, pe platforma electronică dedicată. Pe 10 mai vor fi publicate rezultatele evaluării eligibilităţii şi a conformităţii administrative, iar anunţarea rezultatelor finale este programată pentru data de 7 iulie. Contractele de finanţare vor fi încheiate în perioada 17-28 iulie 2023.

Informaţii utile

Regulamentul pentru acordarea finanțărilor nerambursabile, Ghidul aplicantului și Anexele solicitate sunt disponibile pe site-ul ARCUB, în secțiunea Finanțare – Sesiuni de finanțare – București acasă 2023
Despre Programul de finanţare nerambursabilă al ARCUB

Pentru a diversifica oferta culturală a oraşului Bucureşti şi pentru a maximiza impactul culturii asupra bucureştenilor, Primăria Capitalei și ARCUB au lansat Programul de susținere financiară a proiectelor culturale, un apel deschis către artişti şi organizații culturale de a realiza proiecte şi acțiuni inovative care îmbogățesc şi diversifică viața culturală a oraşului Bucureşti.

Finanțarea proiectelor organizațiilor culturale din sectorul cultural din București este o parte fundamentală a istoriei ARCUB, instituția fiind înființată în 1996 pentru a deservi exact acest scop, pe care l-a urmărit, sub diferite forme, de-a lungul întregii sale activități. În perioada 2014-2022, ARCUB a susținut, prin Programul anual de Finanțare Nerambursabilă pentru Operatorii Culturali, peste 500 de proiecte din toate domeniile culturale – teatru, arte vizuale, dans, muzică și educație prin cultură, printre care singurul festival rromani din țară, piese de teatru inițiate de tineri studenți, proiecte împotriva discriminării, festivaluri de animație, improvizație, de chitară sau muzică veche, rezidențiate pentru artiști emergenți, festival de muzică balcanică sau dedicat culturii armene, evenimente de dans, piese de teatru și festivaluri de lectură pentru copii și, nu în ultimul rând, evenimente dedicate revitalizării vechilor zone industriale și transformării acestora în centre de artă și design. Finanțările acordate au fost nerambursabile şi s-au acordat anual, în urma unui proces de selecție.

arcub.ro

 

Sari la conținut