Rockwool - fabricat in Romania

ANTROPOFLORA – arhiva universului cultural vegetal

ANTROPOFLORA, proiect în derulare, cercetează relația simbiotică dintre om și plante. Pe platforma online antropoflora.com, lansată recent. sunt documentate ritualuri, obiceiuri, mitologie, studiul complex al botaniștilor, păstrarea tradițională a semințelor și conservarea controlată a germoplasmei vegetale în bănci de gene, viziunea magică a omului de la sat învecinat cu flora sălbatică sau perspectiva riguroasă a specialiștilor în biodiversitate.

Platforma online ANTROPOFLORA.com are două componente principale:

Documentare video – Filme documentare care înregistrează ritualurile practicate în prezent, cum ar fi Băbăluda și Sânzienele; interviuri cu specialiști în biodiversitate și plante rare, ecologiști, agricultori implicați în permacultură, săteni care povestesc despre spiritele naturii și obiceiuri magice (Fata pădurii, iele, Noaptea de Sfântul Andrei), antropologi, reprezentanți ai băncilor de gene, țărani păstrători ai semințelor tradiționale, și activiști urbani și inițiativele lor de a proteja natura orașului.

Exemplu: Banca de resurse genetice vegetale

Costel Vânătoru -directorul băncii de resurse genetice vegetale Buzău – descrie modalitățile de depozitare a resurselor genetice și modul de funcționare a celulelor cu atmosferă controlată, explică ce înseamnă selecția, arta ameliorării și organismele modificate genetic.
Autori: Ioana Cotulbea, Ilinca Micu.
Editor: Raluca David
Visual design: Alina Anca

 

 

Monografiile plantelor – Arhivă a informțiilor din cărțile în care cercetătorii din trecut au documentat folclorul etnobotanic transmis din generație în generație prin viu grai. Se acordă o atenție deosebită formelor ritualice, ceremoniale, mitologice, și se discută influența acestor credințe și obiceiuri asupra culturii per ansamblu. Dintre plantele studiate: macul, mătrăguna, cânepa, pelinul, sânzienele, sunătoarea.

Amprenta florei este matricea pe care s-au construit culturile lumii, țesătura care le unește. Proiectul începe cu cercetarea etnobotanicii românești și intenționează să continue această documentare dincolo de granițele țării.

ANTROPOFLORA este o platformă vie, în dezvoltare, în căutare de noi cercetători, și de noi contribuții venite direct de pe teren. Prin urmare, invită pe toți cei care au cunoștințe despre legende locale, ritualuri sau obiceiuri în care plantele sunt prezente, să contribuie prin trimiterea lor la adresa de email contributii@antropoflora.com

Echipa ANTROPOFLORA este formată din pasionați și specialiști în diverse domenii:

Creatoare și documentariste: Ioana Cotulbea, Ilinca Micu
Project manager – Maria Mora
Identitate vizuala – Alina Anca (Aural Eye)
Ilustrații botanice – BIOMA
Web-Developer – Cosmin Tănase
Montaj filme documentare – Raluca David, Sanda Veber, Gina Săndulescu

ANTROPOFLORA este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Realizat prin asociația Homemade Culture
Sister project POJARNITZA
Parteneri: Scena9, Iscoada, Radio România Cultural, Muzeul Național al Țăranului Român, Centrul de Dialog şi Cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România, Tranzit.ro, Banca de Semințe Casa Semințelor, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” Tulcea, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu

antropoflora.com

 

Sari la conținut