Amenajare interioară, apartament BG, București

Un apartament dintr-un bloc interbelic.

Ne-am propus să reinterpretăm câteva din elementele caracteristice descoperite în acest apartament: finisajele de lemn, luminozitatea și continuitatea spațiului, geometria neregulată, multitudinea de opțiuni de deschidere și închidere a spațiilor, perspectivele foarte diverse.

Pentru a fi mai bine folosit și mai comod, apartamentul a mai primit o baie în locul fostei bucătării, iar sufrageria inițială a devenit bucătărie cu loc de lua masa în legătură cu terasa.

Geamul rotund de la baie, atât de tipic pentru interbelicul bucureștean, a devenit leitmotivul acestui proiect.

Am lucrat cu mai multe tipuri de perforații mici și mari, rotunde sau rectangulare. Astfel panoul ușilor preia atât cercul geamului de la baie dar și un motiv regăsit pe stradă, în desenul unei uși exterioare de la o construcție interbelică învecinată (clădire vizibilă, de altfel, din acest apartament).

Apoi există câteva ajutoare pe care le-am numit corectori de geometrice ; aceștia permit o mobilare mai avantajoasă a camerelor, astfel încât să rămână cât mai mult spațiu liber. În dormitor, de pildă, cutiile realizate din panourile perforate preiau curbura dificilă a peretelui și ascund sistemele de încălzire și de răcire, permițând astfel să se pună patul la geam, iar peretele opus să se transforme într-un dulap mare de haine.

În bucătărie iregularitățile construcției vechi ne-au împins la soluția unui mobilier perimetral îngust dar care să ofere spațiu de stocare extins. Apare din nou panoul perforat integrat, care ascunde încălzirea și răcirea a fost integrat ansamblului.

Ambele băi ale casei au o pardoseală de lemn, care este pusă în evidență prin volumele simple ale corpurilor sanitare, iar pereții sunt doar tencuiți cu o soluție de exterior. Nu există placaje ceramice care să introducă alte motive geometrice sau culori, tocmai pentru a concentra totul pe întâlnirea dintre lemn și vasele pentru apă.

 

Arhitectură: Zeppelin
Autori: Constantin Goagea, Ștefan Ghenciulescu, Adrian Dobre, Cătălin Iclozan
Constructor: Acant Design, Habitual
Proiect: 2004, 2010 – 2011
Execuție: 2011
Foto: Cosmin Dragomir