„Aici trebuia să fie un centru cultural imens“. Raport de șantier / Claudiu Cobilanschi

Expo: 11 martie – 8 aprilie2020 @ Diptych Art Space – Str. Plantelor 58, București

„(…) aici trebuia să fie un centru cultural imens, o cupolă sub care urmau sa funcționeze colectiv mai multe agregate culturale, aparate producătoare de perspective mișcătoare, perdele de fum și concepte-pivot. cred că ar fi semănat teribil de tare cu un mariaj între hub-urile actuale (respectând proporțiile) și cântarea româniei ținute amândouă într-o sală de congrese.
picamerele au scos fierul pe cât era mașinistic posibil și în urmă s-au adunat întinse câmpuri de așchii de ciment. fascinante pentru mine, late și ascuțite, solzi de beton de înaltă calitate, foarte dur. cimentul se amestecă cu pietriș, așa sunt și fragmentele de ziduri. le văd într-o combinație de paleo-minerale și prafuri recente, de forme din ce în ce mai simple și sofisticate, alcătuiri care ma inspiră să refac vechi arhitecturi pierdute, elemente fizice ale unei gândiri care reapare după o lungă perioadă de timp. văd în fiecare conglomerat de ciment un volum care trebuie modificat prin adaugire, îl simt integrabil într-o nouă prezență estetică, într-un sens vocalizat. așchiile de modernitate socialistă devin machetele unui muzeu modest, al meu.” – Claudiu Cobilanschi (jurnal de atelier, fragment)

 

 

Claudiu Cobilanschi trăiește și lucrează la București.
Activează în scena de artă contemporană situându-se la granița din ce în ce mai neclară dintre artă și media. Folosește, ca jurnalist, diferitele medii de expresie pe care arta i le pune la dispoziție în analizarea temelor socio-politice iar ca artist observă și fructifică rezultatul acestora. Uzează de unelte și subiecte precum stereotipurile de gândire, mass-media și ego-casting, imigrare, sărăcie și precaritate – figurându-le prin tehnici specifice artei contemporane precum video, fotografia și performance-ul, instalatie si sculptură, cinematici super8, guerilla – publishing și poster bombing, etc.A colaborat cu diverse instituții românești și internaționale printre care ParadisGaraj București, Kunsthalle Winterthur, Salonul de Proiecte București, Depo Instanbul, Rotwand Gallery, idea.ro, Gallleria Piu Bologna, IG Institute, Motoren Halle Dresden, Romanian Cultural Institute, Motoren Halle Dresden, Prototyp Prague, Gandy Gallery Bratislava etc.

 

*fotografii din expoziție de Magdalena Pelmuș

Sari la conținut