revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Actopolis/București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!

Ce-ar fi dacă locuitorii zonei mai vitregite a Bucureștiului și-ar lua soarta în propriile lor mâini? Dacă ar profita de potențialul și avantajele locului, dacă ar multiplica lucrurile bune care deja se petrec acolo? București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!este parte a programului internațional Actopolis. The Art of Action, un laborator urban și o platformă multi-disciplinară ce se desfășoară în perioada 2015-2017 în sud-estul Europei și în regiunea Ruhr din Germania.

Un proiect al: Goethe-Institut, Tranzit.ro/București, Zeppelin

 Ce-ar fi dacă locuitorii zonei mai vitregite a Bucureștiului și-ar lua soarta în propriile lor mâini? Dacă ar profita de potențialul și avantajele locului, dacă ar multiplica lucrurile bune care deja se petrec acolo? București-Sud. Construiește-ți propriul oraș!este parte a programului internațional Actopolis. The Art of Action, un laborator urban și o platformă multi-disciplinară ce se desfășoară în perioada 2015-2017 în sud-estul Europei și în regiunea Ruhr din Germania.

Proiectul a fost un prilej de acțiune pozitivă pe două direcții majore.

În primul rând, am propus cetățenilor din partea de sud a orașului un exercițiu de imaginație și responsabilitate, invitându-i să își asume o poziție ipotetică de autoritate, în care ar lua decizii pentru zona și comunitatea lor. Proiectul Primar pentru zece minute a fost o instalație artistică ce s-a deplasat în luna mai în mai multe locuri din zonă, în a doua jumătate a lunii mai 2016: un birou mobil ce le-a permis cetățenilor să devină primari pentru câteva ore.  A fost  o intervenție artistică participativă și un exercițiu de urbanism democratic După terminarea acţiunii, pavilionul a fost dus în comuna Belciugatele din judeţul Călăraşi, unde Asociaţia Arhipera şi o echipă de voluntari l‑au reasamblat ca o grupare de mobilier urban în parcul din centrul satului. Deciziile, părerile și propunerile primarilor au fost adunate și vor fi făcute publice.

bsud_actopolis_poza-2

Cel de-al doilea obiectiv principal este de a vorbi despre un loc și oamenii acelui loc, de a aduce în atenția publică jumătatea prea puțin apreciată a Bucureștiului.

Vlad Petri a filmat instalația din mai și a realizat un documentar dedicat locuitorilor care au participat.

O hartă cum nu ați mai văzut vorbește despre despre „locurile bune” (inventate sau reinventate prin inițiative independente) din zonă, de la centrele culturale autonome la întreprinderile sociale sau Parcul Văcărești.

bsud_actopolis_poza4

 

Mai multe articole de cercetare analizează contextul urban și social general și despre despre potențialul și tendințele de dezvoltare.

Am integrat programului și un proiect literar (Mihai Duțescu) și fotografic (Andrei Mărgulescu). Cei doi au venit cu o serie de șase povești despre cartierele și oamenii zonei, cuprinzând  propriilor puncte de vedere sau părerile locuitorilor (un administrator, o doctoriță și mulți alții); o radiografie sintetică și poetică a unei urbanități ascunse, complexe  și energice.

Toate aceste se regăsesc (sau se vor regăsi până în 2017) pe site și în mai multe publicații.  O expoziție internațională dedicată proiectelor din toate orașele Actopolis va circula în 2017 și va ajunge și la București.  

bsud_actopolis_poza-3

Echipa  „Actopolis / București-Sud” / „Actopolis / Bucharest-South” Team

Proiectul este parte a programului „Actopolis. The Art of Action” și este organizat de către Goethe-Institut București, tranzit.ro/București și Zeppelin / The project is part of the „Actopolis. The Art of Action” program and is organized by Goethe-Institut Bucharest, Tranzit.ro/Bucharest and Zeppelin.

Curatorii programului / Curators: Raluca Voinea; Ștefan Ghenciulescu

Instalaţia artistică (concept, design) / Art installation (concept, design): Daniela Pălimariu, Constantin Goagea

Coordonator al cercetării despre București-Sud, texte / Coordinator of the research on Bucharest-South, texts: Cosmina Goagea

Interviuri și texte despre București-Sud / Bucharest-South Stories: Mihai Duţescu

Fotografii despre București-Sud / Images, Bucharest-South Stories: Andrei Mărgulescu

Program instalaţie, cercetare / Program of the installation, social research: Iuliana Dumitru, sociolog

Film documentar / Documentary: Vlad Petri

Echipa Goethe‑Institut / Goethe-Institut team: Evelin Hust, director; Oana Lăpădatu, coordonatoare Programe Culturale: Muzică & Arte vizuale / coordinator of the Cultural programs / Music and Visual Arts program

Colaboratori / Colaborators: Matei Popescu, Sorina Dumitru, construcţie pavilion / construction; Dragoș Dragnea, design

Cercetare urbană / Urban research: Claudiu Forgaci

Desenul hărții „Celălalt București/Sud” / Drawing of the map for „The other Bucharest-South Maria Alexandrescu”

Operatori instalaţie / Operators of the installation: Floriana Genes, Bogdan Stănescu, Sorin Popescu

www.e-zeppelin.ro, www.tranzit.org, www.goethe.de/ins/ro/ro/index.html

 

Despre proiectul Actopolis. The Art of Action

ACTOPOLIS aduce împreună artiști, urbaniști și activitiști din metropolele Europei de sud-est și din regiunea Ruhr, într-un laborator de producție comun. Problemele legate de viitorul vieții urbane nu mai pot fi privite doar la un nivel local. ACTOPOLIS este o chemare la acțiune și la co-producerea orașului, dincolo de granițele dintre discipline și națiuni sau de diferențele culturale.

Proiectul are loc în Atena, Belgrad, București, Ankara/Mardin, Oberhausen, Sarajevo și Zagreb.
Un proiect al Goethe-Institut și Urbane Künste Ruhr.
Direcția artistică: Angelika Fitz, Katja Aßmann, Martin Fritz.
http://blog.goethe.de/actopolis/

 

Sari la conținut