Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Acomodare. SCOB: 2 proiecte de spații publice

Intro: Cătălina Frâncu

Cele două proiecte care urmează au în comun medierea între factorul uman și cel „natural.” Demult s-a creionat această dihotomie om-natură care a ajuns să asmută pe unul împotriva celuilalt și care a dat naștere orașelor hiperpopulate, hiperactive și hiperbetonate. Acum, cu dezastre naturale și războaie – ambele antropice – conturăm în sfârșit modalități de reintroducere a „naturalului” înapoi în viețile noastre.

Echipa SCOB a creat un giratoriu-ecosistem bazat pe apa de ploaie și o piață vegetală în Cornellà. Ambele sunt exemple de bună practică în direcția proiectării sustenabile pentru că fiecare integrează și gestionează aspecte naturale în moduri noncombative, mai bine spus, acomodează.

Pe tot parcursul materialului se poate urmări, printre altele, delicatețea cu care e integrat fiecare element și consecințele pozitive pe care un tratament coerent și adecvat le poate genera în inimile orașelor.

Bio-giratoriu: BIOTONDA

Text: SCOB + EXMF
Foto: M.J. Reyes

Proiectul propune o nouă paradigmă pentru spațiile centrale ale cunoscutelor sensuri giratorii, adesea banalizate sau ignorate: BIOTONDELE.

 

02_A_SCOB.2209-D800-054-02

 

Propunerea urmărește liniile directoare ale soluțiilor bazate pe natură (Nature Based Solutions – NBS) care propun strategii ecologice în constituirea sau reconstituirea spațiilor urbane. Scopul este de a ameliora spațiul prin creșterea biodiversității și a complexității structurale, ceea ce îmbunătățește aspectele ecologice funcționale.

 

01_A_2209-D800-140-01

03_AB_2209-D800-033-01

 

În acest caz, în interior se stabilește un inel de vegetație care asigură o pânză de apă temporară care depinde de precipitații și care are o dinamică proprie, astfel încât să se poată dezvolta alte specii mai strâns legate de sistemul fluvial temporar.

 

04_AB_2209-D800-214-01

 

Acțiunea asigură o suprafață mare de infiltrare a apei, în dinamică ecologică, prin intermediul sistemelor urbane de drenaj sustenabil (SUDS).

 

 

P01_3.1_Planta_general_proposta*Plan de situație

P02_8.3_Seccio_longitudinal_proposta*Secțiune longitudinală

 

Info & credite

Loc: Sant Boi de Llobregat, provincia Barcelona – comunitatea Catalonia, Spania
Proiect: SCOB + EXMF
Echipă: O. Saro, O. Cabrera
Suprafața: 4.650 m2
Promotor: Ajuntament de Sant Boi de Llobregat + AMB

 

Recuperarea unei piețe urbane: Plaça Pallars

Text: Oscar Blasco Lázaro
Foto: Cristian Duque, Oscar Blasco

Noua Plaça Pallars este rezultatul suprapunerii diferitelor Plaça Pallars care au existat de-a lungul anilor, de când locul nu era decât un teren viran, cu o utilizare, dar fără un nume. Piața anterioară a devenit irelevantă nu numai din cauza degradării fizice, ci și ca urmare a unei formalizări prea egoiste pentru a ține cont de condițiile locului. În ciuda acestui fapt, ne lasă o moștenire de mare valoare: structura arborescentă.

 

01_A_05-IMG_4974

 

Conductele mari de apă potabilă existente, care traversează subsolul, sunt responsabile pentru întregul sistem de piețe și pasaje care formează coloana vertebrală a cartierului. Noul proiect consolidează această logică a formei urbane, recunoaște dispunerea acestei infrastructuri puternice la nivelul suprafeței și îi întărește caracterul de coloană vertebrală și de rută de circulație pietonală.

 

02_B_06

 

Cea mai importantă decizie pentru noua piață a fost aceea de a scoate la lumină condiția sa ascunsă de plan înclinat ușor, continuu și gol. Extinderea proiectului spre Passatge Llobregat a urmat aceleași linii directoare, în speranța de a consolida viziunea sistemică a acestui șir de spații publice.

 

03_B_06-IMG_4959

 

Relația căutată între agricultură și oraș a dat naștere parcurilor agricole, grădinilor urbane – toate acestea cu implicații viitoare pentru Cornellà. Proiectul funcționează în acest sens prin oferirea unui câmp pătrat, în care cele mai vizibile modele ale structurilor agricole din apropiere contribuie la conferirea formei și identității locului.  De asemenea, colaborează și plantarea de plante erbacee, care, după cum spun nedumeriți unii vecini, arată ca un câmp de ceapă de primăvară. Acest câmp a adăugat la peisajul propriu imaginea munților Sant Ramon și Sant Antoni, acum mai prezenți.

 

04_B

 

Piața nu este alcătuită doar din strategii, forme și materiale bine stabilite. Procesul de transformare de la piața inițială la cea de astăzi a fost plin de scenografii instabile, materiale inconsistente și conflicte necesare; mici bucurii ale unui peisaj intermediar care este și valoros și este și peisaj în același timp.

 

05_A_-IMG_4934

P01_Planta Projecte*Plan de situație

 

Info & credite:

Loc: Cornellà de Llobregat, provincia Barcelona – comunitatea Catalonia, Spania
Proiect: Oscar Blasco (S.T. Ajuntament)
Suprafața: 5600 mp
Promotor: Ajuntament. de Cornellà de Llobregat

Sari la conținut