Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

(a) RenovActive – un nou concept pentru renovarea accesibilă a clădirilor

Jumătate din clădirile din Europa au fost construite între anii 1945 -1980, iar vârsta medie a fondului total construit este din ce în ce mai avansată. Este momentul să găsim moduri noi, inovatoare de a renova fondul construit al clădirilor.

Încă de la finalul anilor 90, Grupul VELUX a investigat modul în care eficiența energetică optimă poate fi obținută în combinație cu un confort interior bun și un impact cât mai redus asupra mediului. Eforturile VELUX au dus la construirea a 25 de case demonstrative în Europa și America de Nord, aici fiind incluse și cele șase case din cadrul proiectului Model Home 2020, in conformitate cu principiile Casei Active.

Confort– clădirea trebuie să furnizeze un climat interior optim pentru sănătatea și confortul locuitorilor

Energie – construcția trebuie să aibă un nivel înalt de eficiență energetică

Mediu – construcția trebuie să aibă un impact minim asupra mediului

Proiectele Model Home 2020 au fost monitorizate; oamenii de știință au urmărit testele asupra eficienței energetice, climatului interior și stării generale de bine prin intermediul familiilor care au locuit în aceste case. Concluzia acestui proiect a fost că este posibil să se îndeplinească cerințele legislației 2020, fără a compromite modul de locuire sustenabilă și că, în prezent, deținem deja tehnologia și produsele necesare.

Ideea de bază a conceptului RenovActive inițiat de VELUX este posibilitatea de replicare a acestui mod eficient de renovare pe o scală largă.

Primul proiect VELUX RenovActive situat în Anderlecht, Belgia a fost finalizat deja în luna mai 2016 și a țintit testarea principiilor Casei Active în cazul locuințelor sociale sau a locuințelor cu un singur părinte, unde costurile, confortul interior și eficiența energetică trebuie să meargă mână în mână.

Affordable Climate Renovation, RenovActive*înainte și după renovare

 

Principalul scop al RenovActive este deci a demonstra eficiența financiară a renovării locuințelor sociale din Europa, în conformitate cu principiile Casei Active.

Împărțirea în șapte elemente distincte de construcție face posibilă crearea unei potriviri perfecte între planul financiar al proiectului și cerințele companiei de construcții.

Accesibilitatea renovării are la bază calitatea dovedită a fiecărui element, precum și posibilitatea diferitelor soluții de a fi reproduse.

Cele 7 elemente distincte RenovActive aplicabile, eficiente ca și cost, sunt soluții viabile pentru renovare.

Fiecare parte constă într-un element care are scopul de a da clădirii existente abilitatea de a performa la același nivel ca și într-o locuință nouă.

În funcție de proiect și de bugetul de renovare, elemente diferite pot fi introduse pentru a crește nivelul de iluminare naturală, de ventilație, pentru a extinde spațiul de locuit prin densificare sau extensie. Modularitatea conceptului îl face să fie adaptabil oricărei tipologii de casă.

Cele șapte elemente ale conceptului RenovActive sunt: transformarea podului în mansardă, mărirea suprafețelor vitrate, casa scărilor – culoar pentru lumină naturală și ventilație, protecția solară dinamică, sistem hibrid de ventilație, îmbunătățirea izolației termice, construirea unei extensii.

 502696-01-attic-2---before-hr_1280x720

Transformarea podului în mansardă

Se referă la utilizarea potențialul ultimului etaj, la identificarea zonelor neutilizate și la conversia lor în zone de locuit.

Pentru renovarea podului, spațiul trebuie proiectat având în minte potențialul luminii naturale, ventilația – cu ajutorul ferestrelor de mansardă VELUX – și controlul căldurii.

VELUX_dormitor

Mărirea suprafețelor ferestrelor

Ferestrele de fațadă sau de mansardă de dimensiuni mari cresc atât nivelul, cât și calitatea luminii naturale. O distribuție echilibrată a ferestrelor asigură un climat interior optim și plăcut, cu lumină naturală din abundență în fiecare încăpere de la fiecare etaj.

 

502686-01-kitchen---before-hr_1280x720

Casa scărilor – culoar pentru lumină naturală și ventilație

O casă a scărilor deschisă garantează o distribuție amplă a luminii naturale și o ventilare eficientă prin efectul de horn. Lumina naturală este distribuită pe toate etajele și către toate încăperile centrale. Mai mult, efectul de horn ajută la eliminarea aerului umed prin ferestrele de mansardă situate cel mai sus, în timp ce aerul curat și proaspăt pătrunde în interior prin uși și ferestre.

 

VELUX_living

Protecție solară dinamică

O protecție solară dinamică este vitală pentru asigurarea unui confort interior optim cu temperaturi plăcute ziua și noaptea, în orice anotimp. Produsele parasolare precum rulourile exterioare VELUX reduc căldura semnificativ în timpul verii, iar rulourile interioare îmbunătățesc eficiența energetică în timpul iernii.

Sistem hibrid de ventilație

Un sistem hibrid de ventilație combină ventilația mecanică și naturală cu ferestrele automate și cu sistemul de încălzire. În timpul verii, ferestrele și casa scării sunt utilizate pentru realizarea răcirii naturale a clădirii, de exemplu prin utilizarea efectul de horn pentru reîmprospătarea rapidă a aerului. În timpul iernii, ventilația mecanică ajută la menținerea unui climat interior plăcut.

Îmbunătățirea izolației termice

Anveloparea termică implică un scut climatic al fațadei și un sistem modern de încălzire pentru optimizarea performanțelor energetice și a climatului interior confortabil. Un sistem de încălzire modernizat include încălzire prin pardoseală, dar și radiatoare moderne la nivelurile superioare.

Construirea unei extensii – prin extindere se poate câștiga un spațiu suplimentar valoros.

Urmând acest prim exemplu de renovare din Anderlecht, Belgia, 86 de case din comunitatea Bon Air vor fi renovate, inspirate de elementele RenovActive.

Fii la curent cu noutățile pe fb.com/VELUX și află mai multe detalii pe velux.ro și pe velux.com

 

 

 

Sari la conținut