DOSAR: Mei Architecten / Garajul piticilor de gradina, Almere

Activitatea biroului olandez Mei e inteligenta si complexa. Produce cladiri ce atrag imediat atentia, însa, în acelasi timp, provin dintr-o reflectie profunda asupra programarii, identitatii, vietii urbane si nevoilor comunitatilor.
Verdeata metaforica determina fatada experimentala a acestui garaj. Un proiect despre caracterul public al unui echipament tehnic, bucuria architecturii si productie hi-tech

Text: Mei
Foto: Jeroen Musch, Mei

Locul si cladirea
Dezvoltarea garajului Gnome, cu cele 413 locuri de parcare, este parte a extinderii centrului orasului Almere-Buiten. Trasaturile acestei operatiuni sunt multa vegetatie si o structura urbana clara. Toate cladirile noi din Almere Buiten trebuie sa transmita acest caracter verde. De obicei, asta se face prin acoperisuri si terase înierbate. În timp ce exploram caracterul verde deja aexistent al asezarii, am dat peste gradini din fata cu pitici si mori de vânt, si tivuri de ierburi în polderele înconjuratoare [portiune joasa de uscat în Olanda smulsa marii sau unui lac maritim prin îndiguire si drenare], si casute pentru pasari în copacii municipalitatii. Si, întrucât verdele nu e întotdeauna prezent iarna, am decis prin consultarea clientului [municipalitatea din Almere] sa acoperim parcarea pentru masini cu o reprezentare care ilustreaza verdeata cotidiana din acest loc. O asemenea cladire decorata generos apare rareori astazi, iar în Almere Buiten cladirea arata ca o cutie demodata de tutun plasata între peretii plati de caramida si pietris ce domnesc aici. Reprezentarea si pielea narativa aduc o binevenita schimbare în centrul oarecum monoton din Almere Buiten.
Exista si o natura literala – fatada speciala integreaza recipiente cu plante specifice, alese conform orientarii fatadei.

Artizanat si productie
Compania de motoare Voest Alpine din Spakenburg, cunoscuta anterior drept Polynorm, produce panouri de otel inoxidabil. Polynorm fabrica feroneria usilor de inox si e cunoscuta, printre altele, pentru casele din otel prebabricat din anii 60. De la preluarea din anii 90, firma a produs în principal panouri de otel pentru masini. Împreuna cu Atto Harsta de la Aldus Bouwinnovatie am reusit sa stimulam unii angajati sa produca panouri pentru garajul de aici. Aceste panouri sunt formate prin vacuumare, cu ajutorul tehnicilor de calculator 3D, masinilor de perforat foi metalice si matritelor turnate din otel forjat. Micile perforatii patrate sunt usor rotunjite, evitându-se astfel ruperea colturilor la vacuumarea 3D a foilor. Au fost alese perforatii patrate deoarece întreaga structura de otel e compusa din profiluri tubulare patrate. Coerenta materializarii cladirii a fost prin urmare condusa aproape la nivel molecular, iar pielea de otel inoxidabil capata o relatie cu structura suport de otel. Finetea materialului si tratarea sa cu metode de productie apropriate marcheaza o întoarcere cu totul speciala la idea produselor artizanale.

Integrarea regulilor cladirii în panouri
Panourile de otel inoxidabil sunt concepute în asa fel încât permeabilitatea aerului este de 30% , corespunzând cerintelor de ventilatie pentru parcari. Panourile sunt de asemenea detaliate pentru prevenirea caderii oamenilor în ele, si aproape complet transparente în timpul zilei privind dinspre  interiorul garajului ceea ce asigura un spatiu social sigur.

Detaliu brut si fin
Dupa cum s-a mentionat deja, garajul e construit complet din profiluri tubulare patrate. Aceasta e probabil mai scump decat profilele IPE, dar e mai bun în sensul întretinerii si rezistentei. Interiorul aspru contrasteaza puternic cu valul fin care îmbraca garajul. Acest contrast intentionat e cel mai bine perceput noaptea. Mai mult, devizul pentru constructie s-a dovedit a fi cu 25% mai ieftina decât se anticipa.

Un garaj pe care oamenii îl vor iubi
Nu în ultimul rând, repetitia ornamentelor în combinatie cu diferitele ghivece de flori rezulta într-un garaj a carui imagine nu a mai fost vreodata vazuta în Olanda. Nu e vreo cutie anonima din cele pe care le cunoastem, ci un garaj pe care ajungem sa îl iubim. A devenit deja un loc special pentru locuitorii din Almere Buiten, chiar pentru tinerii grafferi.

Articol publicat in Zeppelin nr. 110 / dec. 2012 – ian. 2013

Sari la conținut