Text: Cosmin Caciuc
Foto: Atelier Fabrik
Citeam o știre amuzantă: „O joacă începută cu avioane de hârtie a primit o finanţare de jumătate de milion de dolari”. E vorba despre proiectul Power Up 3.0, dezvoltat de Shai Goitein și firma TobyRich, finanțat cu mare entuziasm pe platforma Kickstarter: o aplicație de telefon smart ce poate comanda de la distanță orice avion de hârtie printr-un dispozitiv minuscul electromecanic. Adică nu te mai joci doar cu hârtii îndoite și pale de vânt, ci mai pui 50 $ pentru un gadget care te-ar face să regândești avionul de hârtie și chiar modurile de a te juca outdoor. E o distracție deopotrivă low-cost și high-tech… foarte trendy, cum altfel?
Îl consider un bun exemplu de idee mică având miză mare, ținând cont de entuziasmul colectiv pentru telefoane mobile, aplicații și gadget-uri. Nu doar supertehnică și miniaturizare, ci și o instigare la creativitate mai „tradițională” în plan secund (avionul de hârtie ca do-it-yoursef), personalizare, socializare și, în final, o joacă în aer liber mai sănătoasă decât browsing-ul apatic pe tablete.
Putem să facem același lucru și pentru design, arhitectură și oraș? Avem în acest număr un articol cu primul proiect realizat de Modulab cu sprijinul AFCN, Symbiomorphogenesis, care exemplifică metodologiile de lucru open source și colaborative sau tehnologia pentru viața oamenilor în oraș. În numărul viitor, vom vorbi despre Fabrik, o tipografie şi un atelier interdisciplinar care creează obiecte din hârtie. Fotograful Cosmin Bumbuț a colaborat cu acest atelier pentru un album care s-a materializat cu ajutorul crowdfunding-ului pe platforma Creștem Idei. Așa că, în final, ajungem din nou la hârtie (amenințată de digital!), design cool prin tehnici tradiționale de reciclare, combinat cu metode high-tech de comunicare și finanțare…
Aș vrea să cred că viitorul nu este doar al unei singure și mari idei, ci şi al multor idei mai mici și poate mai bune. Și că nu doar obsesia pentru gadget-uri și tehnologie ne va suci mințile, în locul preocupării autentice pentru valorile sociale, lucrurile semnificative și modelele dezirabile de viață urbană creativă.
*Foto: Cosmin Bumbuț, Bumbata – album foto realizat cu Atelier Fabrik