concert regal caritabil - top

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

„Culture & Cultures. Connecting the dots” – valorificarea patrimoniului cultural din colinele Transilvaniei

Proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots”, al Asociației Designers Thinkers Makers, vizează valorificarea patrimoniului cultural din colinele Transilvaniei, cu accent pe satele Biertan și Chirpăr, urmărind să evidențieze moștenirea culturală valoroasă a regiunii, în special prin promovarea siturilor UNESCO și a valoroasei moşteniri locale aproape necunoscută publicului larg.

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este creșterea conștientizării turiștilor și localnicilor cu privire la importanța patrimoniului UNESCO, prin tururi audio în Biertan și Chirpăr. Acestea includ informații digitale accesibile prin coduri QR, integrând texte, imagini și ghiduri audio ce subliniază valoarea arhitecturii tradiționale și a culturii locale.

Lansarea turului ghidat al satului Biertan va avea loc pe 16 noiembrie, în Biserica Fortificată din Biertan. Un concert la orga Bisericii Fortificate susținut de Liv Müller va marca deschiderea oficială a turului cultural.

În luna decembrie, la Muzeul-Atelier Școala de la Piscu din imediata vecinătate a Bucureştiului, proiect laureat al prestigioaselor premii Europa Nostra, va avea loc vernisajul expoziției „Forgotten Ceramics of Transylvanian Highlands”, aducând în prim-plan frumusețea și valoarea ceramicii tradiționale de tip Chirpăr. Expoziția este un prim pas într-un plan de revitalizare a interesului pentru activități legate de această ceramică remarcabilă, marcând integrarea ei în turul local și propunând pentru viitor un centru de ceramică care îşi are rădăcinile în moştenirea locală.

Proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots” a inclus, de asemenea, o serie de inițiative educative: o școală de vară de arhitectură pentru studenți, în care accentul s-a pus pe diferite tipuri de activităţi de educaţie pentru patrimoniu, între care şi activităţi practice de educaţie în ceea ce priveşte tencuielile tradiţionale sau zidăria cu piatră. Alături de acestea, numeroase ateliere pentru copiii din comunităţi, fişe de parcurgere a monumentelor istorice pentru elevi, familii sau turişti și crearea unei hărți ilustrate a bisericilor fortificate UNESCO din regiune.

 

 

Scopul acestor activități este de a forma o nouă generație de ambasadori locali ai patrimoniului și de a promova un climat favorabil conservării acestuia.

Culture & cultures este programul nostru de suflet. Sunt multe direcţii în care îl vedem crescând şi, aş spune, mult dincolo de educaţie pentru patrimoniu sau intervenţie culturală. Prin toţi vectorii pe care îi putem pune în lucrare – ateliere, conţinut, publicaţii, conferinţe, design and build, evenimente şi poate şi altele – căutăm în fond să producem o atmosferă de bine, de dialog real, de cunoaştere şi deschidere către istorie, adevăr, frumos, care să îi susţină şi să îi inspire pe cei din jur în parcursul lor.” – Andrei Tache, Preşedinte al Asociaţiei Designers Thinkers Makers.

Culture & cultures. Connecting the dots deschide publicului larg o fereastră către apropierea şi înţelegerea patrimoniului cultural. Prin turul ghidat audio bilingv în situl Unesco Biertan localnicii şi vizitatorii vor descoperi tot ce e mai incitant în preajma cetății Biertanului. Despre biserica fortificată și închisoarea matrimonială, despre UNESCO și bisericile surori, despre farmacia satului, prima de acest fel din Transilvania rurală; despre obiceiuri, vecinătăți, etniile și multiculturalismul locului, despre arhitectură, ornament și parcelar, fără a uita de peisajul natural, de traseul Via Transilvanica ce traversează centrul satului, de „Donariul de la Biertan”, o piesă ce atestă prezența creștinătății pe aceste plaiuri în secolele III-IV.

Sperăm ca prin turul ghidat conceput de asociaţia noastră, localnicii şi vizitatorii de mâine să (re)descopere case şi obiecte însemnate, tradiții şi poveşti care clădesc ţesătura profundă şi fermecătoare a acestui loc. Pentru ca mai apoi, să înţeleagă, să protejeze şi să respecte zestrea locurilor de unde vin.

Nu ştim cum vor arăta generaţiile viitoare care vor privi şi vor folosi, spre exemplu, uşa sacristiei din Biertan (1515, considerată o bijuterie a tehnologiei medievale, premiată la Expoziţia Mondială din Paris în 1900); dar ştim că avem datoria de a contribui la construirea lor.
Educaţia pentru patrimoniu contează pentru toate păturile sociale şi pentru toate vârstele, făcând parte dintre urgenţele societăţii în România.” – Alexandra Mihailciuc, Coordonator de proiecte al Asociaţiei Designers Thinkers Makers.

*

Culture & cultures. Connecting the dots este un proiect realizat de Asociaţia Designers Thinkers Makers, co-finanțat de AFCN & Primăria Comunei Biertan, realizat în parteneriat cu Ambulanța pentru Monumente – Transilvania Sud, Scoala de la Piscu, Nod Makerspace, Primăria Comunei Chirpăr & Şcoala Gimnazială Chirpăr.

 

Sari la conținut