Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Picturi murale poloneze in Bucuresti si Chisinau

Pe peretii blocurilor din cartierul bucurestean Militari si cartierul Botanica din Chisinau au fost realizate doua picturi murale noi semnate de artisti polonezii de la Scoala de Pictura Murala din Gdansk. Scopul proiectului, initiat anul trecut de catre Institutul Polonez din Bucuresti, este revitalizarea vietii sociale si culturale a cartierelor respective si promovarea artei urbane.

În anul 2012, Rafal Roskowinski si Wojciech Wozniak de la SPMG, împreuna cu artistul moldovean Alberto Svet au realizat o prima pictura murala (bd. Dacia nr. 28), a carei tema este miscarea „Solidaritatea”. Aceasta lucrare este una dintre primele opere de arta contemporana prezente în spatiul public al orasului Chisinau.

 În anul acesta, picturile dedicate capitalelor Moldovei si României sunt semnate de tineri artisti polonezi: Justyna Posiecz-Polkowska, Anna Taut si Wojciech Wozniak, care lucreaza sub îndrumarea lui Rafal Roskowinski si Jacek Zdybel. Acestia din urma sunt fondatorii Scolii de Pictura Murala din Gdansk.

 Lucrarea realizata în acest an pe peretele blocului de pe bd. Dacia nr. 30/1 din Chisinau, si inaugurata pe 7 iunie, are un caracter diferit de cea de anul trecut, fiind inspirata de numele cartierului – Botanica. Proiectul nu are la baza un subiect legat de politica sau istorie, ci pune în evidenta latura decorativa a picturii murale. În lucrare se gaseste motivul cerbului – simbol al vitalitatii,  renasterii, puterii si libertatii.

Murala din Bucuresti, de pe blocul 22 de pe Bd. Iuliu Maniu nr. 128-134 va fi dezvelita sâmbata, 15 iunie 2013, la ora 11.00. Proiectul face referire la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului cu privire la relatiile prietenesti si de cooperare dintre Republica Polona si România si la istoria relatiilor polono-române.

Din punct de vedere cromatic, pictura urmareste culorile steagurilor nationale ale ambelor state: un vaporas din hârtie navigheaza pe oceanul tricolor, lasând o urma alb-rosie.  Un punct de plecare pentru aceasta simbolistica este refugiul, oferit polonezilor de catre români în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Organizatorii: Institutul Polonez din Bucuresti, Primaria Municipiului Chisinau, Primaria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, Bucuresti

Parteneri: Scoala de Pictura Murala din Gdansk, Institutul Culturii Urbane din Gdansk
Sponsor: Caparol

Proiect co-finantat din fondurile Ministerului Culturii si Patrimoniului National al Republicii Polone, în cadrul programului Promovarea culturii poloneze în strainatate.

*Credit foto: Scoala de Pictura Murala din Gdansk

www.culturapoloneza.ro

Sari la conținut