Proiectul Poiana lui Iocan, a fost initiat de un grup de absolventi ai Scolii de Arhitectura Sheffield (UK) si a evoluat intr-o vasta retea de actori cu diferite aptitudini si backgrounduri: psihologie, sociologie, comunicare, arta, arhitectura, urbanism, inginerie structrurala.
In timpul festivalului Street Delivery si al Anualei de Arhitectura va functiona ca un birou deschis de urbanism, in parte birou de consultare pentru cetateni, in parte platforma de cercetare si dezbatere. Aria de interes urmareste conexiunea dintre oameni, arhitectura si urbanism, dar si cea dintre oameni si procesele si procesele si structurile de putere din spatele celor doua domenii.
Poiana lui Iocan va fi gazda unor grupuri de lucru, workshopuri, exercitii de cartografiere cu publicul, precum si tururi ghidate, boardgames si activitati pentru copii; obiectivul este producerea unui set de strategii de schimbare sistemica a orasului, precum si crearea unui spatiu social care pune accentul pe conversatii cu privire la mediul contruit.
Discutiile vor fi aprofundate printr-o serie de mese rotunde, invitand reprezentati reprezentanti din diferite domenii (reprezentanti ai proiectelor comunitare si conducerile locale, mediul academic, jurnalisti, artisti si personalitati culturale, precum si reprezentanti ai sectorului de afaceri).
Tema generala este Activarea Spatiului Urban, analizand metodologiile (ex. pop-up, participativ, etc.), scara de timp (temporar / intermediar / solutii pe termen lung), instrumente pentru activare (ateliere, interventii construite, jocuri participative, programe sociale etc.) si categorii (educatie, arta si cultura, etc.).
Subtemele discutate sunt:
- Periferie – centru – periferie: Cum trezim cartierele dormitor?
- Raul Dambovita: Poate activarea raului duce la crearea de noi hotspot-uri pentru cartierele prin care trece?
3. Memoria cladirilor: Cum putem gasi solutii pentru fostele spatii industriale?
In urma celor trei saptamani de evenimente si colectarea de informatii, rezultatul proiectului va lua forma unui Manual de idei pentru schimbarea sistemica a Bucurestiului, ce va colecta studii de caz, vor fi analizate critic rezultatele evenimentelor din pavilion, in ideea de a prezenta diverse tool kit-uri pentru activarea spatiilor urbane.
Pentru mai multe informatii vizitati: