concert regal caritabil - top

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Zeppelin #172 – CEHIA. Intro (II): Periferiile devin noul centru

Text: Osamu Okamura
Foto sus: KWK.Promes: Galeria de artă contemporană PLATO, Ostrava ©Juliusz Sokołowski

Mai bine de 170 de orașe cehe, adică mai mult de un sfert din total, au înființat deja și au găsit ocupanți pentru funcția de arhitect-șef: angajați și plătiți de administrația municipală, aceștia lucrează în beneficiul public. În municipalitățile cele mai mici, arhitectul-șef vine pentru consultări doar o dată la 14 zile pentru o jumătate de zi; în cele mai populate, poate fi o poziție cu normă întreagă, iar în orașele mari amploarea funcției variază de la o echipă de cinci membri până la departamente întregi cu zeci sau chiar sute de arhitecți, cum este cazul în capitala Praga. Deși existența unui arhitect-șef poate părea evidentă pentru mulți, majoritatea acestor poziții au fost create și ocupate prin licitații publice abia în ultimii zece ani!

Aceasta este o mare reușită datorată eforturilor de lungă durată ale Camerei Cehe a Arhitecților, Camerei Cehe a Inginerilor Autorizați și Tehnicienilor în Construcții, Asociației pentru Planificare Urbană și Spațială a Republicii Cehe și Ministerului Dezvoltării Regionale al Republicii Cehe – care au colaborat la formularea, adoptarea și implementarea Politicii naționale de arhitectură și cultură a construcțiilor a Republicii Cehe1, adoptată de guvern la 14 ianuarie 2015, actualizată în 2022 și adoptată din nou de guvern la 4 ianuarie 2023.

Obiectivele de bază ale Politicii naționale de arhitectură și cultură a construcțiilor acoperă următoarele subiecte: utilizarea durabilă a domeniilor peisagere și așezărilor umane, spații publice de înaltă calitate create prin concursuri de arhitectură și procese participative, conservarea permeabilității teritoriului, integrarea sensibilă a noilor clădiri în mediul înconjurător, achiziționarea planurilor urbanistice și a clădirilor publice importante prin concursuri publice de urbanism și arhitectură, punerea accentului pe evaluarea costurilor pe întreaga durată de viață a clădirii, iar nu doar la achiziția acesteia, impunerea exigenței înaltei calități pentru clădiri, aprofundarea educației și formării în domeniul arhitecturii la toate nivelurile și în toate școlile, educarea publicului larg, susținerea cercetării și traducerea rezultatelor acesteia în practică.

Cooperarea de lungă durată a Camerei Arhitecților cu Uniunea Orașelor și Municipalităților în domeniul promovării, educației și networking-ului arhitecților și politicienilor municipali este, de asemenea, în spatele succesului implementării Politicii în practica cotidiană. Prin această platformă se organizează întâlniri periodice ale reprezentanților administrațiilor municipale și se face schimb de bune practici între orașe și municipalități. În plus, Uniunea organizează și concursuri recurente precum Arhitectul pentru Municipalitate – un premiu acordat anual pentru cooperarea exemplară între reprezentanții politici ai municipalității și arhitectul-șef al orașului – sau un concurs pentru Proiectul de Urbanism al Anului. Camera Cehă a Arhitecților operează susținut în acest domeniu, inclusiv printre membrii săi, dedicând anual temei arhitecților-șefi o întâlnire a Think Tank-ului Deschis al Arhitecților (OTTA), unde participanții pot face networking, discuta între ei și pune la punct colaborări la nivel național.

Realizările din ultimul deceniu au dus la o abordare semnificativ mai sistematică și conceptuală a achiziției planurilor urbanistice generale (PUG) cu ajutorul concursurilor de urbanism, cât și la un număr semnificativ mai mare de clădiri și spații publice de înaltă calitate, proiectate și realizate prin concursuri deschise de arhitectură și peisagism. Prin urmare, nu este surprinzător că arhitectura bună, în contrast cu întreaga perioadă anterioară, s-a revărsat acum în multe regiuni, orașe și târguri mai mici din întreaga țară. Totuși, asta nu se întâmplă complet automat și lipsit de angajament personal. Cele mai bune rezultate sunt deja vizibile acolo unde există o colaborare exemplară, și chiar personală, între reprezentanții administrației orașului ales și arhitectul-șef.

 

03BOD_001*BOD Architekti: Noua primărie a Districtului 7, Praga © Tomáš Slavík

 

În articolul meu din 2007 pentru Zeppelin (pe atunci numită Arhitectura)2, am scris despre dificultățile recuperării rădăcinilor adesea problematice ale identității arhitecturale naționale din prima jumătate a secolului XX, a doua viață a cartierelor de locuințe din prefabricate care au dominat construcția socialistă de masă, extinderea urbană în ascensiune și numărul din ce în ce mai mare de malluri gigantice, cele două din urmă cauzând ambuteiaje. Am dedicat ultima parte a acelui text arhitecturii iconice emergente a starhitecților globali și corporațiilor multinaționale, în contrast cu moderația și austeritatea arhitecturii cehe. Pentru revista olandeză de arhitectură A10 din 20163, am încercat să descriu dezvoltarea arhitecturală din prezent ca o nouă canalizare a energiilor arhitecților pe clădirile individuale, către un nou accent pe calitatea vieții în orașe și pe reziliența orașelor, în strânsă legătură cu toate crizele succesive, economice, climatice și de securitate. Am vorbit, de asemenea, despre instituțiile de urbanism emergente, schimbul internațional de bune practici prin noi platforme multidisciplinare și școli internaționale. Această tendință a mers mână în mână cu apariția unei generații tinere de arhitecți care au avut ocazia să câștige experiență europeană practicând în străinătate. Trecerea de la cantitate și preț redus la calitate și valoarea locului a fost, de asemenea, legată de apariția unui val de revitalizări ale platformelor industriale și comerciale (brownfields) urbane neglijate în trecut.

Dacă, în spiritul celor de mai sus, aș dori să calific simplu ultimele tendințe în dezvoltarea arhitecturii cehe pentru acest număr al revistei Zeppelin, putem vorbi despre prezent ca fiind timpul răspândirii bunelor practici din marile orașe, cu școli bune de arhitectură și investitori financiari potenți, către orașele și târgurile mai mici, chiar și în regiuni mai îndepărtate, prin arhitecți șefi ambițioși și talentați (și adesea tineri) și prin concursuri deschise de arhitectură organizate pentru proiecte publice mai mici care apar din nevoile comunităților locale. Acestea variază de la noi primării, centre comunitare, clădiri de școli primare, grădinițe, stații de pompieri, biblioteci, galerii, centre educaționale la sedii corporative ale producătorilor locali mai mici.

Acest tip de arhitectură, care este creat în afara celor mai mari centre, îl veți găsi în acest număr al revistei. În calitate de oficial independent care poate nominaliza proiecte din Republica Cehă, am inclus câteva dintre acestea la secțiunea reprezentativă a celor mai bune realizări domestice din ultimii doi ani, pe lista de nominalizări a Premiului European pentru Arhitectură Contemporană – Premiul Mies van der Rohe 2024. Galeria Plato din Ostrava a arhitectului polonez Robert Konieczny de la KWK Promes, rezultat al unui concurs internațional de arhitectură realizat pe teritoriul ceh, a fost selectată, pentru prima dată în istoria participării domestice la această competiție, pe lista scurtă de cinci finaliști printre cele mai bune cinci arhitecturi europene.

Vă doresc o lectură inspirată,

Osamu Okamura, arhitect și curator invitat al ediției Zeppelin #172 – Cehia.

 

01_pesky_mestem_camp_patek_2048px_janhromadko-1115Pěšky městem/Jan Hromádko

Bio:

Osamu OKAMURA este un arhitect și educator concentrat pe creșterea calității vieții în orașe și interpretarea acesteia. Anterior a fost profesor invitat la Universitatea de Știință din Tokyo șid al Facultății de arte și arhitectură a Universității tehnice din Liberec, membru al Comitetului pentru dezvoltarea urbanismului, arhitecturii și spațiilor publice al autorității districtului 7 din Praga, președinte al Comitetului consiliului municipal din Praga pentru arta în spațiile publice, director de program al reSITE, un festival și o conferință internațională despre orașe mai locuibile și redactor-șef al revistei de arhitectură ERA21. Autor al textului cărții premiate Die Stadt für alle (Orașul pentru toți: un manual de urbanism pentru Începători), ilustrată de David Böhm și Jiří Franta, care a câștigat Premiul DAM pentru Carte de Arhitectură 2022, acordat de către Deutsches Architekturmuseum în cadrul Târgului de carte de la Frankfurt, și Premiul Bologna Ragazzi: New Horizon, 2021 pentru cea mai inovatoare carte pentru tineri.

Note:

1 Politica de Arhitectură și Cultură a Construcțiilor a Republicii Cehe. Actualizare 2022. Online. Disponibil aici în format pdf. [citit la 2024-07-01].

2 OKAMURA, Osamu, Trei puncte de vedere asupra arhitecturii cehe (Three Perspectives on the Czech Architectural Scene), în: Arhitectura, București 2007, nr. 51, pp. 18–23.

3OKAMURA, Osamu, Masterplanning for liveability. EUROVISION: Czech Republic, în: A10, Amsterdam 2016, nr. 69, pp. 40–41. Hot spots of discussion. Reflecting Czech Republic, în: A10, Amsterdam 2016, nr. 69, pp. 42–43. Dancing towards transformation. Rethinking Czech Republic, în: A10, Amsterdam 2016, nr. 69, pp. 46–47.

*

Acest dosar este rezultatul unui parteneriatr între Centrele Cehe, Praga, Centrul Ceh București și Zeppelin. El a fost sprijinit și de către mmcité și Škoda Romania.

Zeppelin #172 a fost sprijinit de Ordinul Arhitecților din România prin taxa de timbru

*

Lansare Zeppelin #172 – Cehia: marți, 6 august, ora 19, la Casa Mincu (O.A.R), Str. Arthur Verona nr. 19, București / Fb event

zeppelin 172 – coperta 3D

Zeppelin e disponibil în librăriile Cărturești, Inmedio, Relay și Daravere, sau poate fi comandat aici.

Râmânem la înălțime, împreună.

 

Articol conex:

Zeppelin #172 – CEHIA. Despre dosar, selecție și lecția cehească

Sari la conținut