Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Martie la telefon cu Maya Angelou și Ecaterina Vrana, acasă, la birou sau prin oraș

Text intro: Ilinca Pop

În prag de martie sărbătorim—unii/unele dintre noi cu sentimente amestecate că n-ar trebui s-o facem doar pentru că „se face” sau doar prin riturile de trecere la primăvară—nu doar femeile din viața noastră sau scriitoarele, arhitectele, actrițele și activistele care ne inspiră, ci sărbătorim și luptele pe care le ducem ca ele să fie cunoscute și iubite. Și ne propunem să le cunoaștem, să le ascultăm și să ne petrecem timpul cu ele, în lumile pe care le-au construit și continuă să le construiască, fie ele materiale sau ideale. Pentru că, așa cum spunea scriitoarea Rachel Cusk, într-un interviu din The Paris Review din 2020, clădești un roman „ca pe o construcție, așa încât să rămână în picioare când nu mai ești acolo”.

Editura Vellant ne pregătește o săptămână de întâlniri virtuale cu autoare ca Maya Angelou, Ecaterina Vrana sau Weike Wang și multe altele, citite de Katia Pascariu, Ruxandra Gîdei (4fără15), Ioana Nicolaie, Alina Purcaru, Sabina Yamamoto, Irisz Kovacs, Anca Chimoiu și Oana Barbonie. Le veți puteți asculta în spațiul intim al convorbirilor telefonice, în cadrul campaniei Linia autoarelor, între 1 și 8 martie, timp în care numărul +40748 659 110 vă stă la dispoziție, între orele 10.00 și 18.00, de luni până vineri și între 11.00 și 16.00 sâmbătă și duminică. Iar, prin participarea la concursul de pe pagina Instagram a Editurii Vellant, ascultătorii Liniei autoarelor vor putea câștiga toate cărțile din care se citește.

*în ilustrația de sus: Detaliu pentru realizarea unui telefon acustic simplu din manualul lui Henry B. Scammell din 1897, Cyclopedia of Valuable Receipts, pagina 795. 

 

Linia autoarelor la Vellant – literatură scrisă și citită de femei

Pe 1 martie, editura Vellant lansează Linia autoarelor

 

linia autoarelor la Vellant

 

Ce-ar fi dacă dimineața, la cafea, în autobuz sau în pauza de prânz ai asculta două minute din literatura unor autoare? Cum ar fi dacă, sunând, ai auzi o idee pe care ai vrea s-o audă și un prieten, o soră sau mama ta, într-o perioadă în care celebrăm vocile femeilor și contribuția lor? Așa au ales și invitatele noastre, vocile Liniei autoarelor, fragmentele pe care le vei asculta la telefon: oprindu-se asupra unor idei importante pe care ar fi vrut să le împărtășească unui prieten.

La finalul anilor ’60, în New York, ca un act aproape radical pentru vremea aceea, a fost creată prima linie telefonică la care puteai suna ca să asculți un poem. Această idee, care a făcut lecturile de poezie accesibile într-o perioadă în care nu le puteai asculta pur și simplu pe YouTube și în locuri în care oamenii nu aveau mereu acces la poezia performată live, a dat naștere unei întregi tradiții de hotline-uri poetice. Deși astăzi putem ajunge la literatura scrisă de femei, este important să recunoaștem că, pentru mult timp, vocile acestora au fost marginalizate.

Îi invităm pe iubitorii de lectură la un gest comun de apropiere de literatură: să asculte sau să reasculte fragmente din cărțile unor autoare pe care le îndrăgesc sau pe care au ocazia să le cunoască acum, într-un colaj de voci și mize literare diverse. Autoare care, prin munca lor, ne-au îmbogățit gândirea, au făcut istorie și i-au inspirat și pe alții să schimbe lumea.

 

 

 

Sari la conținut