revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Edito: Distopia nu e (doar) vina noastră

Circulă pe net o reclamă pentru un ansamblu reziden­ţial în lucru din Bucureşti: o incintă de blocuri mai în­alte şi mai urâte, şi mai înghesuite decât în ultimii ani ai lui Ceauşescu, şi, în mijlocul său, o parcare multi­etajată deschisă, foarte apropiată de apartamente. Nu v‑o putem arăta (copyrigh, deh), dar o găsiţi sigur. Hint: Maniu.

Text, foto: Ștefan Ghenciulescu

Desigur, e şocant, chiar şi în contextul delirului imobiliar de azi. Tentaţia de a glumi e enormă, nu i-am rezistat nici eu. E greu să nu faci legătura cu dra­gostea noastră enormă pentru maşini — iată, aici poţi să îţi vezi maşina de aproape, chiar dacă stai la etajul 5. Da, e posibil ca mulţi dintre eventualii cumpărători să prefere o asemenea situaţie unei grădini între blo­curi, dar fără locuri de parcare. Pentru autoritatea pu­blică obsedată de asigurarea numărului de locuri de parcare şi incapabilă să construiască alternative de transport, această variantă e sigur preferabilă. Apoi trăim în oraşul şi în ţara în care oamenii fac cerere la primării să se taie copaci venerabili pentru că le mur­dăresc maşinile parcate dedesubt.

Însă o atitudine care se rezumă strict la revol­tă şi batjocură e proastă. Avem, ca societate, proble­me cu priorităţile, în mod sigur. Însă niciodată nu îi vei convinge de ceva pe oamenii cărora nu le arăţi de­cât dispreţ. Apoi multe dintre situaţiile oribile nu au în spate oameni fraieri şi lipsiţi de viziune şi înţelegere, ci pur şi simplu categorii întregi de persoane care nu au de ales. Şi atunci ne dăm seama că mulţi dintre noi înşine, ăştia deştepţii, evităm astfel de situaţii nu atât pentru că (doar noi) ştim perfect cum stau lucrurile, ci pentru că ne‑o permitem.

La noi, piaţa dictează tot. Şi piaţa se descur­că: atunci când cererea e enormă, poţi merge aproa­pe oricât de jos cu calitatea, şi tot vei vinde. Decenţa minimală ar trebui să fie treaba autorităţilor, a reguli­lor, dar şi a intervenţiei inteligente în piaţă, prin con­struirea de locuinţe accesibile care nu doar că ar oferi un adăpost decent celor mai lipsiţi de resurse, dar ar şi reduce presiunea, şi deci preţurile generale. Comu­nism? Nu comunism, ci exact oraşele cele mai bune de trăit din Europa şi din lume.

În România, mii de oameni ajung să trăiască nu cu parcajul supraetajat la câţiva metri de balcon, ci la bloc, dar la ţară (!), la demisol (!), cu maşini parcate chiar în faţa ferestrei. Pentru că e mai ieftin.

Dosarul ediției d evară Zeppelin conţine texte şi exemple care indică faptul că (şi cum) se poate altfel; inclusiv un proiect de locuinţe din Franţa, unde maşina coa­bitează în mod civilizat cu oamenii, ce‑i drept, aştep­tând să lase loc pentru alte funcţiuni, atunci când ma­şinile îşi vor micşora prezenţa în oraş.

*foto: Locuire la demisol. Zona Rahova‑Pucheni, Bucureşti 

Sari la conținut